петак, 15. мај 2015.

EIB prekinula finansiranje izgradnje UBKC Banjaluka kako bi spriječila prevaru od nekoliko desetina miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Najviši predstavnici vlasti RS nisu više Stand-up komičari, već Stand-up lažovi.

Pa tako i Željka Cvijanović, koja je izjavila da Evropska investicviona banka (EIB) nije prekinula finansiranje izgradnje Centralnog bloka Univerzitetske bolnice – KBC Banjaluka (objavio sam to 12. maja ove godine).

"To što je nešto postala medijska tema u vrijeme kada su postojale određene poluinformacije ili određena upozorenja da se nešto mora ubrzati, to je sad druga stvar", izjavila je Cvijanovićeva i dodala da radovi na izgradnji centralnog bloka Univerzitetske bolnice-Klinički centar Banjaluka neće biti obustavljeni. Iako su radovi obustavljeni već dva mjeseca, a i bager koji stoji na gradilištu dobro je probeharao.

Demantovati Cvijanovićevu je Sizifov posao i bačeno vrijeme, jer ona ništa ne razumije. Niti zna. Nažalost baš ništa.

Cijela priča je u sledećem: EIB je shvatila da Dragan Bogdanić&Zoran Tegeltija imaju namjeru da izvanredno zarade na poslu vrijednom 84 miliona evra. Prema procjenama upućenih, u privatne džepove odlila bi se polovina tog novca.

Stoga je EIB 29. aprila ove godine putila pismo Zoranu Tegeltiji, ministru finansija, i ministru zdravlja Draganu Bogdaniću u kojem ih obavještava da nema više ni para ni plaćanja dok se ne riješi pitanje Nadzornog organa.

A u Nadzornom organu i jeste kvaka. I namjeravana prevara, zbog čega je i uzet Zavod za izgradnju grada (ZIBL).

Suština cijele priče je da je ugovor sa “Vamedom” potpisan na osnovu Idejnog projekta. To je dio posla koji je “Obermajer” završio.

Sam objekat se gradi se na osnovu Izvedbenog projekta koji odobrava nadzorni organ.

Bogdanić je pokušao da napravi svoj Izvedbeni projekat, mnogo jeftiniji od onog za koji je cijena već dogovorena.

Da bi to učinio potreban mu je "dobar" Nadzorni organ.

Do sada je već trebalo da se uradi Izvedbeni projekat, u kome je do tančina precizirano šta se sve ugrađuje.

Rutinski posao koji proističe iz Idejnog projekta

Nadzorni organ ima pravo da, kada se dođe do detalja, odobri izmjene Idejnog projekta.

Na primjer: u Idejnom projektu se navode granitne ploče, a oni odobre najjeftinije pločice. “Pod je pod”, objasne i potpišu. Epilog: plate se granitne, iako su najskuplje, a ugrade se one najjeftnije. Razlika u cijeni se prisvoji.

Zato Bogdanić, uz odobrenje Tegeltije, radi sam svoj Izvedbeni projekat: Osmislio je jeftinije varijante za sve nabavke, ali po cijenama za skuplje proizvode. (Umjesto modularnih hirurških sala obične stacionarne ...).

Da bi mu to prošlo, neophodan mu je Nadzorni organ da potpiše saglasnost na takvu prevaru. I zato toliko mjerka koga ce staviti za nadzor. I zato se mjesecima čeka. I zato nema para od EIB-a.

Stranci su reagovali, jer su raskrinkali pokušaj prevare teške desetine miliona KM.

ZIBL je Bogdanić uzeo, ali bez provedene procedure. EIB ga ne prihavata, jer nije prošao tender.

Bogdanić, izvan svake razumne sumnje, pokušava da protežira ZIBL. Zato i odugovlači sa tenderom. A za to vrijeme radovi stoje. A Cvijanovićeva priča gluposti.

Jednostavnije rečeno, Bogdanić&Tegeltija pokušavaju smeće platiti kao vrhunsku opremu. I implementirati sebi razliku u cijeni.

U Banjaluci su 30. septembra prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić je tvrdio da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je tada da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji je rekao da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je tada Dodik.
On je tada naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.

Vezani tekst: Evropska banka prekinula finansiranje UBKC Banjaluka