недеља, 17. мај 2015.

Projektovana prevara još bez epiloga: Firma vrijedna 280 miliona KM bez imovine, direktora i radnika

 
piše: Slobodan Vasković

Samo u Republici Srpskoj je moguće da firma vrijedna 260 miliona KM nema menadžment i nijednog radnika. I da niko o njoj ne brine i da niko o njoj ne zna ništa.

Riječ je o firmi DP Inženjering iz Ugljevika, osnovanoj još prije rata, prije početka izgradnje TE Ugljevik 2. Ta termoelektrana nikada nije izgrađena zbog ratnih dešavanja. Ostala je samo njena konstrukcija, kao i milione vrijedna oprema za koju se ne zna gdje je nestala.

Preciznije pokradena je tokom i nakon rata i, standardno, niko nije odgovarao.

Međutim, 1999. godine, kada su preduzeća prijavljivana za proces privatizacije, prijavljen je i DP Inženjering iz Ugljevika.

Procijenjeno je da ta firma vrijedi preko 280 miliona KM.

Anto Gajić, bivši direktor RiTE Ugljevik, u junu 2011. godine je izjavio da je “izgrađena metalna konstrukcija za TE Ugljevik 2 vlasništvo DP Inženjering, koje je posebno akcionarsko društvo bez menadžmenta i radnika”.

Gajić je, čini se, bio neobaviješten, jer u listi preduzeća za vaučere, u rubrikama zemljište i objekti, piše vrijednost nula (0). A metalna konstrukcija nije nula.

Očito je da ova firma postoji samo u papirima, ali je nejasno zbog čega i tu postoji.

Činjenice još kažu da ovo preduzeće do danas nije konstituisano kao A.D., a samim tim nije ni uvršteno na berzu.

Struktura vlasništva u ovom preduzeću bi bila, kada bi se registrovalo kao akcionarsko društvo: 65% vlasnik država, 5% restitucija, 10% PIO i 20% vaučeristi. Pošto preduzeće nije konstituisano kao A.D. kapital je još uvijek državni.

Neki od PIF-ova su uložili vaučere u ovo preduzeće koje stvarno ne postoji, zbog čega su PIF-ovi išli sa tužbom prema državi (Republici).

Najviše je uložio PIF BLB profiti dobio 13,70%, zatim PIF-ovi Polara i Zepter sa po 2,28%, PIF BORS 0,46% i PIF VIB 0,26%. Građani koji su uložili vaučere ukupno su dobili 1,01% vlasništva.

“Do dаnа izdаvаnjа priloženih finаnsijskih izvještаjа, sudski spor… i sа PIF-ovimа i DP Inženjering Ugljevik II, nisu zаvršeni”, navedeno je u izvještaju revizora o poslovanju EPRS za 2010. godinu.

Time je potvrđeno da je nepostojeće preduzeće, koje nema nikakvog zastupnika, u sudskom sporu.

Šta je stvarna istina o DP Inženjering: Neko je 2009. godine na ledinu donio hrpu raznih konstrukcija, starih mašina, raznog željeza, proglasio to firmom i, nakon toga, Neko je procijenio da se radi o 280 miliona KM kapitala!!!

Taj Neko imao je namjeru da na DP Inženjering uknjiži vrijednu imovinu, koja pripada entitetu, da bi je, u privatizaciji, budzašto prodao. Do danas to nije ostvareno, pa DP Inženjering i dalje čeka „Kupce“. I knjiženje nekretnina.

Obratio sam se IRB-u sa upitom o DP Inženjeringu, ali odgovore nisam dobio. Što je zapanjujuće, ako se imaju u vidu sudski procesi i „vrijednost“ firme. Biće interesantno pratiti „razvoj“ DP Inženjeringa!

Pitanja IRB-u bez odgovora:

Poštovani, 
preduzeće DP "Inženjering" iz Ugljevika vrijedno je 260 miliona konvertibilnih maraka. Njegov većinski vlasnik je država. Međutim, preduzeće nije privatizovano, a nigdje se ne navodi da posjeduje zemljište i objekte.

S obzirom na navedeno, molim vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
 1. Kako je firma vrijedna 260 miliona KM, a da ne posjeduje ni zemljište ni objekte?
2. Da li ova firma uopšte ima menadžment, radnike i da li posluje?
3. Da li ce DP Inženjering biti privatizovan?