петак, 20. јануар 2023.

SkajKapitalce ni dalje niko ne hapsi


Piše: Slobodan Vasković


1.

Sud BiH odredio je 17.03.o.g. jednomjesečni pritvor Miletu Rosiću, višestrukom ubici i narkodileru koji se slobodno šetao Bijeljinom nakon što je ranije pušten iz pritvora u tamošnjem KPZ, uz odobrenje Okružnog suda.


2.

Sve bi se to nekako i dalo shvatiti, jer je opskurni Zoran Džida, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini saradnik kriminalaca, ali ono što je neshvatljivo jeste da je Tužilaštvo BiH potpuno “zaboravilo” na Rosića, koji se, nakon dvije međunarodne potjernice, predao 10.12. prošle godine.


3.

Da su zaboravili, dokazao sam u dva teksta, jer nakon mog upita Tužilaštvu BiH 11.01.o.g. - da li je Mile Rosić u pritvoru, hitno je izvedena akcija Sipe 12.01. u kojoj je uhapšen, a 13.01. mi je iz Tužilaštva odgovoreno da je u pritvoru.


4.

Tada su i zatražili od Suda BiH pritvor za Rosića, što mi je saopšteno iz te institucije.


5.

Tužilaštvo BiH je pokušalo manipulacijom da prikrije teški propust - “zaboravljanje” Rosića, što mu je omogućavalo da ponovo pobjegne. Srećom po njih, ali i po sve, nije.


6.

Shodno navedenom, ali i drugim činjenicama, nikako do kraja da razumijem egzaltirani intervju Milanka Kajganića, Glavnog tužioca BiH, u kojem on tvrdi da je ta institucija “zadala ozbiljan udarac organizovanom kriminalu u BiH i Regionu”.


7.

Jeste uhapšen veliki broj narkodilera, njih stotinjak, 14 policajaca, ali niko, osim Milana Matkovića, Admira Arnautovića Šmrka, te Bojana Cvijetića, nije visoko u hijerarhiji narkoklanova.


Međutim, važno je znati da je u BiH bilo oko 3.600 korisnika Skaj i ANOM aplikacije i oko 3.200 aparata sa navedenim aplikacijama, pa stotinjak uhapšenih nije preveliki broj, posebno ne za “šokirati se” napretkom!


8.

Tužilaštvo BiH je, precizno rečeno, pohapsilo, na osnovu Skaj i Anom aplikacije, jednog jakog narkoigrača (Matković), dva srednja narkoigrača (Cvijetić i Šmrk), ali nijednog ko je iznad njih; Posebno nikog iz vrha političkih, policijskih i obavještajnih struktura koji su omogućili da BiH postane NarkoDržava, nažalost. I zaradili desetine i stotine miliona evra trgovinom opijatima.


9.

Uz to, preveliki broj opasnih narkodilera je pobjegao (neki su se naknadno predali), ali se ne vidi nijedna istraga koja vodi ka onim što su im dojavili da bježe.


10.

Uz to, nema nijedne istrage koja vodi ka šefovima Klanova koji su u institucijama BiH i oba njena entiteta, kao ni onim koji su odlučili da kriminal ne miješaju sa politikom niti ima istraga o onima koji su zloupotrijebili aplikacije na kojima su radili, manipulisali njima, skrivali informacije iz njih, skrivali kompletne “kripte”, prodavali informacije…


11.

Objektivno se mora saopštiti šta je zaista urađeno.


12.

Do sada nismo iz Tužilaštva BiH čuli da je uhapšen bilo ko od lica koja su imala zadatak da brinu o aplikacijama kriminalaca i da ih unište u određenom momentu, ukoliko budu “provaljene”. 


13.

Ta lica su veoma bitna, jer su svjedoci ko je sve posjedovao Skaj i ANOM aplikaciju, što je veoma bitno za ove istrage, budući da nijedan telefon, koliko se zna, sa nekom od navedenih aplikacija nije zaplijenjen.


14.

Uz to, pobjegao im je jedan od najkrupnijih NarkoBosova Ognjen Orašanin, mnogo veći i jači narkoigrač i od Matkovića (kojeg nisu uspjeli do kraja saslušati iako je već šest mjeseci u pritvoru, pa nije podignuta optužnica protiv njega).


Prije toga hladno su "pustili" 73 kilograma kokaina zaplijenjenog u firmi Dušana Reljića u Doboju i nikada nisu pojasnili koja je to "evropska istraga" zbog koje je to navodno učinjeno!!!


I dalje odgovorno tvrdim da su tih 73 kilograma Reljićevi i njegovih narkosaradnika!


15.

Na ročištu tada uhapšenim Orašaninovim saradnicima rečeno je da se “zna ko je dojavio” NarkoBosu da pobjegne, da je taj neko iz MUP RS, ali niko zbog te dojave nije uhapšen ni kažnjen.


Ili nije rečena istina na ročištu za određivanje pritvora ili se svjesno štiti “krtica”! O tome ništa Kajganić nije saopštio javnosti.


16.

Ono što posebno zabrinjava u istupu Glavnog tužioca jeste činjenica da on ne zna da informacije sa Skaj aplikacija nisu dokazi sami po sebi, već vrhunske informacije koje treba potkrijepiti dokazima. 


U nekim od zemalja EU, kao što je, na primjer, Nizozemska, pale su optužnice zasnovane samo na informacijama iz Skaj aplikacija, jer nisu bile potkrijepljene dokazima.


Kajganić bi trebalo da zna razliku između vrhunske informacije i dokaza, ali on očito smatra da je sve što se nalazi na Skaju - dokaz. I u teškoj je zabludi.


17.

Od rada i broja dokaza zavisiće i kvalitet podignutih optužnica, a prema mojim informacijama, do sada se Tužioci nisu baš “proslavili” pronalaženjem dokaza, iako za određen broj uhapšenih osoba postoje.


18.

Ukazuju na to i podaci da nema optužnica za likvidaciju Damira Ostojića Šijana, nema novih optuženih koji su učestvovali u likvidaciji Slaviše Ćuluma i brojne druge promašene istrage koje nisu dovedene do kraja, jer nije na njima rađeno detaljno i sistematski.


19.

Pokazuje to i podizanje optužnica protiv Darka Eleza tek nakon izručenja Srbiji, iako su raspakovane aplikacije sa informacijama koje se sada objavljuju bile u rukama i tužilaca i nadležnih policijskih agencija i prije septembra prošle godine, kada je Elez još bio u zatvoru u BiH.


20.

Nisu raspakovane Skaj i ANOM aplikacije date pravosudnopolicijskim organima u BiH da bi se njima manipulisalo, trgovalo, da bi ih se skrivalo, unovčavalo; Nisu date ni kao gotovi dokazi, već vrhunske informacije sa minimumom od 90 posto tačnosti koje se moraju potkrijepiti dokazima.


Bilo bi krajnje vrijeme da to u Tužilaštvu BiH, kao nosećoj instituciji u projektu borbe protiv narkomafije, shvate i da se ne nadaju da će padanje optužnica na Sudu biti prilika da se Sud, koji nije mnogo bolji od Tužilaštva BiH (ako je upšte bolji), označi kao jedini i glavni krivac za oslobađajuće presude. (nastaviće se)