петак, 13. јануар 2023.

Tužilaštvo i Sud iz Bijeljine u službi višestrukog ubice Mileta Rosića, jer su ga nakon predaje vrlo brzo pustili na slobodu; Rosić uhapšen ponovo 12.01.o.g. po nalogu Tužilaštva BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vrlo čudno i veoma opasno je ponašanje entitetskih pravosudnih institucija - Tužilaštva i Suda u Bijeljini u slučaju Mileta Rosića, višestrukog ubice iz Bijeljine i narkodilera koji se, nakon višemjesečnog bjekstva, predao 10.12.2022. godine.


2.

Moji izvori tvrde da je Rosić, nakon predaje, bio svega petnaestak dana u pritvoru, nakon čega je pušten, dok sam iz Tužilaštva BiH dobio odgovor da je “Mile Rosić u pritvoru”.


3.

Odgovor sam dobio 13.01.o.g., a pitanja sam uputio 11.01.o.g.




4.

Moji izvori tvrdili su da je Rosić ponovo uhapšen u akciji SIPA 12.01., u kasnim popodnevnim časovima u Bijeljini u jednoj od sportskih prodavnica, što znači da nije bio čak ni u kućnom pritvoru.


Ono što je bitno jeste da na netu nema nikakvih informacija o pritvoru za Rosića i njegovom puštanju na slobodu, posebno ne na zvaničnim stranicama OJT Bijeljina i Suda u Bijeljini.


5.

Moje informacije o tome da je Rosić bio na slobodi potvrđene su iz više izvora, a ja sam uputio dodatna pitanja Tužilaštvu BiH cijelu situaciju?!



“Osumnjičeni Rosić lišen je slobode 12.01. a na temelju međunarodne tjeralice. Njegova ranija mjera pritvora bila je određena od entitetskih pravosudnih institucija, odnosno tužiteljstva i suda u Bijeljini, pa za detalje o boravku u pritvoru u tom periodu, molim Vas pitajte pravosudne institucije u Bijeljini”, odgovoreno mi je iz Tužilaštva BiH.


6.

Tako je razriješena dilema o tome ko je pustio Rosića na slobodu: Tužilaštvo i Sud iz Bijeljine!!! 


Vrlo teško pitanje je zašto Tužilaštvo BiH nije odmah preuzelo Rosića, već se čekalo petnaestak dana da ga se opet uhapsi, pa je ponovo mogao pobjeći?! I da li uopšte postoji koordinacija između pravosudnih institucija u BiH?!


7.

Rosić je izbjegao hapšenje u akciji “Ira”, sprovedenoj 13.04. prošle godine, kada je uhapšen i bijeljinski sudija Jovan Savić, kao i Željko Radovanović Krečo o kojem sam često pisao i koji je bio osoba preko koje se odvijao najveći broj Skaj komunikacija pripadnika Kavačkog klana u RS.


8.

Tada je uhapšeno, sem dvojice navedenih, još 16 osoba.

  

“Oni su dva do tri mjeseca komunicirali putem aplikacije ‘Anom’, a prije toga putem ‘Skaja’. Toliko su bili sigurni u aplikaciju da nisu ništa skrivali. Slali su fotografije narkotika, dogovarali se o kupoprodaji, ko i gdje preuzima, ko prenosi ", kazala je Bojana Jovović, tužilac Tužilaštva BiH.


Prema njenim riječima, Mile Rosić je, dok se krio i čekao presudu za ubistvo, kako bi saznao kakva će odluka biti, sudiji Saviću putem posrednika dao dar za odavanje informacija”, rekla je Jolovićeva prilikom obrazlaganja zahtjeva za pritvor.


9.

Rosić je i dio grupe ubica koja je likvidirala Slavišu Ćuluma, 20.05.2020. godine, o čemu sam već pisao detaljno, kao i o tome da je Rosić bio na stalnoj vezi sa Slavišom Šakićem Kinezom, kome se jedino sudi za tu likvidaciju.



“Ma ne brinem se ja, bitno je da je sve gotovo”, rekao je Mile Rosić nakon što ga je Siniša Šakić Kinez obavijestio, putem Skaj aplikacije, da je likvidiran Slaviša Ćulum (15.05.2020.).


10.

Rosić je, prema mojim izvorima, bio zadužen da sakupi novac potreban za likvidaciju Ćuluma, takođe kriminalca i narkodilera. 


Direktni učesnici u likvidaciji Ćuluma, prema Skaj aplikacijama, o čemu sam u više navrata pisao, su, osim Šakića još i profesionalni ubica Milivoje Lovrenović Čaruga (u bjekstvu), Dario Jekić (u pritvoru, nakon predaje), a ubistvo je, kako se tvrdi, naručio Jovan Jošilo (u pritvoru u Hrvatskoj).


11.

Svoje “prste” u cijeli slučaj ima umiješane i Bojan Cvijetić, šef narkogrupe, ali i Osman Mehmedagić Osmica, aktuelni direktor OSA BiH, o čemu sam detaljno pisao u niz navrata.


12.

Ako se ovome doda trgovina narkoticima u kojoj je Rosić zauzimao vrlo značajno mjesto, te reketiranje, paljevine, teška kriminalna djela, kao i činjenica da Rosić iza sebe im već dva ubistva (Siniše Glamočanina, kojeg je ubio 2016. i četrnaestogodišnjeg dječaka, 2007. godine), nije jasno zbog čega je tako opakom kriminalcu, kao što je Rosić i nakon višemjesečnog bjekstva i predaje, omogućeno da izađe na slobodu? Pa ga ponovo hapse i pritvaraju!


13.

Vrlo sramno ponašanje bijeljinskog Tužilaštva i Suda (na čijem čelu su Olga Pantić i Zoran Džida), jer je neprihvatljivo da tako opasna osoba, kao što je Rosić, bude na slobodi, a tereti se za najteža krivična djela. 


Nije to ništa neobično za pomenut “pravosudne” trudbenike, jer je opštepoznato da se oboje nalaze u raljama kriminalnih kartela.


14.

Neprihvatljivo je da bude samo petnaestak dana u pritvoru, čak i u situciji da je priznao ko je sve učestvovao u likvidaciji Ćuluma, ko je zapalio pilanu i noćni klub načelnika PU Gradiška Bojana Škorića...!!!

15.

Tek bi u tom slučaju bilo neshvatljivo da bude pušten, jer nije riječ o pljački kioska, već likvidacijama, trgovini narkoticima, reketiranju i drugim teškim nedjelima.


16.

Shvatljivo je jedino sa aspekta da Rosić ima snažnu zaštitu unutar vladajućeg NarkoRežima koji ga čuva, ali i koji mu je obezbijedio superbrzi izlazak iz pritvora i slobodno kretanje Bijeljinom. Sve do 12.01. o.g. (nastaviće se)