субота, 14. јануар 2023.

Mileta Rosića, višestrukog ubicu, narkodilera i teškog kriminalca, “ZABORAVILI” Tužilaštvo BiH, MUP RS, Sudska policija, Tužilaštvo i Sud u Bijeljini, iako se predao 10.12.2022. i iako za njim ima raspisana međunarodna potjernica


Piše: Slobodan Vasković


1.

Slučaj Mileta Rosića, višestrukog ubice i narkodilera, pokazuje u kolikoj mjeri je pravosuđe BiH, oni koji su na čelu, primarno, brojnih tužilaštava, sa naglaskom na Tužilaštvo BiH, korumpirano, neprofesionalno i u njemu prevladava nerad, nečinjenje i amaterizam.


2.

Isto se odnosi i na policijske agencije.


3.

Mile Rosić, dvostruki ubica i jedan od učesnika u organizaciji likvidacije Slaviše Ćuluma (ubijen 20.05.2020. g.) izbjegao je hapšenje u akciji “Ira”, 13.04.2022. godine, kada je uhapšeno 18 lica, među njima i poznati narkodiler Željko Radovanović Krečo, Rosićev prijatelj, ali i sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić.

4.

Za Rosićem je raspisana međunarodna potjernica i on se, nakon višemjesečnog bjekstva, predao 10.12.2022. godine u Bijeljini. Umjesto da ga odmah preuzme Tužilaštvo BiH od MUP-a RS, Rosića “preuzima” OJT Bijeljina i određuje mu pritvor; Rosić se, prilično brzo, nakon predaje našao na slobodi i sasvim slobodno kretao Bijeljinom. Sud mu je, kako saznajem, odredio “mjere” da ne napušta grad.


Rosić, nakon predaje, nije smio biti na slobodi ni sekundu, a ne danima!!!


5.

Ono što je tragično jeste da su svi znali da je za Rosićem raspisana međunarodna potjernica - i u OJT Bijeljina i oba Suda u Bijeljini i MUP RS i Sudska policija; Naravno i Tužilaštvo BiH, ali Rosića niko nije privodio niti hapsio sve do 12.01. ove godine, dan nakon što sam uputio pitanja Tužilaštvu BiH o njegovom statusu.


6.

Ogovoreno mi je iz Tužilaštva BiH da je u pritvoru, ali i da je uhapšen 12.01.o.g.



Tek 13.01. o.g. za njega je zatražen pritvor od Suda BiH. 


7.

Sud BiH mu je već ranije odredio jednomjesečni pritvor 16.05.2022., što je vrlo precizno potvrđeno iz te institucije.


“U odnosu na osumnjičenog Mileta Rosića na snazi je bila mjera pritvora određena rješenjem Suda BiH od 16.05.2022.godine, jer se osumnjičeni nalazio u bjekstvu. Navedenim rješenjem, osumnjičenom je određen pritvor u trajanju od mjesec dana, od dana lišenja slobode, ali kako osumnjičeni nije bio dostupan organima krivičnog gonjenja BiH, isti nije boravio u pritvoru.


Osumnjičeni je lišen slobode 12.01.2023. te od strane Sudske policije 13.01.2023. priveden u Sud BiH. Danas, 13.01.2023. u poslijepodnevnim satima, Sud je zaprimio prijedlog Tuilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Miletu Rosiću, te zakazao ročište po navedenom prijedlogu koje je i održano. Odluku po navedenom prijedlogu Sud će donijeti u zakonskom roku”, odgovoreno mi je iz Suda BiH 13.01.2023. godine.


8.

Sada se postavlja niz pitanja zbog čega je dozvoljeno Miletu Rosiću, višestrukom ubici i velikom narkokriminalcu, da danima nesmetano šeta Bijeljinom, iako je za njim raspisana međunarodna potjernica i, što je najtragičnije, iako se predao?


9.

Kako je moguće da su na Rosića “zaboravili” Tužilaštvo BiH, MUP RS, Sudska policija, OJT Bijeljina, Sudovi iz tog grada?!


10.

Naravno da nije moguće, ali Neko je štitio Rosića i držao ga što duže na slobodi. Iz kojih razloga, to bi trebali odgovoriti čelnici svih navedenih institucija, kao i nadležni tužilac koji je vodio njegov slučaj u okviru istraga o Skaj i ANOM aplikaciji. 


Da li je moguće da je Milanko Kajganić, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, preko noći iz baza podataka “izgubio” Rosića i šta je sa koordinacijom kako policijskih, tako i tužilačkih i tužilačkopolicisijskih tijela? 


U BiH je sve moguće!


Hoće li neko, bilo ko, konačno odgovarati za ovakve propuste? Neće niko!

11.

Ovakav način rada samo pokazuje u kolikoj mjeri su pravosudnopolicijske strukture, značajan dio onih koji su u njima, ne samo teško korumpirani i u službi kriminalaca, već amateri koji se uopšte ne razumiju u posao koji rade.


Sve što se dešavalo sa Rosićem besramno je, ali nije nikakvo iznenađenje; dapače. Bilo bi iznenađenje da je drugačije! (nastaviće se)