субота, 21. јануар 2023.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, na udaru Crvene Sekte i babaljizovanog SDS-a


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, trebalo bi da je najozbiljniji kandidat za novog predsjednika SDS-a; Bezbroj je razloga za to - od njegove beskompromisnosti u odnosu spram Režima, nepokazivanja straha zbog njihovih stalnih udara, do toga da ne preza vrlo precizno okarakterisati vlastoršce kao Najgore moguće, što i jesu.


2.

Međutim, Petrović se tek u tragovima pominje kao kandidat za predsjednika teško posrnule SDS, koja dalje tone pod vođstvom Darka Babalja koji njome upravlja preko Milana Miličevića.


3.

Petrović, jednostavno rečeno, ne odgovara većini u novom vrhu SDS-a čiji cilj je da, nakon sprovedenih unutarstranačkih izbora, kaširanja svakog ko nije na njihovoj liniji, pokušaju postati privjesak na šinjelu oktrisanog, lažnog predsjednika RS Dodika, šefa beskrupulozne, antinarodne Crvene Sekte.


4.

Tim ciljevima Petrović je smetnja, tako da ima političke neprijatelje i u vladajućoj Sekti, ali i u matičnoj stranci od koje je malo šta ostalo.


5.

U takvoj situaciji Petrović čeka najavljeni referendum o opozivu koji su u skupštini Grada izglasale Dodikove sluge.


6.

U situaciji da pokušaj opoziva propadne, Petrović se, sticajem političkih okolnosti i na krilima pobjede nad Sektom, nikako ne bi mogao zaobići prilikom izbora predsjednika SDS-a. 


7.

Preciznije, bilo bi gotovo nemoguće ne izabrati ga, jer bi odbranio posljednje veliko uporište te partije - Bijeljinu, koju Dodik želi po svaku cijenu pod svojom kontrolom kako bi se njegova anticivilizacijska vlast protezala, bez ikakvih značajnijih prekida, cijelom RS - i na entitetskom i na lokalnom nivou.


8.

Nakon stavljanja Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, pod potpunu kontrolu, SNSD bi, eventualnim osvajanjem Bijeljine dobio, defakto, bezgraničnu vlast i nastavio sa daljim mrvljenjem takozvanih, suštinski lažnih, opozicionih partija.


9.

Petrović jeste “tvrd orah”, činjenica je i da će Sekti teško biti da ga opozove, ali je činjenica da bi Petrovićev pad, ma koliko to zvučalo apsurdno, odgovarao i Sekti i Babaljevom SDS-u u fronclama.


10.

Crvena Sekta bi napokon ovladala u potpunosti Bijeljinom, a SDS bi mogao nastaviti svoj put, bez Petrovića kao smetnje, ka njihovom privjesku na kojem su već podobro odmakli.


11.

Politički ogavno je što većina u rukovodstvu SDS-a po kuloarima otvoreno ruši Petrovića, jer ne prihavata njihove nove “politike” koje su, primarno, “baždarene” da se što manje zamjeraju lažnom predsjedniku.


12.

SDS je spao na ono što sam i najavljivao - osrednju stranku, teško oboljelu od sindroma velike partije, što nisu već deceniju, koja stoji u redu za prijem pod šinjel beskrupuloznog Dodika i njegove klijentelističke i kriminogene mreže. 


13.

Ukoliko Petrović želi da odbrani gradonačelničku poziciju moraće, primarno, da se osloni na sopstvene snage, ljude koji ne prihavataju novu udavaračku, snishodljivu i poltronsku poziciju Babaljevog SDS-a, koja se sve više učvršćuje kao “nova politika”, iako je tek riječ o svojevrsnom politčkom prosjačenju koje ne zaslužuje ništa drugo sem prezira.


14.

Uostalom, ako sagledate kako djeluje Klub poslanika SDS-a u urušenom parlamentu, lako ćete uvidjeti koliko daleko su oni od stvarne opozicione uloge i koliko paze da im se takva situacija ne desi. 


15.

Bez obzira na navedeno, Ljubiša Petrović i bez SDS-a može biti istinska alternativa trulom Režimu i još trulijoj lažnoj opoziciji.