среда, 18. јануар 2023.

Optužnica protiv Matkovićeve narkogrupe; Matković se samopovređuje kako bi bio pušten da se brani sa slobode i pokušao pobjeći; Da li će istaga konačno krenuti ka Nešiću, Savkoviću Kajmakovićevoj i drugim bliskim saradnicima Matkovića i Šinikovića

Piše: Slobodan Vasković


1.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv grupe Milana Matkovića, trostrukog ubice i velikog narkobosa, ali ne i protiv Matkovića, jer ga, kako su naveli, nisu do kraja saslušali.


2.

Matković je spriječio da bude saslušan, jer je prvo oprugom iz olovke zašio usta, a potom se u zatvorskoj bolnici izbo, opet olovkom.


3.

Njegovi advokati tvrde da on to čini zbog “narušavanja njegovih ljudskih prava, pritisaka medija i brojnih drugih”, međutim istina je sasvim drugačija: Matković se plaši da, nakon podizanja optužnice, neće biti pušten iz pritvora, što bi mu otvorilo mogućnost za bijeg.


4.

Matković je značajan narkoigrač, a usko je sarađivao i sa Dariom Đorđevićem Deksterom, bliskim saradnikom Veljka Belivuka.


Dekster, koji se sumnjiči za trostruko ubistvo, uhapšen je u Austriji početkom juna 2021. godine.


5.

Uhapšeno je sa njim i deset članova njegove grupe, a u akciji FBI pod imenom “Trojanski štit” tada je “palo” više od 800 osoba i zaplijenjeno više od šest tona kokaina i 140 miliona dolara.


Dekstera je Regionalni sud u Beču nepravosnažno osudio na 11 godina zatvora 11.12.2022. godine.


6.

Protiv Matkovića se, takođe, vodi postupak u Austriji, a već sam objavio da je Diana Kajmaković, bivša zamjenica Glavnog tužioca, obećala Matkoviću da će njegov predmet iz Austrije prebaciti u BiH i da će ga osloboditi.


Matković je Kajmakovićki dao 25.000 evra u njenoj kancelariji; To je samo dio novca koji joj je isplatio za njen pokušaj da ga sačuva.


Padom Kajmakovićeve (30.05.2022.), nakon otkrivanja njenih veza sa Admirom Arnautovićem Šmrkom, Zlatanom Ćukom i drugim narkodilerima, Matković je ostao nezaštićen i uhapšen je 22.07.2022. godine.


7.

Tada je, zajedno sa njim, uhapšeno nekoliko njegovih najbližih saradnika koji su danas optuženi.

8.

Jedan od ključnih je Dražen Šiniković, bivši policajac, koji je bio šef Kavčana u Hercegovini, a uhapšen je 23.08. prošle godine.


Matković i Šiniković su kumovi i NarkoKumovi.

9.

Obojica su sarađivali sa Nenadom Nešićem (ima zajedničke nekretnine sa Matkovićem u Novom Sadu) koji treba da bude ministar bezbjednosti što je nevjerovatno za bilo koju državu na Svijetu, sem za BiH.

10.

Važno je znati da je Šiniković, do hapšenja, redovno posjećivao u MUP RS Milosava Savkovića, visokog funkcionera policije, a biće zaista interesantno vidjeti da li će se istraga, nakon podizanja optužnice, usmjeriti ka Nešiću i Savkoviću.  


O svemu navedenom sam objavio brojne tesktove mnogo prije hapšenja navedenih i pada Kajmakovićeve, a podizanje optužnice potvrđuje sve moje navode. (nastaviće se)