петак, 27. јануар 2023.

Sasvim kratka priča: Od ubice i narkodilera Popovića do narkodilera, perača narkonovca i ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića

Ubica i narkodiler Srđan Popović

Piše: Slobodan Vasković


1.

Srđan Popović iz Banjaluke, koga je 25.01.2022. godine Austrija izručila Crnoj Gori zbog ubistva Gorana Đuričkovića iz Budve, 27.10.2015. godine, pripadnik je Kavačkog Klana iz Republike Srspke.


2.

Ubijeni Đuričković bio je zet poznatog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona i blizak Škaljarskom klanu


3.

Škaljarci su likvidirali Damira Ostojića Šijana u Banjaluci 05.09.2018. godine, a motiv za likvidaciju su tvrdnje da je Đuričkovića ubio Šijanov vojnik Srđan Popović.



mjesto likvidacije Ostojića

4.

Popović je, u vrijeme ubistva Šijana već bio u zatvoru u Austriji, gdje je presuđen na osam godina zatvora zbog trgovine kokainom, nakon što je uhapšen 2017. godine.


5.

Viši sud u Podgorici ga je, 11.06.2021. godine, presudio na 15 godina i deset mjeseci zatvora zbog likvidacije Đuričkovića.


6.

Njega je, uz Srđana Svjetlanovića, za ubicu obučio Damir Ostojić Šijan, koji je, za života, uprkos brojnim nedjelima koja je počinio, uživao veliku zaštitu od Siniše Kostreševića i njemu lojalne grupe pripadnika MUP RS. 


Damir Ostojić

7.

Osim ubistava, svi su bili duboko u trgovini narkoticima.


8.

Šijana je likvidirao Jelenko Knežević, o čemu sam detaljno pisao, ali, kako stvari stoje, Tužilaštvo BiH, a ni MUP RS niti SIPA nisu ni pokušali niti pokušavaju da nađu dokaze za to naručeno ubistvo.

9.

Vozač Damira Ostojića bio je jedno vrijeme Nikola Dukić.


Šijan i Dukić

10.

Dukić je na opštim izborima 2022. godine bio kandidat DNS-a za urušeni parlament RS.


Tokom kampanje, Banjaluku su “krasile” njegovi bilbordi sa narkodilerom i peračem narkonovca Nenadom Nešićem. 


11.

Dukić je blizak i sa Sinišom Šakićem Kinezom, koji je direktan učesnik u likvidaciji Slaviše Ćuluma, 15.05.2020. godine.


Siniša Šakić Kinez

12.

Nenad Nešić, narkodiler i perač narkonovca, imenovan je na poziciju ministra bezbjednosti. Sada OSA BiH treba da odluči da li će narkodileru Nešiću omogućiti pristup tajnim podacima. Budući da je Nešić (kao partner i doušnik) blisko sarađivao i sa kriminalcem Osmanom Mehmedagićem Osmicom, još uvijek aktuelnim direktorom OSA, ne bi trebalo iznenaniti da pristup tajnim podacima i dobije.