уторак, 17. јануар 2023.

Očekivani debakl pravosuđa: Dodikov Okružni sud Banjaluka svu krivicu svalio na pokojnog Gavrila Bobara, samo mu nije izrekao “vječnu kaznu”, a Slavicu Injac oslobodio, iako je ključni krivac za štetu od 122,5 miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


Presuda Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo, u slučaju propasti “Bobar banke” je sramna, ali i očekivana.


Sramna, jer je oslobođena i jer je morala znati u kakvoj dubiozi je “Bobar banka”, a očekivana, jer je Okružni sud Banjaluka pod punom kontrolom Milorada Dodika.


Injac i još 15 lica bili su optuženi da su pričinili materijalnu štetu od 122,5 miliona KM; Optužilo ih je Tužilaštvo BiH još 2017. godine, a do dana današnjeg nije riješen taj predmet.  


I Tužilaštvo BiH je i dalje pod punom političkom kontrolom, a uticaji su iz nekoliko centara moći - najmanje četiri!


Dio optužnice vezan za Slavicu Injac izdvojen je, a razlog za to je jednostavan - da bi punu kontrolu nad procesom imao Dodik preko svog Okružnog suda u Banjaluci.


Nemam potrebe da podsjećam na taj slučaj - koga interesuje može naći na blogu sve od tekstova do dokumentarnih filmova.


Mrtvo, teško korumpirano pravosuđe imalo je jedinstvenu priliku da se današnjom presudom samorastoči u ništa tako što bi presudilo pokojnog Gavrila Bobara na "vječnu kaznu", jer je prema njima za sve kriv samo on i niko više.


Sretna okolnost za Okružni sud Banjaluka bila je što je Bobar preminuo, pa ne može da iz groba svjedoči ko mu je sve naređivao da vrši niz nezakonitih, teških kriminalnih transakcija.


Zaista je "teško" znati ko je to činio!