уторак, 24. јануар 2023.

Kokainski Paradoks


Piše: Slobodan Vasković


1.

Već drugi put u samo nekoliko mjeseci desetine kilograma kokaina “zalutale” su u Bosnu i Hercegovinu.


Tako su u prošlu subotu pronađena 52 kilograma kokaina u jednoj sarajevskoj firmi.


2.

Ime firme zbog interesa istrage neću navoditi, ali je činjenica da niko nije uhapšen.


Objašnjenje - vlasnici firme sami su prijavili 52 kilograma kokaina UIO i OSA; Zatim je pozvana SIPA, pa Tužilaštvo!


3.

Niko nije, koliko mi je poznato, uhapšen do zaključivanja ovog teksta, iako je kokain stigao “standardnom linijom” - u bananama iz jedne luke sa sjevera Hrvatske.


Kada je krenuo istovar banana nađen je kokain, tako tvrde moji izvori, pa je onda sve prijavljeno.


4.

Prije toga, u avgustu prošle godine, je u kolumbijskom šećeru nađeno 73 kilograma kolumbijskog kokaina.


Kolumbijski šećer naručio je Dušan Reljić, a navodno su njegovi radnici, nakon dvije sedmice krenuli sa istovarom, pa našli kokain, pa sve prijavili. Reljić je pobjegao u Srbiju: Ako je nevin - pitanje je zašto je bježao!


5.

Prosto je nevjerovatno da ni u jednom slučaju niko nije uhapšen, iako se radi o desetinama kilograma čistog kokaina vrijednog milione maraka (“nađena” količina u Sarajevu vrijedi u veleprodaji cca 1,7 miliona evra, jer je trenutna cijena oko 33.000 evra po kilogramu).


6.

Istovremeno, hapse se sve osobe povezane sa Skaj aplikacijom koje i treba da se hapse, ali tek im se moraju naći dokazi da su počinili narkozlodjela.


Znači, hapse se Skajevci (naglašavam da to i treba da se čini, a posebno da se pohapse njihovi šefovi iz politike, policije, pravosuđa, obavještajne službe...), a ne hapse se osobe kod kojih je pronađeno na desetine kilograma kokaina, čak i u situaciji kada su to sami prijavili.


7.

Takav paradoks postoji samo u Tužilaštvu BiH i nigdje drugo na Planeti!


Pitam se da li su sarajevski i dobojski kokain politički povezani?


8.

Pitam se da li je nekom iz Tužilaštva BiH uopšte palo na pamet da se droga uvozi mahom preko firmi koje slove kao čiste, a rade već godinama?


9.

Pitam se da li u toj instituciji uopšte znaju da je to jedan od vrlo čestih načina rada narkobosova?


10.

Pitam se i da li je nekom/ikom iz Tužilaštva BiH palo na pamet da droga i dalje nesmetano pristiže u BiH iako su oni koji su koristili Skaj smanjili aktivnosti ili su im grupe razbijene? 


Jednostavnije rečeno, pojavljuju se novi “narkoigrači” koji preuzimaju poslove. Ko o tome uopšte vodi računa i da li iko išta radi po tim pitanjima?


11.

Niko ništa, jer da rade ne bi se moglo desiti da u pritvor ne idu osobe kod kojih je pronađeno 73, odnosno 52 kilograma kokaina, bez obzira na to što su navodno oni sami prijavili, jer te “prijave” mogu imati vrlo vrlo različite motive koji su daleko od poštenih.


12.

Sve je otišlo dođavola, kad već moram tako da napišem; Zato će sve i eksplodirati, jer ovakva situacija je neizdrživa. Posebno kada narkodiler i perač narkonovca Nenad Nešić treba da postane ministar bezbjednosti.


To nije bio čak ni El Čapo.