уторак, 3. јануар 2023.

Nepodnošljiva lakoća "brzog" formiranja vlasti na svim nivoima u BiH

Piše: Slobodan Vasković


1.

Obećano “brzo formiranje vlasti na svim nivoima” nakon pokradenih izbora postaje sve neizvjesnije.


2.

“Osmorka” je od juče, zasad privremeno, “Šestorka”, jer su Stranka za BiH i Narodni evropski savez, kako tvrde, “izjave Milorada Dodika kojima negira nadležnosti BiH i Ustavnog suda BiH”, kao i “donošenje Zakona o državnoj imovini”, te još niz poteza, ocijenili kao “crvenu liniju” preko koje neće preći i radije se vide u opoziciji.


3.

Zar su zaista mislili da će se “Dodik promijeniti” i da je Nermin Nikšić ravnopravan pregovarač sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem?!


4.

Pojedini evropski funkcioneri koji su ih ubijedili u “Dodikovu promjenu” teško su ih obmanuli, a veliko je pitanje i da li je Dodik uopšte želio “brzo formiranje vlasti” Bosne i Hercegovine, jer je već, zajedno sa SDA i HDZ-om vlast, pa mu se nigdje ne žuri.


5.

Uz to ima i četiri delegata u novom sazivu Doma naroda, drži sve konce u svojim rukama, zahvaljujući Kristijanu Šmitu (i priznanju falsifikovanih izbora), i objektivno, nema nikakvog razloga za bilo kakvu žurbu, što mu omogućava da i dalje razara sve što mu se učini zgodnim.


6.

Faslifikovanje izbora, priznanje masovne krađe glasova i poništenje izborne volje građana, sada se počinje polako obijati o glavu onima koji su to učinili vjerujući da će lažnog predsjednika RS privoljeti na saradnju, plus za razne druge namjene koje su, listom, usmjerene protiv svih građana BiH, a posebno Srba u BiH.


7.

“Osmorka” je pokazala nevjerovatnu naivnost i biće pravo čudo ako ostanu na okupu; I da se to desi, sve će se svesti na njihovo međusobno sukobavljavanje, a onaj kandidatski status BiH ostaće vrlo loš vic.


8.

Problem u stavovima ove dvije stranke (SBiH i NES) jeste što su im sporni i Dodik (a i Čović), a nisu Nikšić i Zukan Helez (koji su iz njihovih redova), preživljeni političari, potrošeni do posljednjeg kapilara, koji za vrijeme svojih praznih karijera ništa nisu pozitivno uradili.


9.

Ako sad zajedno kao dio koalicije sastavite Nikšića, Heleza, Dodika i Čovića, lako je uočiti da je to samo jedna od starih postava vlasti u BiH, njen dio, koji nije donio ništa, a niko na taj dežavi sindrom ni ne obraća pažnju.


Optuživati Dodika, Čovića, Izetbegovića, a ne vidjeti u njihovom društvu i Nikšića je licemjerstvo, a ne nikakva nova platforma. 


“Osmorka” je to prvo trebala raščistiti u sopstvenim redovima i imali bi potrebni kredibilitet; Ovako, pokazalo se da su i oni između otimačine za vlast i napretka BiH, dijeljenje “kolača” stavili na prvo mjesto. 


10.

“Osmorka” je potpuno nepripremljena uletila u šake Dodika i Čovića i bilo je prelako procijeniti njihovo mrvljenje; Sva ostala očekivanja bila su nerealna,  sve one silne najave Šmita&Co, očekivano, pokazale su se kao laž.


11.

“Osmorka” nije ponudila neko novo nepotrošeno, perspektivno kadrovsko rješenje za premijera Federacije, za ostale brojne pozicije, tako da su i oni u cijeli projekat ušli samo sa jednim ciljem - što prije se dokopati vlasti i unosnih poslova, a o “zajedničkim programskim ciljevima” u dalekoj, predalekoj budućnosti.


12.

Veliko je pitanje i šta će biti sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH i kako će se prevazići “rupe” u Šmitovim nametnutim odlukama?!


Lako obećana brzina u formiranju vlasti postaje bumerang za one koji su je “ispalili”, samo da bi prikrili kakvu ogromnu štetu su načinili 02.10.


13.

Dok se “Osmorka” gloži, Dodik se dalje “ukopava u rovove” u Republici Srpskoj najavljujući donošenje brojnih zakona od kojih je “odustao”, te nove rigidne zakone, poput onog o kleveti.


I trebaju ga usvojiti, jer će tako još jednom pokazati svoje pravo autokratsko, nakazno, nenarodno lice. 


14.

Kada bi se odgovaralo za klevetu i laži po aršinima koje Dodik i njegove sluge najavljuju i “objašnjavaju”, upravo bi oni morali biti drakonski kažnjavani “iz minute u minutu”, jer u tom ritmu lažu i kleveću.