субота, 28. јануар 2023.

“Ukleti” teški opijati: Statista, GPS i “lutajuća” 52 kilograma kokaina


Piše: Slobodan Vasković


1.

Da je Milanko Kajganić zaista Glavni tužilac Tužilaštva BiH, a ne Statitsa na toj poziciji, zapitao bi se zbog čega je iz SIPA požurila sa informacijom da je u Sarajevu “uhapšeno” 52 kilograma kokaina, ali ne i oni koji su ih naručili!


2.

Pitanje je tim logičnije, jer je u kokainu bio GPS koji je slao signal, po svemu sudeći, onima koji su kokain kupili.


3.

Nije lako po signalu naći one koji su pratili preskupu pošiljku opijata (potrebna je međunarodna pravna i policijska pomoć), ali moralo se bar pokušati naći ko je pratio tovar kokaina vrijedan 1.716.000 evra (u veleprodaji). A tehničari su “skinuli” signal GPS-a pa su mogle da prate i domaće bezbjednosne agencije ako bi kokain krenuo dalje. 


4.

Moglo se, naravno, sve držati u dubokoj tajnosti, sačekati i vijdjeti da li će i ko doći po kokain, iako je prijavljen od, kako se tvrdi, radnika firme koji su istovarili banane u kojima se nalazio.


5.

Posebno je to bilo nužno, jer je banane uvezla firma iz Antverpena, Belgije, gdje haraju ovdašnji narkomafijaši koji narkotike dobavaljaju iz Južne Amerike.


6.

Uz to, ako je Kajganić poštenjačina kakvim želi da se predstavi, onda mu je veoma poznato kolika je nepoštenjačina, kriminalac i korumpirani sluga velikih gnagstera Darko Ćulum koji je direktor SIPA.


Da ne pominjem "prepoštenog" Vahidina Šahinpašića Šaju, saradnika Darka Eleza.


7.

Međutim, SIPA je požurila da se “pohvali” ulovom od 52 kilograma iako nisu ulovili nikoga.


8.

Gdje im se to toliko žurilo? To bi trebao da se zapita Kajganić, a potpisniku ovih redova je jasno - da se prikrije pravi kupac.


Tih 52 kilograma, naravno, nije bilo za tržište BiH, koje je premalo, već bi se vratilo u EU.


9.

Ništa drugačiji slučaj od ovog nije ni onaj iz Doboja (avgust prošle godine) - kada je u skladištu firme Dušana Reljića pronađeno 73 kilograma kokaina. I tada su “prijavili radnici”, Reljić je pobjegao, a kada je kokain proglašen “lutajućim”, vratio se i može očekivati i odlikovanje.


10.

Taj kokain je Reljićev, u to nema nikakve sumnje, kao što nema sumnje ni da su ga “očistili” pripadnici MUP RS, koji su dva dana deverali oko “Uklete” droge (“Ukleta, jer luta po BiH ne nalazeći vlasnike), a onda sve prebacili na “slučaj u Belgiji” gdje su, navodno, pogriješili.