уторак, 17. јануар 2023.

Gladni prijeti Dodiku i kuje planove za sahranjivanje “Alumine”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Stevanović Gladni, jedan od šefova kavčana u RS, postavio je ultimatum Miloradu Dodiku, političkom zaštitniku tog ganga, da ga u narednim nedjeljama imenuje/nametne na poziciju direktora zvorničke “Alumine”. 


2.

Ukoliko Dodik to ne učini, Gladni je obećao da će izaći iz SNSD-a, i samostalno se kandidovati za lokalne izbore 2024. godine, ponovo za gradonačelnika Zvornika. 


3.

Ova komična ucjena je garnirana sa nekoliko brutalnih i monstruoznih poruka koje je Gladni, preko svojih kanala, uputio Dodiku, jer o njemu i njegovim poslovima puno zna. 


4.

Ultimatum Gladnog je, sa druge strane, potpuno logičan, jer je izgubio živce: Zajedno sa Gordanom Pavlovićem Gocijem, vlasnikom narkofirme “Pavgord”, u zajednički zločinački poduhvat otimanja FG “Birač” i “Alumine”, do sada su uložili preko 70 miliona KM. 


Potvrdio je to javno i Gladni u izjavi za medije. 


5.

Podsjećam da su firmi “Pavgord” potpuno nezakonito prodana potraživanja entitetskih institucija od FG “Birač” za 43 miliona KM.


Međutim, ta narkofirma do danas nije upisana kao najveći povjerilac u stečaju FG “Birač”, ali zločinačka organizacija, na dnevnom nivou, vrši strahovite pritiske da se to ostvari u narednih nekoliko dana. 


6.

Od uloženih 70 miliona KM za otimanje “Alumine”, više od 50 miliona KM Pavlović je, što neposredno, što preko Stevanovića, pozajmio i to od različitih profila zajmodavaca čiji je raspon od opakih narko bosova do prepredenih privrednika i zelenaša. 


Svima njima su Pavlović i Stevanović, pored zelenaške kamate, lažno obećali i unosne poslove u “Alumini” ili, pak, neku od poslovnih jedinica ove fabrike “na upravljanje”.


Preciznije, Banditi Pavlović i Stevanović su fabriku davno već podijelili, a da nisu ni ušli u vlasničku strukturu. 


7.

Opaki zajmodavci već duže vrijeme traže da im se desetine miliona KM zajmova vrate, kao i da im se preda “Alumina”, pa su Pavlović i Stevanović u teškom očaju; Rekao bih u vanrednom stanju, jer su oba pred stečajem. 


8.

Interesantno je da za neke od zajmova i obećanja nisu rekli trećem partneru u otimačini “Alumine” - Miloradu Dodiku, što je unijelo nove krimizačine u cijelu zločinačku akciju. 


Gladni i Pavlović su Dodiku odigrali “iza leđa”, jer planiraju da ga prevare, kao što i on njih planira da prevari. 


9.

Eventualni dolazak Stevanovića na čelo “Alumine” ima samo jedan cilj - da se hitno firmi “Pavgord”, za početak, prebaci 40 miliona KM iz te fabrike. 


Stevanović je, od svojih krtica, na dnevnom nivou informisan koliko “Alumina” ima zaliha sirovina i gotovih proizvoda, pa je čak počeo da pregovara sa bankama kod kojih bi zadužio fabriku za 40 miliona KM koji bi, potom, uz njegov potpis, bili prebačeni na račune  “Pavgorda”.

 

10.

Potpuni idioti su toliko očajni da su previdjeli sve posljedice ovog planiranog suludog akta - da bi time “Alumina” bila dovedena do stanja funkcionisanja kao i u vrijeme Litvanca, odnosno, nakon takvih “poslovnih” zahvata, otišla u stečaj; Prije toga došla bi na sve moguće crne liste.


Poslovni “maestro” Stevanović je ukalkulisao i da odmah, nakon podizanja kredita, otpusti 600 radnika “Alumine”, dok bi preostalima, smanjio plate za 40%, kako bi mogao da vraća kredite koje bi podigao da vrati novac “Pavgordu”.


11.

Ovakav plan ne čudi, jer je Stevanović izučio školu poslovanja Vladimira Romanova i litvanske ekipe, sa kojima je usko sarađivao i sasvim mirno gledao kako sijeku značajne dijelove FG “Birač” i prodaju kao staro gvožđe.

 

Nakon inicijalnog zaduživanja, dolazi i druga faza zaduživanja od isto 40 miliona, koje narko kartel planira da vrati kroz trgovinu narkoticima, koristeći distributivnu mrežu za prodaju robe koju ima “Alumina”.  


11.

Očekivano, Stevanović ultimativno zahtijeva od Dodika da ga nametne za novog direktora “Alumine” samo zbog otimačine i pljačke fabrike i finansiranja poslovnog partnera - firme “Pavgord”, što znači da bi, ako se to dozvoli, kupili “Aluminu” isključivo iz sredstava same fabrike. 


12.

Dvojac pokušava da, preko ministarstva pravde Republike Srpske, izdejstvuje skidanje sa liste stečajnog upravnika FG “Birač” Laze Đurđevića koji, zasad, odbija da Stevanovića postavi na čelo uprave “Alumine”, a odbio je i da upiše “Pavgord” kao najvećeg povjerioca FG “Birač”. 


13.

To je natjeralo klan da pravi druge modalitete nasilnog upisa. 


14.

Naravno, za sve ovo vrijeme, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić i dalje pokušava da pronađe predmete protiv Stevanovića i Pavlovića, a ništa bolji nije ni predsjednik VSTS Halil Lagumdžija koji ignoriše informacije o nasilnim i monstruoznim pritiscima na stečaj FG “Birač” i pokušaj upisa “Pavgorda” kao najvećeg povjerioca u stečaju, iako je to njegova nadležnost. (nastaviće se)