петак, 20. јануар 2023.

Jelena Trivić između preuzimanja pozicije predsjednika PDP-a i osnivanja sopstvene stranke


Piše: Slobodan Vasković


1.

Jelena Trivić, pobjednik izbora za predsjednika RS nad Miloradom Dodikom, kojoj je pobjeda oteta teškom izbornom pljačkom, potom kriminalnim aktovnostima CIK-a i dijela predstavnika EU, nalazi se pred novim izazovom - da li će na čelo PDP-a, stranke koja je u rasulu ili će osnovati sopstvenu partiju.


2.

Trivićeva ima ogroman politički kapital zbog otete joj pobjede, (što je poznato jako dobro svima i iz Međunarodne zajednice i o čemu postoje svi dokazi), tako da bi mogla biti spasonosno rješenje za PDP, ali i sa svojom strankom, koju bi formirala, zauzel bi značajan dio potpuno praznog opozicionog prostora.


Takva stranka ne bi bila samo opoziciona, već istinska alternativa Toksičnom Režimu zbog beskompromisnih stavova Trivićeve.


3.

“Crna Trojka” PDP-a, Mladen Ivanić, Branislav Borenović i Igor Crnadak, koja vuče brojne konce u toj stranci, ali ne uspijeva staviti Trivićevu nikako pod svoju kontrolu, shvatili su da njihov plan produženja mandata Borenoviću, PDP svodi na nivo statističke greške.


4.

Takođe su shvatili da bi odlazak Trivićeve iz PDP-a značio nove teške, nenadoknadive gubitke, što nije slučaj i sa odlaskom Draška Stanivukovića koji više nije u stanju da sazove ni Gradski odbor PDP Banjaluka.


5.

Već sam pisao o tome da je Trojka precrtala Stanivukovića kao mogućeg predsjednika stranke, a da on u partiji nema ni minimum podrške za tu funkciju; Da ima, već bi PDP, njegovi ostaci, bio podjarmljen od njegovih poltrončića.


6.

Zbog navedenog, Ivanić, Borenović i Crnadak, pokrenuli su akciju u kojoj pokušavaju Trivićevu ubijediti da preuzme PDP, ali pod njihovim uslovima.


7.

Neki od njih su da oni i dalje igraju značajne uloge u PDP-u, što je operetski zahtjev, ali i da Stanivuković ostane u organima partije.


8.

Moji izvori tvrde da Trivićeva ne prihvata ovakve uslove, već da traži snažnu akciju na oporavku partije, odustajanje od politike satrulih kompromisa koja je PDP i dovela do rasula, ali i daleko jaču kritiku nenarodnog, otuđenog, oktroisanog Režima; Istovremeno, i dalje intenzivno, sa značajnim brojem onih koji je podržavaju, promišlja o osnivanju sopstvene partije.


9.

Trivićeva i Stanivuković teško da mogu biti u jednoj stranci; Ta mogućnost malo je realna, jer je Stanivuković direktno radio protiv nje, ali i PDP-a, što je nesporno.


10.

Uopšte ne bi bilo iznenađenje da i Trivićeva i Stanivuković osnuju sopstvene partije.


Naravno, važno je naglasiti ključnu razliku njihovog eventualnog napuštanja PDP-a: Stanivuković je izdao i PDP i Trivićevu, a Trivićeva nije ni PDP ni njega, kada je bio kandidat za gradonačelnika, kao ni na opštim izborima.