понедељак, 23. јануар 2023.

Sporazum za opstanak naroda


Piše: Slobodan Vasković


1.

Visoki funkcioneri Crvene Sekte koja razara Republiku Srpsku i koja godinama poltroniše Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, ćute kao zaliveni oko Kosova i Sporazuma koji je predložen Srbiji.


2.

Nema javne ni nejavne podrške za Vučića i Srbiju; Nema “svesrpkog” jedinstva iako je vlast Srbije, po nalogu istog tog Vučića, nekoliko puta spasila RS od bankrota, izgradila brojne škole, puteve, pomogla kad god je mogla. 


3.

Nema ni iz navodno opozicionog SDS-a ni najmanjeg klimanja glavom, niko se ni iz PDP-a, sem Jelene Trivić, nije oglasio, da pruži podršku Srbiji u trenutku koji je jedan od najtežih političkih događaja u njenoj istoriji.


4.

Kakva je to gamad!!! A do juče su se kleli u Vučića! I u Kosovo!


Zašto nisu otišli na Kosovo da tamo žive i vode bitke za njegovo “očuvanje”?! Nikad im to nije ni palo na um, jer jedno je ispaljivati ofucane parole i njima ložiti lomače mržnje, a sasvim drugo otići i sukobiti se sa vlastima Kosova.


5.

Kosovo je, htio to priznati ko ili ne, nezavisna država. To je nepromjenjivo. 


6.

Neophodno je bilo izboriti se za prava Srba da imaju svoju samoupravu - Zajednicu Srpskih Opština i to se, prema najavama visokih međunarodnih zvaničnika, dobilo.


Šta se sve još dobilo, nije mi poznato, ali najvažnije se dobilo.


7.

Kosovo je za Srbe i Srbiju izgubljeno davno; Šta god ko mislio o Vučiću mora priznati da Kosovo nije izgubio ni on niti njegova vlast.


Učinili su to drugi!


8.

Vučićeva vlast je naslijedila najteži mogući problem koji već godinama prijeti da ponovo esklira u krvavi sukob. A sve te godine krv je tekla je kroz brojne incidente.


9.

Kome je potreban sukob? Nikom normalnom.


10.

Da li Vučić i vlasti Srbije treba da prihvate NjemačkoFrancuski Sporazum sa Kosovom, podržan od SAD-a? Apsolutno!


Ne smiju da ga odbiju; Ne zbog Zapada, SAD-a, NATO, Rusije…, već zbog Srba, primarno. 


11.

Srbi i Albanci su dva najpotentnija naroda u Regionu; Sukob, njegov nastavak, ne odgovara nijednom narodu; Sukob ne odgovara nikome.


Sukob Srbe gura u nestanak; Nema potrebe da pojašnjavam zašto. Ili ako već treba, zato što je cijeli Zapad uz Kosovo, a ne uz Srbiju.


I što je Srbiji gotovo pa potpuno sužen manevarski prostor. Htjeli su Srbima da otmu i ZSO. Nisu u tome uspjeli i to je nešto što niko ne može ignorisati. Taj veliki, ogromni dobitak u poodavno potpuno politički izgubljenoj situaciji. 


12.

Ako Srbi hoće da prežive kao narod, a hoće, bar tako tvrde, onda je jasno šta treba učiniti.


13.

Da li je Vučić “izdajnik” ako rukovodstvo Srbije prihvati najnoviji Sporazum sa Kosovom? Naravno da nije! Tako se jedino može sačuvati srpski narod na sjeveru Kosova i u enklavama na njemu. Ima li išta važnije od toga?! Nema!


14.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kao i sve druge institucije Srbije, trebaju prihvatiti prijedlog Sporazuma sa Kosovom, ući u efikasno pregovaranje oko svakog detalja i efikasno rješavanje svakog dogovorenog detalja i konačno, zauvijek, riješiti to političko pitanje koje prijeti da nerazrješenjem odvuče državu i narod u potpunu propast.


15.

Što se tiče pomenutih na početku teksta, oni su uvijek bili tu samo zato da bi uništavali Srbe i Srbiji sjekli ključne arterije.