среда, 11. јануар 2023.

Priče iz Bakinaca: Prokletstvo otimanja


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Anton Kasipović, bivši potpredsjednik Vlade RS, morao je do sada biti saslušan nekoliko puta od istražilaca Sipe zbog nezakonite prodaje potraživanja RS od FG “Birač”. Budimo realni - morao je biti već pritvoren po nalogu Tužilaštva BiH.


2.

Podsjetiću, prodata su 43 miliona KM republičkih potraživanja bez procjene, bez tendera, u nejavnom postupku, samo jednom ponuđaču - firmi “Pavgord” Gordana Pavlovića Gocija; Uz to, nije omogućeno bilo kome drugom da učestvuje, iako je bilo zainteresovanih ponuđača koji su nudili nekoliko miliona KM više nego što je Pavlović bio spreman da plati.


3.

Cijeli posao je najveća korupcionaška afera u posljednjih nekoliko godina, jer se 600 miliona, koliko vrijedi “Alumina” (u vlasništvu FG “Birač”), pokušava prodati, preciznije, predati za samo 43 miliona KM Pavloviću i Zoranu Stevanoviću Gladnom, bivšem gradonačelniku Zvornika i jednom od članova poslaničkog narkokluba u urušenom parlamentu RS.


4.

Iza svih nasrtaja na “Aluminu”, raznih pokušaja njene otimačine budzašto, koji traju godinama i o kojima godinama i pišem, stoji Milorad Dodik.


U tekućem slučaju  (600 miliona za 43 miliona), čija se realizacija pokušava privesti kraju, Dodik je još u julu prošle godine osmislio cijeli plan i donio odluku da se republička potraživanja od 43 miliona KM prema FG "Biraču" prodaju isključivo firmi “Pavgord”, koja je jedna od firmi u vlasništvu vladajućeg NarkoRežima.


5.

Za sprovođenje ovog zločinačkog posla zadužio je Zoru Vidović, dispečerku u Ministarstvu finansija, s tim što je zvaničnu odluku trebalo da donese Vlada RS i nesrećni, takozvani premijer Radovan Višković.

 

Višković je, što je za njega pravi raritet, “mućnuo” glavom, shvatio da je riječ o ogromnom gangsterskom poslu za koji će svi odgovarati pa je pobjegao u nepoznatom pravcu, “pokrivajući” se godišnjim odmorom od 45 dana. 


6.

Prevruć krompir je morao preuzeti Kasipović koji je presjedavao sjednicom Vlade RS na kojoj je donijeta odluka o prodaji najvrjednije firme Republike Srpske, čime je donešena jedna od najkriminalnijih odluka Vlade RS ikad.


7.

Kasipović, stari lisac, istjeran je iz rupe, jer kod Dodika nema milosti - poslušnost mora biti robovska.

 

8.

Sipa je zato već morala saslušati i privesti Kasipovića i to po nalogu Tužilaštva BiH! Da li se vodi i istraga o navedenom kriminalu gigantskih razmjera, zna samo Milanko Kajganić, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, poznat po tome što su mu baze podataka u brojnim slučajevima prazne ili, pak, uopšte ne postoje. Nestale su ili, što je najgore, sakrivene vrlo svjesno!


9.

Žurba za otimanje “Alumine” je ogromna: Proteklih mjeseci Dodik gotovo pa svakodnevno održava sastanke sa svojim narko saradnicima Gladnim i Pavlovićem; Nerijetko i na hacijendi u Bakincima. 


10.

Budući da Gladni malo koju informaciju koja se tiče “Alumine” smije da sačuva, stalno se hvali tim sinaloasastancima, pa ide tako daleko da ne preza i javno istaći da je Milorad Dodik partner u poslu preuzimanja firme i direktno uključen u sve radnje u vezi sa tim; Zajedno sa njim i Pavlovićem.


11.

Stevanović sve to iznosi, jer je pritisnut uza zid od osoba od kojih je pozajmio desetine miliona KM kako bi sa Pavlovićem otkupio republička potraživanja.


Pričama iz Bakinaca on pokušava da uljuljka povjerioce i umiri ih za novac koji duguje - ubjeđujući ih da će im biti vraćen.


12.

Sa druge strane, među sinaloasaradnicima vlada potpuno nepovjerenje. 


Svako svakom planira da zabije nož u leđa. Dodik planira da “Aluminu” preuzme isključivo za sebe, a Pavlovića i Gladnog vidi samo kao prelazno rješenje.

 

13.

Pripremio je i Gladni mehanizam odbrane, a i napada na Dodika, u slučaju da pokuša da mu preotme fabriku. 


U proteklih nekoliko nedjelja, Stevanović ultimativno traži od Dodika da ga, nakon praznika, imenuje na čelo uprave “Alumine”. 


Gladni hitno mora doći do budžeta koji ima “Alumina”, kako bi započeo vraćanje desetine miliona dugova koje su generisali u cilju preuzimanja ove kompanije. U krajnjem, ovakvim djelovanjem, fabrika bi bila opljačkana,  isplatila bi samu sebe, a Stevanović, Pavlović i Dodik bi bili vlasnici bez ijedne uložene marke. 


14.

Izvan svake razumne sumnje, preuzimanjem fabrike Gladni i Pavlović bi ojačali do neslućenih razmjera i ekonomskom snagom bi bili u stanju da ugroze i Dodikovu političku poziciju, kao i da mu se osvete što ih godinama drži na kratkom lancu.


15.

Zna to i Dodik, ali u “kolu” je sa brutalnim kriminalcima, kakav je i sam, a kakva je atmosfera među njima svjedoči i saznanje da mu Pavlović ponekad i otvoreno prijeti.


Međutim, na okupu ih drži prokletstvo otimanja i zato ne posustaju; Ako otmu fabriku, onda će se međusobno obračunati. (nastaviće se)