уторак, 10. јануар 2023.

27.10.2022.


Piše: Slobodan Vasković


1.

Iako su Opšti izbori završili, iako je Milorad Dodik proglašen za lažnog predsjednika, iako je nakon toga povukao niz teških radikalnih poteza, potrebno se opet vratiti na taj 02.10.2022. godine, kada su izbori "održani", odnosno na 27.10.2022., kada je Milorad Dodik lažno proglašen za predsjednika RS, i čvor, stvorentada, kojim on sve davi razriješiti.


2.

Treba krenuti od CIK-a koji je priznao falsifikovane rezultate, što je javno potvrdio Suad Arnautović, šef CIK-a.


3.

Arnautović je to učinio 28.10.2022. godine u emisiji “Centralni Dnevnik” Senada Hadžifejzovića na njegovoj “Face TV”, dan nakon što je utvrdio da “Dodik bježi 16.000 glsova” i lažno ga proglasio za predsjednika.


“Ja sam znači sa Glavnom kontrolom, sa četiri najodgovornija čovjeka, koji imaju tu laptop pred sobom i tako dalje… daj mi, i ja bilježim, kakvo je zadnje stanje… Kaže Milorad Dodik 16.000 bježi od… i tako nešto. Neću brojeve samo mi reci ko je najviše, jer to zakon kaže”, rekao je tada Arnautović.


“Najviše”, u Arnautovićevoj verziji, je Dodik koji “16.000 bježi”, što nikako nije 26.935 glasova “bježanja” koliko zvanično stoji na stranici CIK-a.


4.

U trenutku lažnog proglašenja Dodika za predsjednika RS “bježanja” je bilo 29.000 glasova, pa je pitanje zašto za Arnautovića i sve one koji se bave izborima, pa i kažnjavanjem njihove krađe, 13.000 glasova, odnosno u “zvaničnoj” varijanti 10.935 glasova koji su “pobjegli” iz rezultata, pa se u njega na neki volšeban način vratili, ne znači ništa?


5.

A moralo bi, jer su to ukradeni glasovi!


6.

Ako je Arnautović govorio istinu, a vjerujem da jeste, o tome da “16.000 bježi” moralo se istražiti otkud je “palo” još 13.000 glasova i zašto izbori nisu ponovljeni, jer je to tek nešto manje od broja za koji je “Dodik bježao”.


7.

Ako je Arnautović lagao, u šta sumnjam, treba ga zatvoriti, jer je svojim izjavama izazvao teške sumnje u integritet izbornog procesa.


8.

Arnautovića svakako treba zatvoriti, bilo da je tada bilo da “bježi 16.000” bilo da je to izmislio (a nije), jer nikada nisu objavljeni rezultati kontrolnog brojanja; Niti sve malverzacije koje su dovele do toga da Dodik (u prvobitnoj varijanti) ne bježi cca 29.000 glasova, već 16.000 glasova, da bi sve završilo na navodnom “bježanju od  26.935 glasova”. 


9.

I kako se uopšte utvrdila razlika od 26.935 glasova kada nemamo zvanične rezultate kontrolnog brojanja?!


Istraga o svemu ovome morala je biti brza, efikasna, precizna, ali pitanje je i da li je ima. Ako je, kojim slučajem, ima - niti je brza, ni efikasna, precizna posebno nije. 


10.

Najvažnije od svega je da je Arnautović, nekoliko časova prije proglašenja Dodika “da bježi”, dao informacije određenim medijima da je “bježanje 16.000 glasova” utvrđeno kontrolnim brojanjem, potom te medije zamolio da tu informaciju objave tačno u podne, jer će je CIK saopštiti tačno u 14 časova, a onda je “izvor” Arnautović povukao svoju informaciju, pa je plasirao, tog 27.10.2022., da je Dodik “pobjegao” u broju glasova. I lažno ga proglasio za predsjednika RS.


11.

Sada lažni predsjednik pravi haos; Zbog tog haosa svako svakog optužuje kao inspiratora haosa; Potežu se sve moguće situacije odranije, ali niko ne govori o 13.000 glasova koji su “pali s neba” niti o nekih pet, šest falsifikovanih listića?! Interesantno, zar ne?!


12.

Kad smo već kod falsifikovanih listića, ko još uključuje kompletnu štampariju da bi odštampao četiri listića? To se ne dešava čak ni u BiH. Znači niko. I, naravno, pitanje - zašto Tužilaštvo BiH još nije našlo tu štampariju? A nije bila samo jedna i nisu odštampana samo četiri listića.


13.

Budimo realni, u rješavanje svih novih baš radikalnih čvorova treba krenuti od tog 27.10.2022. i Suada Arnautovića.


Odnosno, od pitanja da li Dodik javno pravi koaliciju sa “Osmorkom”, koja je, trenutno, “Šestorka”, a već ima tajnu sa Bakirom Izetbegovićem, čiji je Arnautović čovjek?!


I da li je Arnautović, nakon dogovora sa Izetbegovićem, koji se prije toga dogovorio sa Dodikom, odlučio da “zaboravi” i na 13.000 glasova palih “sa neba”, ukradenih, ako više volite; I onih 16.000 za “koliko Dodik bježi”; Vratio se na cca 27.000 glasova “bježanja”, a da niko ne zna kako; Zaboravio na sve zakone; Zaboravio da je vrlo bitno, preciznije zakonito, ko ima više zakonitih glasova, a ne i zakonitih i pokradenih; Zaboravio da se mora odgovarati za pokradene glasove i Dodika lažno proglasio za predsjednika, zaboravljajući i da je to teško krivično djelo?!


14.

Da li tajni Sporazum Izetbegovića i Dodika (uz podršku Kristijana Šmita) o “zajedničkom djelovanju” sadrži, osim dijela o lažnom proglašenju Dodika za predsjednika i druge tačke, kao što su zaštita od sudskog progona Osmana Mehmedagića Osmice, provjere doktorata ili inih drugih diploma Sebije Izetbegović i niz drugih tačaka o kojima Izetbegović i Dodik imaju zajedničke stavove i odlučni su u namjeri da ih sprovedu, makar tajno, ako već, pored, bilo “Osmorke” bilo “Šestorke”, ne mogu da koaliraju i sprovedu ih javno.


Dodik kontroliše Sipu i Tužilaštvo BiH u najvećoj mjeri, pa mu nije problem da uzvrati Izetbegoviću poklon koji mu je isporučio preko Arnautovića.


15.

Nema potrebe nikog pozivati u pomoć, sasvim dovoljno je zakonito, brzo i kvalitetno, bez milosti za bilo koga, istražiti šta se desilo tog 27.10.2022.; Šta je prethodilo tim dešavanjima i otkriti da li postoji usmeni Sporazum Izetbegović-Dodik, a sve ukazuje na to da je itekako živ i da se sprovodi brzo i efikasno po svim tačkama!