недеља, 18. септембар 2022.

Sve žešća borba za glasove unutar Crvene Sekte; Milorad Dodik sve čini da glasove usmjeri ka svojim favoritima

Radovan Kovačević alijas Rašo papučar

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Izbori za predsjednika Republike Srpske su faktički već sada završeni. Prednost koju ima Jelena Trivić u odnosu na Milorada Dodika je nedostižna i trenutno je na 11,7 %. 


2.

Da su funkcioneri Crvene Sekte upoznati sa rejtingom Trivićeve i Dodika, najbolje govori podatak da je Vlado Crta Đajić najbližim saradnicima rekao da je Dodik gotov, te da svu energiju treba da usmjere na izbore za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

Crta

3.

Interesantno je to da se trenutno pravi rat vodi unutar Crvene Sekte, između kandidata te stranke, posebno u zapadnom dijelu Republike Srpske. 


Dodik, Cvijanović i od Dodika otpisani Radmanović

Što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, u izbornoj jedinici 1 SNSD je na listi istakao nekoliko zvučnih imena. Nebojša Radmanović je nosilac liste, a tu su i dugogodišnji funkcioneri Snježana Novaković Bursać, Zoran Tegeltija i Srebrenka Golić.


4.

Ipak, niko od pomenutih nema šansu da osvoji direktan mandat u izbornoj jedinici 1. 


5.

Razlog za to leži u činjenici da je Dodik to mjesto namijenio Radovanu Kovačeviću, poznatom i kao Rašo Papučar. Stavljanje Raše Papučara na posljednje mjesto na listi je samo Dodikova varka za naivne.

 

6.

Sa ciljem da progura svog favorita, Dodik je prije nekoliko dana započeo sa izbornim inženjeringom unutar Crvene Sekte. On je predsjednicima opštinskih odbora na teritoriji izborne jedinice 1 naložio da moraju na terenu raditi isključivo za Rašu Papučara. 


7.

To u praksi znači da će oni, nekoliko dana pred izbore, predsjednicima mjesnih odbora proslijediti uputstvo da članovi Crvene Sekte na glasačkom listiću trebaju iksirati samo ime Raše Papučara.

 

8.

Ista situacija je i sa listom za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Očekuje se da će SNSD u izbornoj jedinici 3 (banjalučka regija) osvojiti dva direktna mandata. 


Boris Pašalić
9.

Dodikovi favoriti na toj listi su Vlado Crta Đajić i Boris Pašalić. Ostali kandidati na toj listi imaju ulogu običnih šljakera, bez ikakvih šansi da osvoje direktan poslanički mandat. Oni u suštini rade za pomenuti dvojac.


Radenko Bubić

10.

Ovdje treba reći da se među kandidatima Crvene Sekte pročulo da Dodik vrši protežiranje pojedinih kandidata, te da je to izazvalo visok stepen ogorčenja među njima. Posebno je to teško palo Radenku Bubiću i Nenadu Grbiću. 

Nenad Grbić

11.

Za razliku od ostalih kandidata, njih dvojica svoje kampanje finansiraju vlastitim novcem. U Banjaluci je Nenad Grbić do sada spiskao ogroman novac na kupovinu glasova i sektaške skupove. Slično je i sa Radenkom Bubićem, koji glasove kupuje po Kneževu i Kotor Varošu. (nastaviće se)