петак, 30. септембар 2022.

Nenad Nešić i Radislav Jovičić tražili od Opozicije dva javna preduzeća kao uslov za povlačenje kandidatura za inokosne funkcije; Nakon što su odbijeni, Nešić i Jovičić na konferenciji za štampu objavili da ostaju pri kandidaturama


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Desilo se ono što sam najavljivao još prije dvije godine. Narko Nešić je uspio da DNS svede na statističku grešku. Treba podsjetiti da je ta stranka u vrijeme Marka Pavića bila stranka sa konstantnim rastom podrške birača od izbora do izbora.


2. 

Nakon što je Narko Nešić preuzeo DNS, nastao je pravi sunovrat te stranke. Nešića su napustili brojni opštinski odbori, a osipanje članstva je dovelo do toga da ta stranka na skupovima ne može da okupi više od 30 ljudi.


3.

Da je Nešić obični diletant pokazala je današnja konferencija za štampu. On je zajedno sa Radislavom Jovičićem objavio da oni ostaju pri kandidaturama za inokosne funkcije. Ta informacija ne bi nikog ni zanimala da Nešić nije prethodno u kuloarima pustio priču da će on i Jovičić odustati od kandidatura u korist opozicionih kandidata.

 

4.

Nešić i Jovičić su pokušali da preko posrednika ucijene Opoziciju, što samo govori da se radi o običnim diletantima. Prije svega, treba reći da je posljednje istraživanje pokazalo da rejting Jovičića za funkciju predsjednik Republike Srpske iznosi 2,5 %, što je u domenu statističke greške. Osim toga, to istraživanje je pokazalo da se većina onih koji su rekli da će glasati za DNS izjasnila da će svoj glas za predsjednika Republike Srpske dati Jeleni Trivić. 


5.

Zaista tragikomično po Jovičića djeluje podatak da će Trivićeva dobiti više od njega glasova onih koji će na izborima glasati za DNS. Ovdje treba dodati da se u međuvremenu prednost Trivićeve u odnosu na Dodika popela na oko 9 %, zbog čega glasovi onih koji su se izjasnili da će glasati za Jovičića više i nisu bitni.


6.

Nešić i Jovičić su svjesni da DNS neće preći cenzus na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Zato su oni pokušali da za sebe istrguju dvije dobro plaćene funkcije. Oni su preko posrednika tražili od Opozicije da im se nakon izbora daju direktorske funkcije u dva javna preduzeća. Diletant Nešić je tražio fotelju direktora JP „Putevi Republike Srpske“. Dok je bio na toj funkciji, Narko Nešić je na javnim nabavkama zgrnuo milione KM.


7.

Jovičić je imao i dodatni zahtjev, a to je da bude oslobođen u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Osnovnim sudom Banjaluka. 



Jovičić očigledno misli da će opozicioni funkcioneri nakon izbora suditi u sudovima, a ne sudije.


 

8.

Nešić je na današnjoj konferenciji za štampu potvrdio da je pokušao da pregovara sa Opozicijom. On je, naravno, propustio da kaže da su njegovi i Jovičićevi zahtjevi ekspresno odbijeni od strane opozicionih lidera. Upravo je to razlog zašto su Nešić i Jovičić na konferenciji za štampu odustali od ideje da povuku svoje kandidature.