среда, 28. септембар 2022.

Rekapitulacija jednog zločina: Dodikovo svjesno pljačkanje i pokušaj uništenja FG “Birač”/“Alumine”, zajedno sa bjelosvjetskim gangsterom Romanovim


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je najveći zločinac koji svjesno, svakodnevno, temeljno, čini sve što može na uništenju srpskog naroda. 


Okružen najotrovnijim ljudskim talogom, Dodiku je namjera biološki istrijebiti Srbe iz BiH i, nakon toga, Republika Srpska će nestati sama od sebe.


2.

Na primjeru “FG Birač”/“Alumin” mogu se vidjeti čak i nijanse njegovog kriminalnog, zločinačkog djelovanja.


Milorad Dodik je, za vrijeme svog prvog premijerskog mandata, tokom 1999. godine, upoznao Vladimira Romanova, vlasnika “Ukio banko Investicine Grupe”, i to preko svastike čiji je suprug radio kao inženjer u Rusiji na objektu koji je gradio Romanov. 


Dodik je tada krenuo u pripremu privatizacije Birača. 


3.

Sve vrijeme poslovanja “FG Birač” (“Alumine”) pod upravom Litvanaca, Vlade RS koje je vodio Dodik su podržavale uništavanje zvorničke kompanije, iznošenje stotine miliona maraka iz Republike Srpske, uz istovremeno, učešće u tim teškim kriminalnim postupcima. Finansiranje KK “Igokea”, najveće praonice novca gramzive porodice Dodik, bilo je avans Romanova za podršku u uništenju fabrike. 


4.

Dodik je vršio pritisak na Poresku upravu RS da odobrava reprograme dugova FG “Birač”. Istovremeno, svi računi ovih firmi su bili u blokadi za lokalne dugove, a firme su poslovale. 


5.

Dogovor Romanova i Dodika je bio da firme posluju preko nerezidentnih računa koji su otvoreni u litvanskoj “Ukio banci” i “Balkan Investment banc” a.d. Banjaluka, odnosno da isključivo vrše naplatu, bez mogućnosti blokade računa. 


6.

Efekat je - računi FG “Birač” na lokalu su zaduživani, porezi se nisu plaćali, a sav profit je išao u Litvaniju ili u zemlje koje se tretiraju kao poreski rajevi. 


Nije postojao ni minimum prilike da se ovako nešto desi, a da lokalne vlasti za to ne znaju ili da odgovorne ne procesuiraju. 


7.

U periodu od 2003. do 2013. godine, Litvanska Mafija, sa Romanovim na čelu, uz podršku Dodika je iz Republike Srpske iznijela više od milijardu KM. 


8.

To je potvrdio lično i Dodikov tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija. Pored tih milijardu, Dodikova banda je litvanskoj dala na desetine miliona kredita preko Ministarstva finansija i IRB-a.


9.

Dodik je svoj dio tala uzimao u kešu i preko KK “Igokea”. Upravo zbog toga je nedavno Dodik pozvan da svjedoči u krivičnom postupku koji se vodi protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera. Izvan svake sumnje, poziv za svjedoka je otvorena Džombićeva prijetnja Dodiku da je sljedeći. 


10.

Džombić je, zajedno sa Dodikom i Zoranom Tegeltijom, aktuelnim predsjednikom Savjeta ministara BiH, učestvovao u svim pljačkama sa Romanovim.


11.

Jedna od najvećih laži Dodika i njegovih sluga, koji su pokrivali enormni milijarde vrijedan kriminal sa Romanovi, jeste da je Vlada RS 2013. godine spasila FG “Birač”/“Aluminu” time što je otvoren stečaj nad FG “Birač”.


12.

Nevjerovatan Idiotluk je podmetnut snažnom režimskom neprijateljskom propagandom, jer su u  tom momentu gubici FG “Birač” prelazili 700 miliona KM, a gubici “Alumine” 250 miliona KM. 


13.

U normalnoj državi za ovakav gubitak bi odgovaralo cjelokupno Litvansko rukovodstvo fabrike, Romanov, direktor Poreske uprave, IRB-a, ministar finansija, premijer u svakoj od Dodikovih vlada koje je on tjerao na pljačku. 


14.

Međutim, u Republici Srpskoj, niko nije odgovarao. Nije, jer Dodik to nije dopustio, jer je sudionik u svakom ukradenom milionu. 


15.

Najjednostavnije rečeno, nijedan Dodikov kriminalni privatizacioni projekatnije imao veći materijalni efekat po njegovo oteto lično bogatstvo, koje se do 2013. godine samo od FG “Birač” i “Alumine” uvećalo za preko 200 miliona KM. 


16.

To je razlog zbog čega Dodik nije dopuštao da se do danas riješi stečaj FG “Birač”, jer je bilo potrebno da dobar dio njegovih nedjela zastari. 


17.

U međuvremenu, upravo je Dodik uveo Zorana Stevanovića Gladnog, gradonačelnika Zvornika, i Gordana Pavlovića Gocija da 2015. godine kupe fiktivna, nepostojeća, potraživanja “Ukio banke” prema FG “Birač”.


Dodik ih je podržavao u kontinuiranim zločinačkim napadima na “Aluminu” koja je, nakon bjekstva Litvanaca, konsolidovala poslovanje, uvela nove proizvode i počela da izvozi širom svijeta.


18.

Dodik je lično naložio blokadu računa “Alumine” u aprilu 2017., na iznos od preko 155 miliona KM, što je bio prvi konkretan pokušaj da narkofirma “Pavgord”, u vlasništvu Pavlovića, preuzme “Aluminu”. 


Kada je shvatio da može doći do nemira i protesta radnika, Dodik je izašao u javnost sa jeftinim trikom da će “ukinuti zvornički sud”. 


Odmah nakon ove ove izjave date pred radnicima “Alumine”, održao je sastanak u Motelu “Laguna” sa Zoranom Stevanovićem Gladnim i Goranom Pavlovićem Gocijem, gdje je rekao da je varka uspjela i podržao svoje saučesnike u nastavku zločina. 


19.

Sve kriminalne odluke sudija-monstruma donešene na štetu “Alumine” odobrene su od Dodika. 


Nijedan od sudija nije procesuiran jer je istrage opstuisao Milan Tegeltija, tadašnji predsjednik VSTS-a. 


Samo na podmićivanje sudija, kao i na reket koji je Dodik uzimao od Pavlovića otišlo je oko 15 miliona KM. To je prije mjesec dana potvrdio Zoran Stevanović za lokalni zvornički medij. 


20.

Kada je shvatio da gubi izbore, Dodik je ušao u završnu fazu otimanja “Alumine” i to putem otkupa potraživanja kompanije FG “Birač”.

 

Već sam detaljno pisao o kriminalnoj kupovini potraživanja republičkih institucija prema FG “Birač” koje su prodane narkofirmi “Pavgord” bez ikakvog zakonskog osnova.


U ovom zajedničkom poslu, Dodiku bi pripala trećina vrijednosti “Birača”/ “Alumine”, što je cca 180 miliona KM.


21.

Naknada za potraživanja institucija koja izn osi 43 miliona KM i koju je “Pavgord” platio, najvećim dijelom otišla je “Prointeru”; Preciznije, Dodikovom sinu Igoru NarkoStarleti Dodiku. 


Dodik je opljačkao i Pavlovića, koji je za projekat nezakonitog kriminalnog otimanja “Alumine” do sada spiskao 70 miliona KM, a dobio je "Duplo Golo”.


22.

Za posljednjih 43 miliona KM koje je Pavlović bacio u Dodikove džepove, lično mu je garantovao mlađani i pohlepni Igor Dodik tvrdnjama da će “sve biti u redu”.


Do danas nije, a neće ni ubuduće.


23.

Ultimativni plan kriminalne familije Dodik da opustoši FG “Birač”/“Aluminu” za novih 200 miliona KM za sada je zaustavljen. (nastaviće se)