петак, 23. септембар 2022.

Rat između Milorada Dodika i Nenada Stevandića kulminirao; Po Dodikovom nalogu Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Zeljkovića deset dana prije izbora


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Opštepoznato je da se između Milorada Dodika i Nenada Stevandića već duže vrijeme vodi rat. Uzroke tog rata treba tražiti u Dodikovoj netrpeljivosti prema svakoj političkoj stranci koja počne da zadire u biračko tijelo SNSD-a.

 

2.

Stevandić, šef stranke poznate kao Crveni Kombi, nije naivan igrač. On dobro zna kako su završile sve stranke koje su pokušale da SNSD-u „ukradu“ dio biračkog tijela. Najbolji primjer za to je DNS. Onog momenta kada je Marko Pavić rejting DNS-a podigao iznad 10 %, Dodik je započeo sa aktivnostima uništavanja te stranke.

 

3.

Za razliku od Pavićevog vremena, danas DNS ima karakter narko stranke, koja može samo da sanja o prelasku cenzusa.


4. 

Nakon uništenja DNS-a, te sakaćenja SP-a Petra Đokića, Dodik je odabrao novu metu, Stevandićevu stranku. Kako US pretenduju na isto biračko tijelo kao i SNSD, Dodik je odmah nakon lokalnih izbora 2020. godine pokrenuo niz aktivnosti sa ciljem sakaćenja US. 


5.

Najzapaženija aktivnost je hapšenje Branislava Zeljkovića. Zeljković je notorni kriminalac, bez daljnjeg. Međutim, notorna je i činjenica da Dodik kontroliše MUP Republike Srpske i sva tužilaštva.

 

6.

Nema sumnje da bez Dodikovog naloga tužioci nikada ne bi uhapsili Zeljkovića. Tek godinu dana kasnije tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega. 


7.

Simptomatično je to da je tužilaštvo odabralo baš izbornu kampanju za podizanje optužnice protiv Zeljkovića. To treba posmatrati kao Dodikov udar na US, kojim Dodik nastoji da dio biračkog tijela naklonjenom toj stranci privuče SNSD-u.


8. 

Moji izvori tvrde da je Stevandić imao informaciju da Dodik sprema atak na njegovu stranku. To je jedan od razloga zašto je Stevandić odbio da se pojavi na konferenciji za štampu održanu 14. septembra. Na toj konferenciji za štampu pojavili su se Dodik i šefovi ostalih koalicionih stranaka, izuzev Stevandića. Umjesto Stevandića, javnosti se obratio njegov potrčko Milan Petković.


9.

Trenutne odnose Dodika i Stevandića dobro oslikava i lažno istraživanje koje je Dodik poturio javnosti 22. septembra. 


To istraživanje je navodno sprovela agencija „Metrics“. Radi se o privatnoj Dodikovoj agenciji, kojom on upravlja preko Sektaša Darka Milunovića. Milunović je nekada bio direkor te agencije, a danas je savjetnik direktora.

DNS - 5%

10. 

U pomenutom lažnom istraživanju navodi se da US ima rejting od samo 2 %. 


US - 2%

U isto vrijeme, navodi se da DNS ima 5 % podrške, te SP i Demos po 4 %. Time Dodik želi demotivisati birače da glasaju za US, jer bi glasanje za stranku koja ne može preći cenzus bilo samo bacanje glasova.