понедељак, 26. септембар 2022.

Novi napad Milorada Dodika na stranku "Crveni Kombi": Milan Novitović uhapšen po Dodikovom nalogu; Dodik najbližim saradnicima najavio hapšenje Nenada Stevandića

Novitović i Stevandić

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Hapšenje Milana Novitovića, visokog funkcionera stranke Ujedinjena Srpska, samo je jedan u nizu dokaza da se između Dodika i Stevandića trenutno vodi rat do istrebljenja. 


Novitović hapšenje

2.

Taj rat je započeo upravo Dodik, odmah nakon lokalnih izbora 2020. godine. Uzroke tog rata treba tražiti u Dodikovoj netrpeljivosti prema svakoj političkoj stranci koja počne da zadire u biračko tijelo SNSD-a.

 

3.

Sva istraživanja rađena nakon lokalnih izbora 2020. godine su pokazala da Ujedinjena Srpska ima stabilan rejting, sa tendencijom blagog rasta. Taj rast se odvija na štetu SNSD-a, jer obje stranke pretenduju na isto biračko tijelo.

 

4.

Prije više od godinu dana tužioci su uhapsili Branislava Zeljkovića, takođe visokog funkcionera Stevandićeve stranke. Tek nakon godinu dana, u jeku aktuelne izborne kampanje, tužioci su podigli optužnicu protiv Zeljkovića. Kako je i maloj djeci poznato da Dodik kontroliše sva tužilaštva u Republici Srpskoj, jasno da je podizanje opštužnice tempirano po Dodikovom nalogu.

5.

Dodik se, očigledno, nije zadovoljio samo sa Zeljkovićem. Pet dana prije opštih izbora uhapšen je Milan Novitović. Interesanto je to da se Dodik prošle sedmice povjerio najbližim saradnicima da će do izbora biti uhapšen Stevandić. Stoga hapšenje Novitovića treba smatrati pripremom terena za hapšenje Stevandića.


Saopštenje US

6.

Hapšenjem Stevandića Ujedinjena Srpska bi se gurnula ispod cenzusa, a u cijeloj toj priči profitirao samo SNSD. Dodik računa, a što je realno, da bi se tih nekoliko procenata glasova koje bi izgubila Ujedinjena Srpska prelilo na izborima na konto SNSD-a.


7.

Prije nekoliko dana sam pisao o tome da je Dodikova privatna agencija „Metrics“ 22. septembra objavila lažno istraživanje, po kojem Ujedinjena Srpska ima rejting od samo 2 %. 


U isto vrijeme, navodi se da DNS ima 5 % podrške, te SP i Demos po 4 %. Time Dodik želi demotivisati birače da glasaju za Stevandićevu stranku.


8. 

Ovdje treba reći da je Dodik vrlo dobro upućen u sva istraživanja koja sprovode ozbiljne agencije sa sjedištem u Srbiji. Posljednje takvo istraživanje je pokazalo da Ujedinjena Srpska ima najbolji rejting od svih koalicionih partnera SNSD-a (4,3 %).


9.

Da je Stevandić upoznat sa Dodikovim planovima govori i podatak da je on odbio da se pojavi na konferenciji za štampu koja je održana 14. septembra. Na toj konferenciji za štampu pojavili su se Dodik i šefovi ostalih koalicionih stranaka, izuzev Stevandića. Umjesto Stevandića, javnosti se obratio njegov (a i Dodikov) potrčko Milan Petković. (nastaviće se)