понедељак, 26. септембар 2022.

Nezvanično/ Uhapšen Milan Novitović, direktor Republičke Civilne zaštite i kadar "Ujedinjene Srpske" Nenada Stevandića, zbog organizovanog kriminala; Novitovića je uhapsilo Posebno odjeljenje republičkog tužilaštva

 Milan Novitović

Piše: Slobodan Vasković


Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, uhapšen je danas po naredbi Posebnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Republičkog tužilaštva.


Novitović se tereti za organizovani kriminal, niz teških zločinačkih radnji i milionske štete koje je načinio pljačkajući.


Novitović je na saslušanje u Posebno odjeljenje pozvan da da izjavu o teškim kriminalnim radnjama za koje se tereti. 


Nakon što je odbio da prizna, uhapšen je i pritvoren.


Riječ je o akciji Posebnog odjeljenja, koje Novitović istražuje traje već mjesecima.


Novitović je kadar "Ujedinjene Srpske", stranke Nenada Stevandića, a poznat je po nasilništvu i brojnim javnim prijetnjama.


Protiv njega je OJT Banjaluka u julu 2018. godine podiglo optužnicu zbog prijetnji Draganu Makiviću kome je u telefonskom razgovoru zaprijetio da će ga, ako ne izmiri dugovanja prema predstaništvu firme “Alfa plam”, on “lično skinuti golog, voziti vezanog za lancem i da će lajati od Banjaluke do Vranja”. Tada je presuđen na tri mjeseca.


Novitović je u Aprilu ove godine kao savjetnika, mimo svih zakonskih osnova, zaposlio stranačkog kolegu iz "crvenog kombija" Branislava Zeljkovića, protiv kojeg je, zajedno sa još četiri lica, podignuta optužnica zbog milionskih pronevjera za vrijeme pandemije.


Zeljković je tada bio direktor Instituta za javno zdravstvo RS.