четвртак, 29. септембар 2022.

Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstva RS, Vico Zeljković, Dodikov sestrić i Dejan Lukendić uskoro iza rešetaka zbog milionskih prevara tokom pandemije COVID 19

Zeljković i ujko Dodik


Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH okončalo je istragu protiv Vice Zeljkovića, sestrića Milorada Dodika i predsjednika FS BiH, Dejana Kusturića, direktora Fionda zdrvstvenog osiguranja RS i Dejana Lukendića, formalnog osnivača firme “Eko-piramida inženjering” zbog milionskih prevara tokom pandemije Korona virusa.


Kusturić, Zeljković i Lukendić uskoro bi trebali biti uhapšeni, jer su opljačkali Fond zdravstva za milionski iznos, o čemu sam detaaljno pisao još prije više od dvije godine; Taj tekst možete pogledati u dodatku.


Ova pljačka samo je kap u moru ogromnih kriminalnih radnji tokom pandemije i nabavke opreme i medicinskih sredstava za borbu protiv Korone, koja je poslužila kao izvanredan motiv pljačkaškom nenaronom Režimu Milorada Dodika da otme desetine miliona. 


Dejan Kusturić je rođeni brat Bobana Kusturića, ličnog pilota Milorada Dodika duboko upletenog u poslove sa drogom; Boban Kusturić je pripadnik Kavačkog klana u RS.


I Zeljković se bavi trgovinom narkoticima tako da će biti vrlo vrlo interesantno kada se počne sa pretresanjem njegovog kompletnog “poslovanja”.

Virusni profiteri: Ekstraprofit od preskupih maski, koje je kupio Fond zdravstva RS, ide u džepove Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića i njegovog nasilnog saradnika Lukendića (11.05.2020. godine)

Zeljković i njegov ujak Dodik
Piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavio je tri miliona zaštitnih maski ukupne cijene 2,5 miliona maraka.

Ugovor za realizaciju nabavke jednokratnih troslojnih zaštitnih maski u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci Fond zdravstvenog osiguranja je potpisao sa firmom "Eko piramida inženjering" Banjaluka.


Osnivač firme “Eko-piramida inženjering” je Dejan Lukendić, direktor FK “Borac” iz Banjaluke.Međutim, on nije jedini vlasnik te firme, već su suvlasnici i Dragan Popović, kao i Vico Zeljković, predsjednik Uprave FK “Borac” i sestrić Milorada Dodika.

Firma “Eko-piramida inženjering” dio je Zeljkovićeve “Eko grupe”

Vrijednost tri miliona maski sa PDV-om je gotovo 2,5 miliona maraka. Cijena jedne maske je 70 pfeninga bez PDV-a, dok sa PDV-om ona iznosi 83 pfeninga. Treba naglasiti da je ova cijena jedne maske u veleprodaji.

Prije pandemije cijena jedne maske iznosila je 12,88 pfeninga bez PDV-a, dok je sa PDV-om ta cijena bila sa PDV-om 15 pfeninga i to u maloprodaji.

Praktično to znači da se, prije pandemije, za dva i po miliona KM moglo kupiti, u maloprodaji, 20 miliona maski.

50 maski za 7.53 KM, cijena u maloprodaji nešto prije pandemije
Da li je realno da su cijene maski povećane u veleprodaji u odnosu na maloprodaju pet i po puta zbog pandemije? Nije realno.

To znači da su Zeljković i Lukendić ostvarili ekstraprofit, realno milionski!

Zeljković i Lukendić


Koliko im je novca ostalo od 2,5 miliona KM koje im je isplatio njihov stari znanac u kriminalu Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da pokaže istraga; Neophodno je istražiti ovu nabavku pošto je riječ o očitom kriminalu i nabavci maski po višestruko naduvanim cijenama.

Dejan Kusturić


Iz Fonda je medijima saopšteno da je “hitnost nabavki diktirala izbor načina nabavke”, ali je odranije poznato da je Kusturiću uvijek sve hitno kada je potrebno napuniti džepove Zeljkovića, Lukendića i ostalih sada virusnih profitera, a ranije pljačkaša Fonda zdravstva.

Kusturić, Zeljković i Lukendić su akteri morbidne afere sa nabavkom pelena najlošijeg kvaliteta za  osobe sa posebnim potrebama, starim i nemoćnim licima; O tome kako su se bogatili na račun bolesnih uz podršku FZO RS i ministra zdravlja Alena Šeranića, pisao sam u februaru 2019. godine.