понедељак, 31. октобар 2016.

PREDSTAVNICA VLADE RS OPTUŽUJE KUSTURICU: Uložili smo 11 miliona, a zauzvrat nismo dobili ništa!


O odnosima Vlade Republike Srpske i firme “Andrićgrad” d.o.o., čiji je većinski vlasnik firma “Lotika”, režisera Emira Kusturice, mogao bi uskoro da odlučuje sud!

Jasno je to iz Informacije predstavnika Vlade Republike Srpske u Skupštini  ,,Andrićgrada“ Olivere Kunjadić, koja je predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović dostavljena 11. avgusta ove godine.  
“Predlažemo da Vlada Republike Srpske prihvati Informaciju o radu predstavnika Vlade u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad, te da da saglasnost da isti postupi u skladu sa odredbama člana 134. stav 6. i 7, Zakona o privrednim društvima, odnosno da zahtjeva od suda da u vanparničnom postupku odredi lice koje će u svojstvu privremenog zastupnika sazvati sjednicu Skupštine i odrediti njen dnevni red, ukoliko to u najkraćem roku ne uradi uprava društva”, navodi se u Informaciji, koju je potpisao ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Nema dileme da ministar Gluhaković traži od Vlade RS intervenciju suda. Pitanje je - šta je ponukalo Gluhakovića da zatraži intervenciju suda, s obzirom na činjenicu da je “Andrićgrad” godinama slavljen kao megaprojekat aktuelne vlasti u Republici Srpskoj?!!

KAKO DOĆI DO KUSTURICE
Predstavnica Vlade RS u Skupštini Društva “Andrićgrad” je Olivera Kunjadić koja je 20. oktobra zatražila da bude razrješena te dužnosti “iz ličnih razloga”.
“Obzirom da je vrlo teško, gotovo nemoguće, ostvariti kontakte sa direktorom Društva, profesorom Kusturicom, kao i predsjednikom Skupštine društva, gospodinom Andrićem iz Užica, nisam u prilici da ispunjavam obaveze utvrđene pomenutim rješenjem, te vas ovim putem molim da predložite Vladi RS moje razrješenje i imenovanje drugog predstavnika Vlade u Skupštinu društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad”, navela je Kunjadić u svom zahtjevu upućenom ministru Gluhakoviću.

Gluhaković je njen zahtjev proslijedio premijerki, koja je Kunjadićevu razriješila sa te funkcije. Do danas nema informacija da je na njeno mjesto imenovan neko drugi, što praktično znači da Vlada RS u “Andrićgradu”, u koji je uložila milione maraka, nema svog predstavnika.

“Lični razlozi” Kunjadićeve jasni su kada se pročita Informacija, koju je ministar Gluhaković dostavio Željki Cvijanović i to oni koji se odnose na “tekuća pitanja”.


“Pod tekućim pitanjima predstavnik Vlade Republike Srpske u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad, predložio je da se u dnevni red uvrsti definisanje procedura za prijavu dopunskih uloga, na čemu kroz svoje izvještaje insistira
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Članovi skupštine društva zaključili su da je, prije rasprave o ovom pitanju, potrebno uraditi detaljnu analitiku ulaganja po godinama, osnivačima, vrijednostima ulaganja po objektima, te definisati obaveze po zaključenim ugovorima i to sa opštinom Višegrad, a u smislu definisanja statusa objekata koji po ugovoru pripadaju opštini i naknada za iste po osnovu renti gradskog građevinskog zemljišta”, navodi se u Informaciji.
Pojednostavljeno, predstavnik Vlade RS traži da se konačno razriješi pitanje – koliko je ko uložio u izgradnju “Andrićgrada” i koliko kome pripada, što zarade, što objekata. 

KOME ŠTA PRIPADA
Vlada RS je 13.aprila 2011. godine donijela Rješenje kojim se daje saglasnost na Ugovor o osnivanju Privrednog društva ,,Andrićgrad,, doo Višegrad. Prema tom Rješenju, Vlada, ispred Republike Srpske kao osnivača, ima u toj firmi 24,5 posto udjela, koliko i opština Višegrad. Lavovski dio pripao je trećem osnivaču, Kusturičinoj firmi “Lotika” iz Užica, i to 51 posto udjela.
Osnivački ulog firme je 10 hiljada KM, od čega je Kusturičina “Lotika” položila 5100 KM, a opština Višegrad i Vlada RS po 2450 KM.

Bivši ministar trgovine i turizma Bakir Ajanović je 29. oktobra 2012. godine Bakir Ajanović konastatovao, u odgovoru na poslaničko pitanje, da će se u “Andrićgradu” „konačni vlasnički udjeli definisati nakon završetka projekta".
To praktično znači da udjeli, koji su postojali prilikom osnovanja društva “Andrićgrad” treba da budu promijenjeni u skladu sa visinom ulaganja. To nikada nije učinjeno, mada je Vlada RS uložila nesrazmjerno mnogo više novca u taj projekat nego Kusturičina firma “Lotika”. Isto se odnosi i na opštinu Višegrad.
Problem je što u Ugovoru o osnovanju Društva “Andrićgrad” nigdje nije navedena mogućnost promjene udjela. Što, opet, svjedoči o nezakonitosti cijelog tog projekta.
Jednostavnije rečeno, Olivera Kunjadić, traži da se redefinišu vlasnički i svi ostali odnosi u firmi “Andrićgrad”, a svoj zahtjev bazira na činjenicima koje kažu da je Vlada RS u taj projekat uložila više od 11 miliona, opština Višegrad oko 6.000.000 KM, a “Lotika” manje od dva miliona maraka.
“Ukupna ulaganja Vlade Republike Srpske u projekat ‘Andrićgrad’ Višegrad iznose 11.051.511,20 KM, SO Višegrad je uložila 5.702.450,00 KM i ‘Lotika’ doo 1.720.100,00 KM. Donacije od pravnih i fizičkih lica su ukupno 4.766.699,55 KM”, navedeno je Informaciji Kunjadićeve, koju je Gluhaković dostavio premijerki RS.
Kunjadićeva je u svojoj Informaciji podsjetila i na nalaze Glavne službe za reviziju.

U revizorskom izvještaju za 2012. godinu Glavna služba za reviziju nalaže Ministarstvu trgovine i turizma da milione koje daje za Andrićgrad d.o.o. ne vodi na grantu (pomoći), jer se na taj način ne vidi vlasništvo imovine, ni svi drugi pokazatelji.
U revizorskom izvještaju za 2013. godinu, revizori konstatuju da njihova prethodna preporuka nije sprovedena, a u svojim izvještajima objavljenim 2014. i 2015. godinu uopšte se ne bave sopstvenim preporukama.
Nakon što je “Žurnal” u serijalu “Afera” (u dokumentarnim filmovima „Na Drini Kusturica“ i “Andrićgrad - Underground”) ukazao na ove činjenice, “Andrićgrad” se ponovo pojavljuje u revizorskom izvještaju 2016. godine, u kojem se ukazuje na brojne propuste u vezi sa novcem koji je Vlada RS uložila u ovaj projekat, bilo kao direktna ulaganja ili kao grantove.

GDJE SU PARE
Olivera Kunjadić u Informaciji optužuje direktora “Andrićgrada”, odnosno samog Emira Kusturicu, da su ignorisali sve njene zahtjeve da se zakaže godišnja Skupštine društva, na kojoj bi se, između ostalog, razmotrili izvještaji o finansijskom poslovanju društva za 2015.godinu, o radu društva za 2015. godinu, o planu rada za tekuću godinu, i na kojoj bi se donijela odluka o raspodjeli dobiti.
“Po zahtjevu predstavnika Vlade Republike Srpske u Skupštini društva Andrićgrad d.o.o. Višegrad nije postupano tj. redovna sjednica nije zakazana do dana izrade Informacije”, napisala je Kunjadić.

Ona je istakla da iz dostavljenog finansijskog izvještaja društva za poslovnu 2015. godinu vidljivo je da je društvo iskazalo neto gubitak od 680.300 KM. Oni koji rukovode finansijama “Andrićgrada” gubitke su obrazložili velikom troškovi kamata po dugoročnom kreditnom zaduženju, troškovima neto zarada zaposlenih i troškovima prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
“Osnovni problem poslovanja društva u poslovnoj 2015. godini je bio spor sa UIO BiH oko osporavanja ulaznog PDV na objektima (crkva, hotel,vizantijski i turski trg), za koji ne postoje građevinske  dozvole , a koji su u 2016.godini obuhvaćeni zoning planom na osnovu odluke Narodne Skupštine Republike Srpske, te blokada žiro-računa od strane UIO i postupci prinudne naplate”, navela je Kunjadićeva.
Iz svega rečenog, jasno je da su se Olivera Kunjadić i ministar Gluhaković veoma uplašili, jer je Vlada RS privatnoj firmi dala, što su i samo priznali u Informaciji, 11,7 miliona maraka, a da zauzvrat nisu dobili ništa.

Kunjadićeva i Gluhaković, nema dileme, žele da sa sebe skinu odgovornost i prebace je na cijelu Vladu RS. Koja nasuprot sebe ima Emira Kusturicu, intimnog prijatelja Milorada Dodika.