среда, 12. октобар 2016.

Dodiku novi poziv za saslušanje tek za deset dana; Salihović, nakon krivične prijave, najmanje dvije godine suspendovan

piše: Slobodan Vasković
Miloradu Dodiku će novi poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o danu RS biti upućen za desetak dana, saopštili su mi izvori iz Tužilaštva BiH.

Dodik je trebao biti saslušan 03.10., ali se nije odazvao pozivu, a njegovi advokati su zatražili da on bude saslušan u nekoj od bezbjednosnih institucija na teritoriji RS. Tužilaštvo BiH je to odbilo.

“Tokom ove sedmice saslušavani su osumnjičeni za održavanje referenduma koji je zabranio Ustavni sud BiH. iduće sedmice biće saslušani poslanici Narodne skupštine RS, koji su bili u Komisiji za sprovođenje referenduma, ali kao svjedoci, jer njih štiti imunitet. Tek nakon tih saslušanja biće upućen drugi poziv Dodiku, što znači najranije krajem iduće sedmice ili iza 24. oktobra”, saopštili su moji izvori.

Na pitanje da li će Dodik biti saslušan i u nekim drugim predmetima, nisu odgovorili ništa konkretno.

“Tužilaštvo je ovih dana otpočelo rad na predmetima Boska i Balkan Investment Banka, koje je Goran Salihović držao zaključane u svojoj ladici”, rekli su moji izvori.

Protiv Gorana Salihovića, Glavnog tužioca, Tužilaštvo BiH naredilo je istragu. Njega je ranije Disciplinska komisija VSTS suspendovala, a pokretanjem istrage prestaje postupak pred Didsciplinskom komisijom; Salihović je po automatizmu suspendovan do daljnjeg.

“Ta suspenzija trajaće najmanje dvije godine”, tvrde moji izvori.

Salihović se istražuje zbog opstruisanja predmeta u kojima je jedan od glavnih aktera Milorad Dodik.