четвртак, 20. октобар 2016.

Oružani napad na Čovića se jeste dogodio: Lider HDZ-a ga je neuvjerljivo negirao; Čović je prije i poslije pokušaja atentata dobio prijeteće poruke gnusne sadržine

piše: Slobodan Vasković

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, "negirao je" da je na njega pokušan atentat kod Čapljine, što sam objavio 19.10. o.g.

"Ne vjerujem da se neko time bavi. Privatno nisam nikom dužan u zadnjih 50 godina niti je meni neko dužan. U politici govorim ono što mislim i radim tako. Vjerovatno ima ljudi koji se ne slažu sa mnom, ali da bi neko pokušao nešto slično ne vjerujem", kazao je Čović, dodajući da ako ima onih koji razmišljaju o atentatu, time treba da se bave institucije države.

Njegova izjava krajnje je neuvjerljiva, vrlo vrlo oprezna, nije eksplicitna negacija, ali jeste očekivana (takvu reakciju sam i najavio), jer se Čović poslije oružanog napada kod Čapljine veoma uplašio i sa najbližim saradnicima dogovorio da se prikrije cijeli slučaj.

Prije mjesec dana u blizini Čapljine, pucano je na automobil u kojem se nalazio Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH.

Preciznije, na Čovića je pucano tačno u mjestu Žitomislići, udaljenom desetak kilometara od Čapljine i dvadesetak kilometara od Mostara.

“Čović je bio sam u automobilu u trenutku kada je na njega pucano iz malokalibarskog oružja. Pogođen je automobil”, tvrde moji izvori.

Oni su još naveli da Čović nije nijednu instituciju obavijestio o oružanom napadu na sebe, ali da institucije jeste obavijestio o prijetnjama po život koje su mu upućene prije i poslije pokušaja atentata.

“Čović je u proteklom bliskom periodu u najmanje dva navrata dobio prijeteće poruke. Izrečene su prijetnje najgore vrste, do onih o likvidaciji”, kažu moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, neke od poruka Čović je dobio prije oružanog napada/pokušaja atentata na njega, a neke nakon tog gnusnog čina. 

Ranije sam objavio da Čović nije pokušaj atentata/oružani napad prijavio nijednoj instituciji, već je obavijestio o tome nekolicinu svojih najbližih saradnika.

Zajedno su donijeli odluku da se o napadu ćuti, da se demantuju sve informacije o njemu i tako prikrije cijeli slučaj, kao da se nije ni desio.

“Moguće je sasvim da su nepoznati napadači imali namjeru da oružanim atakom na Čovića, u kojem on nije povrijeđen, pošalju određenu poruku/opomenu, ali o čemu, to je u ovom trenutku teško precizirati. Čović se vrlo uplašio i realno je da on tačno zna ko stoji iza napada, kao što je realno i da neće o tome reći ni riječi”, tvrde moji izvori.

Informacija o pokušaju atentata/oružanom napadu na Čovića potvrđena mi je iz nekoliko potpuno nezavisnih izvora.

Čović je poznat po tome što je spreman demantovati informacije koje mu ne odgovaraju i učinio je to sijaset puta do sada. Tako je i u ovom slučaju, jer je Čović, izvjesno, zabrinut zbog teškog incidenta, kao i prijetnji koje mu stižu.

Bezbjednosne sužbe nadležne za ovakve slučajeve trebalo bi hitno da reaguju i otkriju ko je pucao na Čovića, ko mu prijeti i koji su motovi za to.

Isto tako bi Čović pokušaj atentata trebao/morao da prijavi kako bi se otrkili napadači i naogodavci. Posebno zbog činjenice da je on član Predsjedništva BiH i trebalo bi da vjeruje da su institucije ove zemlje sposobne otrkiti ko ga je ugrozio i ko mu prijeti.

Svako drugačije ponašanje ide na ruku onim koji ugrožavaju Čovića.