среда, 26. октобар 2016.

“Odisej” ide ravno do dna

piše: Slobodan Vasković

1.
Srpski rusofili Vučića otvoreno nazivaju Izdajnikom, a oni bliski Dodiku tvrde da će “Dodik stati na čelo proruskih snaga protiv izdajnika Vučića! I pobijediti”!, naveo sam u tekstu “Republika Srpska u Ratu protiv Srba; Dodikovi ruski mentori potpiruju SrpskoSrpski rat”, objavljenom 22.12.2015. godine.

2.
Nepunu godinu kasnije, 26.10.2016., Srpski rusofili i dalje ponavljaju istu mantru, ubjeđeniji nego lani u Dodikovu pobjedu nad Vučićem. I, kako kažu, Vučićevu izdaju.

3.
Ubijeđeni su da je Dodik jači nego prije nepunu godinu, a Vučić znatno slabiji i da je mnogo “rusofila u Srbiji koji će podržati Dodika protiv Vučića”.

4.
Interesna Dodikova linija, takozvani Ultrapragmatici, koja funkcioniše po principu ”možemo svakako i sa svakim samo da smo na vlasti”, svojim stavovima o Vučiću dobrim dijelom korespondira rusofilnoj, tvrdeći da je “Vučić ispao budala: Bio je protiv Referenduma, a SAD i EU su mu uzeli Trepču; Dodik je održao Referendum, a SAD i EU mu nisu ni dlaku sa glave skinuli. Jasno je da je Dodik pobjednik i da je pitanje trenutka kada će ga Zapad ponovo uzeti za saveznika”!

Ultrapragmatici ne mare mnogo za Ruse nakon dobijenih izbora (bilo je potpuno drugačije do izbora), a Dodika doživljavaju kao sredstvo ostanka na vlasti. 

Interesantno je i da Rusofili i Ultrapragmatici Dodikovu izbornu pobjedu vide, primarno, kao Vučićev teški poraz. Što je paradoks, jer je upravo Vučić svojom ogromnom podrškom Dodiku (do pred same izbore) i omogućio izbornu pobjedu.

5. 
Sam Dodik tvrdi da nije tačno da ima ikakvih problema u njegovim “odnosima sa državnim vrhom Srbije”, čime je pokušao demantovati navode iz mog teksta “Vučić otpočeo Fazu No2: Disciplinovanje, Političko Neutralisanje i Uklanjanje Dodika”.

U tekstu nisam nigdje naveo da je Dodik u sukobu sa državnim vrhom Srbije, već sa Vučićem, koji je Dio državnog vrha. 

Dodik nije demantovao ništa, a susret sa ambasadorom Srbije ne znači i da je sve u redu u odnosima sa Vučićem. Ništa nije u redu, a Smederevo i Novi Sad su direktne potvrde. Indirektnih je mnogo mnogo više.

6.
Već sam objavio da se Dodiku pokušava nametnuti navodno prozapadna Vlada RS, kojoj bi on predao “Žezlo”. I povukao se lagano, kako bi nestao sa političke scene.

Na čelu te Vlade RS trebalo bi da bude Miloš Stevanović, mladi advokat iz Bijeljine.

Stevanović je mandat trebalo da dobije u drugoj polovini novembra, nakon čega bi, kao premijer, načinio navodno veliki politički zaokret ka Zapadu.

Dodik je obećao Stevanoviću mandat, ali je u poslednjih par dana to obećanje “zamrznuo”. 

7.
Trenutno stanje stvari je da ostaje Željka Cvijanović, što jasno ukazuje da se Dodik plaši projekta “Brut”! Made in BG.

Daleko je do druge polovine novembra; Tek slijedi bitka po ovom pitanju, a ukoliko Dodik ne prihvati Stevanovića ide direktno u Ring. Sa Dijelom državnog vrha Srbije.

Snage koje stoje iza Stevanovića su, primarno, interesne, a tek potom i provučićevske.

8.
Na djelu je, bez sumnje, prava bitka interesnih snaga rusofilne provenijencije i interesnih provučićevskih snaga (koje se lažno predstavljaju prozapadnim, iako je nesporno da imaju lične konekcije na Zapadu), u kojima je Dodik centralna figura. I u kojoj i jedni i drugi žele da ga upotrijebe za svoje ciljeve. 

9. 
Sam Dodik ne zna kuda bi, premda njegovi propagandisti tvrde da ima “planski predviđene korake za očuvanje vlasti”, među kojima je i oštar napad na Opštine koje je osvojila Opozicija i njihove odbornike. 

Napad je samo dio Plana i nije nikakvo iznenađenje. Osim, možda, za Opoziciju.

10.
Aforizam: “Odisej je bar lutao sam. Itaku nije vodio sa sobom”, možda najbolje oslikava trenutni položaj i Dodika i Republike Srpske.

11.
Iako u lutanju, vukući “Itaku” za sobom od nemila do nedraga, pitisnut sa svih strana, Dodik još uvijek, bez većih problema, uspijeva namagarčiti Opoziciju i staviti je u svoju funkciju.

Nije to samo po pitanju usvajanja Zakona o Danu Republike Srpske, koji je, kao i referendum, Opozicija podržala i dala alibi Dodiku. To je tek epizodica o Opoziciji kao Topovskom Mesu. I potvrda Glavne priče.

12. 
Glavna priča je Svečana sjednica Narodne skupštine RS, povodom obilježavanja 25 godina postojanja parlamenta “Itake”, koja je zakazana iznebuha.

Na njoj su dodijeljene Povelje - Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću! Sve troje su presuđeni/osuđeni za ratne zločine u Hagu.

Dodjeli Povelja prisustvovala je i Opozicija. Bez riječi i No comment!

Dodjela Povelja presuđenim/osuđenim za ratne zločine nije samo dalje svjesno raspirivanje međuetničke netrpeljivosti, prst u oko Zapadu, zaoštravanje…

Mnogo jača Dodikova poruka poslana Poveljama KPK je da su On i SNSD ti koji baštine svu istoriju RS. I da su u cijeloj priči, i svim ostalim pričama, On i SNSD jedini relevantni, a SDS/SzP potpuno nebitan faktor.

Poruka je vrlo cinično upakovana u Povelje dodijeljene predstavnicima OSCE-a, koji nisu ni beknuli.

13.
Ne djeluje mi da je Zapad zagrizao Poruku u Povelji, ali mi djeluje da je u OSCE-u bilo frke. Kakav šamar OSCE-u. (Predstavnici OSCE ispali su baš tragikomični, žalosni, satrveni).

Ne djeluje mi ni da je Opozicija uopšte shvatila šta je Dodik htio sa nabrzaka Svečanom sjednicom (Borenoviću, prema sopstvenom priznanju, treba dvije godine da shvati bilo šta, ostali se nisu izjasnili).

Djeluje mi da Dodik pokušava, igrajući potpuno ekstremno i prijeteći, prisiliti Zapad da ga uzmu za partnera, kako bi završio “lutanje”; Da ne mora ni u Ring ni na saslušanje u Sarajevo.

Najrađe bi u Savjet ministara, što, smatra, rješava većinu njegovih problema, smanjuje mogućnost otvorenih sukoba i njihovo odlaganje do daljnjeg, ali to nije izvjesno.  

14.
Rusi i Rusofili, odmah nakon Svečane i Posebne sjednice, oštro su napali, jer procjenjuju da Dodik pokušava da “vrda”. Zato stari JUL-ovac, redaktor knjiga Mire Marković i Dodikov savjetnik Nenad Kecmanović već poziva na raspakivanje Dejtona, održavanje Referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a potom i o statusu RS u okviru BiH, preciznije otcjepljenju RS. 

Pritisak je to na Srbiju, koja se protivi svakom raspakivanju Dejtona.

Rusi su izgubili Bitku za Crnu Goru; Kako bi nastavili pritisak na Srbiju, moraju pokušati zadržati pod svojom kontrolom Republiku Srpsku. Napad na Srbiju iz RS je otpočeo.  

15.
Biće interesantno vidjeti da li će se Vučić odmah “predati”; Ili će se Beogradski Fantom oduprijeti poznatim sredstvima?! 

16.  
Da bi uspjeli u politici, često se trebate izdići iznad svoji načela, citat je kojim sam htio ukazati na dezorijentisanost u Opoziciji. 

Nije dobra poruka, neprecizna je; Da bi vrijedila, Opozicija prvo mora uspostaviti načela. Kojih nema. Kad ih uspostavi, možda se i izdignu (prethodna rečenica svjedoči da sam nepopravljivi optimista i u najcrnjim situacijama). 

Do tada neće prestati lutati po “Itaki”, koju “Odisej” vuče sa sobom ravno do dna.