среда, 12. октобар 2016.

Dodik sprema veliku čistku u SNSD-u: Nova Vlada RS, Nova lica; Bitka za Savjet ministara BiH

piše: Slobodan Vasković

“Usko je sad oko mene, nije široko kao ranije”, rekao je MIlorad Dodik okupljenim funkcionerima SNSD-a, koji su se redali iza njega, dok se pripremao za izjavu medijima u izbornoj noći, nakon što je postalo jasno da je Režim pomeo Savez za promjene.

Dodik je na ovaj način stavio do znanja brojnim visokim funkcionerima da njihove zasluge nema u pobjedi Režima na lokalnim izborima i da sve zasluge pripadaju njemu. Što je, suštinski, tačno. 

Dodik jedino priznaje Željki Cvijanović dio zasluga za pobjedu koju je Režim ostvario, a posebno za podršku oko referenduma.

Drugi, veći problem, za brojne visoke funkcionere SNSD-a jeste “čišćenje SNSD-a”, koje Dodik namjerava da sprovede u narednih par mjeseci.

Prema informacijama iz više izvora, prvo bi trebalo doći do promjene Vlade RS, u kojoj ne bi ostao govoto niko od ministara iz njenog sadašnjeg sastava.

“Postoje dva scenarija promjene Vlade RS. Prvi je ako SNSD uspije ući u Savjet ministara do Nove godine, a drugi je ako se ta namjera ne ostvari”, tvrde moji izvori.

Prema prvom scenariju, ukoliko SNSD uspije da izbaci Savez za promjene iz Savjeta ministara BiH, onda bi Željka Cvijanović, aktuelna premijerka dobila u Sarajevu ministarsko namještenje.

“Ona mu je najvjernija. Dodik nikada nije mogao do kraja vjerovati Sredoju Noviću, posebno ne Nikoli Špiriću, a sa Cvijanovićevom u Sarajevu konačno bi imao osobu od svog punog povjerenja”, tvrde moji izvori.

U tom slučaju, Vlada RS bi se morala promijeniti, jer premijerka “mijenja radno mjesto”, pa bi promjene, koje Dodik želi da sprovede unutar SNSD-a, bile pokrivene preraspodjelom funkcija.

Nešto drugačija je situacija u kojoj SNSD ne uspijeva da uđe u Savjet ministara BiH, iako moji sagovornici tvrde da je osvajanje vlasti u Sarajevu sasvim realna, a ne preambiciozna opcija.

I u drugom scenariju dolazi do promjene Vlade RS, ali ostaje nepoznato kud bi Dodik sa Željkom Cvijanović, koja ga je, kako smatra, veoma zadužila svojom lojalnošću.

Isto tako nepoznato je i ko bi naslijedio Cvijanovićevu na premijerskoj poziciji i Dodik se o tome još nije isjasnio.

Ono što je, zasad, sigurno jeste da u svakoj varijanti mjesta više u vlasti nema za Zorana Tegeltiju, ministra finansija i Dragana Bogdanića, ministra zdravlja.

Najizgledniji naslednik Tegeltije na ministarskoj poziciji je Dalibor Tomaš, aktuelni pomoćnik ministra finansija.

Dalibor Tomaš je brat Darka Tomaša, direktora Fonda zdravstva, koji je pobijedio u izbornoj trci za načelnika Prnjavora.

Nepoznato je ko će zamijeniti Bogdanića i još uvijek se traži adekvatna osoba.

Jedini ministar iz aktuelne Vlade RS koji bi trebao “preživjeti” promjenu izvršne vlasti je Dragan Lukač, šef policije.

Lukač je ranije bio vrlo ozbiljan kandidat za premijera, ali mu se sada ne daju tako velike šanse kao početkom ove godine.

Interesantno je da Dodik namjerava da u novoj Vladi RS smanji značaj DNS-a, tako što će u igru “raspodjela pozicija” uvesti i funkcije u Gradu Banjaluci.

Dodik će, u raspodjeli mjesta, ispoštovati Petra Đokića i njegove socijaliste, jer su mu oni sve ove godine bili vrlo lojalni. 

Veliko “provjetravanje” Dodik će, kako tvrde moji sagovornici, napraviti i u drugim brojnim insitucijama, a za sada je poznato da sigurno “leti” Mirko Stanetić sa pozicije direktora UBKC Banjaluka.

“Dodik uvodi nova lica, svježu krv, jer je sada najbolja prilika da se oslobodi brojnih kadrova koji mu nanose štetu. Nakon izbora je, na domaćem terenu, ponovo ojačao i neprikosnoven je u SNSD-u, pa bez ikakvih problema može sprovesti čistku u RS i u SNSD”, zaključili su moji izvori.

Na moju konstataciju da u svim ovim promjenama nema ukalkulisanog odgovora na istragu koje Tužilaštvo BiH vodi protiv Dodika u vezi sa nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH, moji sagovornici su naglasili da to pitanje smatraju irelevantnim.
"Ništa od toga neće biti", zaključili su oni.