петак, 21. октобар 2016.

Novo miješanje karata; Kamen u Q7; Ćuprija i Fantomka

piše: Slobodan Vasković

1.
Djelovaće preslobodno konstatovati da Milorad Dodik i Dragan Čović djeluju besperspektivno, ali djeluju. 

Besperspektivnost je i ključni razlog njihovog pompeznog sastanka, koji je ponudio nešto bogatiji meni od uobičajenog: Jelovnik je bio obogaćen rasizmom, šovinizmom, prijetnjama; Dodik je, kao i obično, prednjačio, Čović je, kao i obično, uglađeno pratio.

2.  
Potvrda svezanih zastava HDZ-a BiH i SNSD-a nije nikakva novost, ali jeste novost da je Čović ovaj put došao da sa Dodikom pokuša organizovati zajedničku odbranu, za razliku od ranijih sastanaka kada je pohodio Banjaluku da bi svog ovdašnjeg Borbenog ovna dodatno pripremio za rušilačke pohode HDZ-a BiH na BiH.

Nisu Džokeri u Novoj podjeli karata koja uskoro počinje.

3. 
Dodik i Čović su veliki pobjednici proteklih lokalnih izbora, ali ta pobjeda im sve više izgleda kao “kost u grlu”, koju će vrlo vrlo teško progutati. Koja bi ih, figurativno rečeno, mogla i zadaviti. (Njih, ne i stranke im).

4.
Srebrenica i Stolac, svaka od ovih opština iz svojih razloga, nisu pobjede, već bezbjednosni, politički i svaki drugi problem za Dodika i Čovića. I, posebno, Bakira Izetbegovića koji je, takođe, besperspektivan. A i on je, u ukupnom zbiru, pobijedio. 

5.  
Dodikovi ostali problemi su poznati: Izolacija, Besparica, Tužilaštvo BiH, Salihović pred apsom i apsanom… Oni će se uvećavati i dobijati na težini.

6.
Dodik ne može vjerovati ništa Vučiću, iako ga Vučić vuče već dvije godine i iako ga je Vučić podigao sa “deponije”. 

Posebno, jer je Vučić u fazi velike trgovine Trepčom, Telekomom na Kosovu, predsjedničkim kandidatom, Mandžurijskim kandidatima, Poslednjim tangom sa Ruskom Babuškom…

Viđeno u Crnoj Gori ukazuje da Tango sa Babuškom ima sve više grešaka u koracima.

Vučić se zapliće i sve teže sapliće, toliko teško da mu je i potpuno potrošeni Ivanić mio, što nije baš obećavajuće po Dodika i njegove perspektive.

Dodik to vrlo precizno zna; Toliko precizno da mu glava puca!

7.
Čovićevi problemi poprimaju sve jače obrise: Plenković, Crkva (na čelu sa Kardinalom), Glasnović, Generali, Širokobriješka grupa vrlo opasnih namjera i još opasnijih postupaka.

Čović je pod ogromnim pritiskom u sopstvenom korpusu, njegovoj eliti, koja mu na teret stavlja sve: od nebrige za Hrvate izvan Zapadne Hercegovine do Isključive brige samo za sopstvene interese, artikulisane kroz otimanje gotovo cijelog kolača. A mnogima je, posebno u Širokom, šećer baš pao. 

Hercegovački “Kamen” samo je put do Kolača; Ne u cipeli, već u Q7!!!

8. 
Izetbegovićevi problemi su, sem gubitka Srebrenice i gutanja Čovićeve Stolačke udice, slom u Krajini, teški gubici u Ze-Do i Tuzlanskom kantonu, pad brojnih Gradova, Goražda…, svođenje SDA na stranku Kantona Sarajevo, supermarket Zvizdića&Co… Iz kojeg svi uzimaju, niko ne plaća, još manje dovlači robu…

Fudo K., Šepić S., Amra B…., nisu “Most”, ali “Ćuprija” su bez dileme.

9.
Izetbegovićevi specijalni problemi su skopčani sa sviješću Fahrudina Radonočića da je njegov SBB BiH tragičar proteklih izbora i da ga je zagrljaj sa SDA već preskupo koštao - od djelimičnog gubitka slobode do maksimalnog gubitka glasačke supstance.

Radončić je već “preživio” jednog izetbegovića i dvije garniture SDA; Namjera mu je da “preživi” i drugog I. i Treću garnituru; Bitka je to koja tek počinje. I u kojoj Radončić nije baš bez izgleda, iako tako uopšte ne izgleda.

10.
“Špil” je upravo otpakovan, miješanje tek slijedi.

Nakon svakog dijeljenja, bonus je (politički) Ruski rulet. Sa punim bubnjem.

Procesi neće ići prebrzo, ali ni presporo. Već, što bi rekao narod, ‘nako. I uporedo, u sva tri korpusa odjednom.

11.
Djeluje da je Bosić prvi to prepoznao. I izbjegao sudbinu Karamarka. 

Povukao se na liniju Grupe Savjetnika Vukote Govedarice, SDS-ovog kandidata za Plenkovića.

12.
U povlačenju je citirao Petričića - ukazujući na vrlo vidljivu (BIA)Fantomku na Vučićevoj glavi; Petričića je Vučić izbacio iz “Politike”, a Bosića pokušao izbaciti iz politike. Sve sa Fantomkom na Glavi. Sava Mala je vrlo inspirativna; preciznije, početak Instalacije. 

Uspio je, jedino, od “Politike” i svoje politike napraviti tabloid, Petričića gurnuti u “NIN”, a Bosića u “Grupu S”.

U cijeloj priči najgrotesknije je Vučićevo ubjeđenje da niko ne vidi Fantomku na njegovj Glavi, iako je on uopšte ne skida. Ni kada se tušira u Kasarni.

P.S.
Vukotin put do Andreja već predugo traje; Bude li tako ekstenzivna i promjena pokvarenih dijelova platforme, onda SDS teško može računati na povratak u perspektivnost. 

P.P.S.
Telefoni i računari su uspješno oduzeti Goranu Salihoviću, Hasanu Plehu, Borisu Grubešiću i Emilu Pinkasu. Istraga je u toku.