недеља, 2. октобар 2016.

I u Rogatici uveliko radi SNSD pijaca glasova

Podmićivanje birača u Rogatici otpočelo je još mjesecima prije izbora. Kandidat za načenika SNSD i direktor ŠG „Sjemeć“ Milorad Jagodić glasačima je prvo ponudio besplatna ogrevna drva. Kamionima ŠG sa utovarnom dizalicama dovoze se biračima drva pred kuće, bez ikakvih papira, i istovaraju pod uslovom da domaćin obeća glasove za Milorada Jagodića i listu SNSD. U prvom krugu besplatna drva dovožena su provjerenim članovima i simpatizerima SNSD, zatim svima koji obećaju glasati, a potom je Jagodić pokušao da drva vozi i pred kuće ljudima koji nisu naklonjeni SNSD-u, pa se tako dogodilo da mu je domaćica iz Brankovića odbla primiti besplatan ogrev.
Nosilac liste SNSD Mladen Lakić, takođe zaposlen u ŠG „Sjemeć“, odavno je započeo aktivnost na nezakonitom prikupljalju glasova. Službenim telefonom „Sjemeća“, u radnom vremenu, poziva drvoprerađivače,  razgovor počinje neobaveznom pričom. Zatim ih upozorava da glasaju za Milorada Jagodića i listu SNSD čiji je nosilac, pod prijetnjom da ako tako ne urade neće moći dobiti „ni čačkalice“ a kamo li oblovinu najbolje kase. Takođe, Lakić od njih zahtijeva da lobiraju svoje radnike da glasaju za SNSD, a ako je potrebno da im i daju svoje pare za glasanje.
Slaviša Racković, kandidat za odbornika SNSD već duže od mjesec dana telefonom poziva stanovnike mjesne zajednice Gučevo i obećava novac za glasanje. On nudi 100 KM „po kući“. Aktivnost je prebacio i na druge mjesne zajednice, uz istu cijenu i pojedinačni glas po cijeni od 50 KM.
Gučevo je posljednjih dana postalo meta i ostalih kandidata SNSD, koji takođe pokušavaju da kupuju glasove, a prate ih i male stranke kojih u Rogatici ima desetak, i koje su formirane samo za ove izbore. Pored kupovine za svoje liste oni glasove kupuju i za kandidata za načelnika Milorada Jagodića, pa nije teško pretpostaviti odakle potiče novac, jer inače nemaju para ni za zakup kancelarija i plaćanje režija.

Među prvima u Rogatici otvoreno je počeo da kupuje glasove, nedeljama prije izbora, profesor srpskog jezika u srednjoj školi „27. januar“ Jovica Vasović. On kupuje glasove u samim prostorijama škole od srednjoškolaca koji su su napunili 18 godina i stekli time biračko pravo. Jedan glas plaća 40-50 KM.

Dva dana prije izbora, u petak 01. oktobra, kompletna građevinska operativa ŠG „Sjemeć“ preseljena je u Žepu, gdje su tokom cijelog dana nasipali puteve mještanima - Bošnjacima. Na začuđene reakcije mještana odgovarano im je „valjda znate ko vam ovo radi i za koga treba da glasate u nedelju“.

Dan pred početak glasanja, u petak, kompletna stranačka infrastruktura SNSD imala je cjelodnevne aktivnosti na kupovini glasova, sa štabom u prostorijama ŠG „Sjemeć“. Velikim dijelom  kupovine Rukovodi Vinko Joja Zoranović, inače bra  žene Milorada Jagodića.

Službena vozila sjemeća „dačija“ i „lada niva“ kružile su rogatičkim naseljima i iz njih su dijeljene koverte, koje su aktivisti SNSD dalje raznosili po kućama. Iz „dačije“ distribucija novca glasačima vršili su kandidati za odbornike SNSD Ninoslav Prelić i Siniša Frenki Janković. U ovom poslu pomagao im je i Nenad Sokolović.

Distribucija novca vrše aktivisti SNSD i svojim službenim automobilima. Za sve njih sipa se gorivo na rogatičkim pumpama na račun ŠG „Sjemeć“.  Računi su otvoreni, ne zaključuju se nikako, dovoljno je reći „poslao me je Jagodić da natočim“. Po istom principu točiće se gorivo na račun ŠG „Sjemeć“ u privatne automobile koji će, na dan izbora, razvoziti glasače do biračkih mjesta pod uslovom da glasaju za SNSD.

Distribucija novca za kupovanje glasova za naselje Borač vrši se u privatnoj prodavnici mješovite robe aktiviste SNSD-a Ljubiše Perkovića, koji je takođe i kandidat SNSD za odbornika.

Kandidat za odbornika SNSD Milomir Draganić preuzeo je novac i biračke spiskove za naselje „Rudo“, i pokušaće da kupi oko 200 glasova. Draganić je prije nekoliko dana u osnovnoj školi, gdje je zaposlen kao učitelj, pričao kako je podigao kredit da bi tim parama kupovao glasove za odbornilči mandat, a da će kredit vraćati novcem od odborničkog dodatka koji u Rogatici iznosi 500 KM mjesečno.


U naselju Kruščica glasove za SNSD su kupovali još i Marko Perišić i Mladen Brčin, a ima informacija da se u ukupovinu glasova uključilo i nekoliko privatnika, koji ovo čine čak i vlastitim parama. Njiihova imena objavićemo čim nam budu poznata.