понедељак, 24. октобар 2016.

Govor Tijela: Kad se male ruke slože…

piše: Slobodan Vasković

Na lajni se pojavila vrlo interesantna fotografija tima Igora Radojičića, novog gradonačelnika Banjaluke, pod naslovom: Naša mala ekipa.

Na slici je deset osoba, od kojih je petero isprepletenih ruku, četvero je zagrljeno oko struka, a deseti je ‘nako.

Govor Tijela je vrlo značajan u poslednje vrijeme, a promovisao ga je Dr Zlatko Maksimović, kojeg nisam uspio konsultovati za analizu ove fotografije: Zauzet je, budući da je poslednje naknadano prebrojavanje glasova u Bijeljini (CIK BiH), pokazalo da je njegova ekipa ukrala sto glasova, a ne Miće Mićića, snažno tretiranog Govorom Tijela.

Na tom biračkom mjestu (Amajlije), gdje su “govorom ruku” za Dr Zlatka maznuli stoju, Glavni baja za “dopunjavanje vreća” bio je Čedomir Radovanović, uposlenik Doma zdravlja Bijeljina. Gdje je Dr Zlaja direktor.

Kako Dr Zlaja ne može pristupiti analizi, konsultovao sam lokalne stručnjake.

“Nemam pojma šta im to znači, znaš li ti”, rekao mi je prvi stručnjak.

Vrlo objektivan stav.

Drugi su bili još objektivniji i precizniji.

Tvrde da onih Pet osoba isprepletenih ruku poručuju: “Kad se male ruke slože sve se može, sve se može”.

Prema riječima lokalnih stručnjaka, Četvero zagrljenih izvjesno Govorom Tijela kažu: “Kamen gori val se pjeni”, iako Banjaluka nije primorski grad. Što ukazuje na kontroverzu, koja je u ovom trenutku vrlo vrlo teška za detaljno razmotriti.

“Trebaće vrijeme da se ta kontroverza oblikuje u jasan stav”, kažu moji sagovornici.

Osoba Deset se samo smješka, valjda u čudu. Stoji ‘nako. Za dalju elaboraciju su već potrebne usluge Dr Zlaje i njegovih Stručnjaka, ovdašnji nemaju ideje šta bi Osoba Deset htjela da kaže.

Nakon svega, Gavranović mi djeluje kao Rudolf Đulijani, a Zenga i dalje kao Zenga.