понедељак, 3. октобар 2016.

Plebiscit: Dodikov pobjednički tim - sastav

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik je lokalne izbore uspio pretvoriti u plebiscitarno izjašnjavanje: Za i protiv Dodika. Izborni rezultati su pokazali da je uspio u tome. 

2.
Milorad Dodik shvatio je Lokalne izbore kao borbu na (politički) Život i Smrt, spram toga organizovao napad/odbranu i preživio je do daljnjeg. Da li će RS preživjeti, tek ćemo vidjeti.

3.
Milorad Dodik nije sam dobio ovu bitku (rat će, svakako, izgubiti). 

4.
Milorad Dodik imao je Veliki Tim. 

5.
U Velikom Timu Milorada Dodika sve same vedete: Ruska Federacija (politička podrška) - Vladimir Putin (Petar Ivancov); Srbija (politička podrška) - Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Vojislav Šešelj, Vlada Srbije, brojne druge institucije Srbije, ogromna većina medija iz Srbije; Dio zemalja EU, ne veliki, ali dovoljan broj njih, koji su tercirali; Bakir Izetbegović, kao udarna igla Tima - za Dodikov uspjeh išao je “glavom gdje drugi ne bi nogom”; Goran Salihović, koji je za Dodika žrtvovo karijeru, a možda i slobodu; Dragan Čović, jedan od mozgova tima; Mladen Ivanić - politička nula, koja je htjela pokoriti Savez za promjene, a uspio je urušiti i Savez i PDP; Ognjen Tadić i dio SDS-a koji on kontroliše, plus još ponešto SDS-a; Dio NDP-a; sve institucije RS i, naravno, gotovo svi mediji RS; Svi resursi; SNSD/DNS/SP&Bižuterija, koji su na terenu “ginuli” kako bi Dodik pobijedio.

6.
Ima još članova tog Tima, ali i nabrojano je dovoljno za dalje. 

7.
Epilog nisu dobijena načelnička mjesta, (ona su tek kolateral plebiscita), već da je RS postala ispostava Ruske Federacije u trbuhu Zapada. Vrlo mek dio.

Vrlo nezahvalna pozicija za RS.

Zapad neće sjediti skrštenih ruku.

8.
Epilog su i dva bezbjednosno vrlo rovita mjesta u RS - Srebrenica i, trenutno, Bijeljina (Navijače nikako ne bi trebalo zaboraviti). Potencijal za sukobe je tu. (U Federaciji BiH je to Stolac). 

9.
Dodiku treba priznati da je uspio okupiti Odličan Veliki Tim, kako bi spasao sebe, privremeno; Cijenu ćemo tek platiti.

10.
Šta je Dodik ponudio? Praznu priču, Gomilu Laži i ništa više. Međutim, mora se priznati da je Lobotomija bila uspješna, Tim je sofisticirano operisao.

11.
Da li je Narod pogriješio? Narod nije imao šanse.

Izabrao je Dodika koji je, prije plebiscita, bio najveći Nacionalni problem, a nakon njega to isto ostao, samo dodatno armiran. 

12.
Pazi šta želiš, možda ti se i desi, narodna je umotvorina na koju Dodik nije ni u snu pomislio. Njene poruke tek će stići. I njega i RS. Odnosno, suprotnim redom: Prvo RS, pa onda i njega.

13. 
Epilog je i da je SDS doživio istorijski poraz, a PDP i NDP i zvanično kategorisani kao potrošeni.

14.
Treba li otići Mladen Bosić, čovjek kojeg su mnogi njegovi saradnici izdali? 

Ne treba, jer bi to tek tada bila apsolutna Dodikova pobjeda. Zato dosta drugih mora ići. 

15.
Šta će biti dalje? Juri se ka ograničenom sukobu i dodatnom unutrašnjem urušavanju svega u BiH.

Malo ko se trudi da taj Cilj pokuša promijeniti. 

P.S.
Ovaj blog 02.10. imao je 135.983 posjete.