петак, 21. октобар 2016.

Tužilaštvo BiH naložilo Sipi da oduzme računare i telefone od Salihovića i Pleha

piše: Slobodan Vasković

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebalo bi danas da oduzmu računare i telefone Goranu Salihoviću, suspendovanom Glavnom tužiocu i Hasanu Plehu, njegovom bivšem šefu kabineta.

Tužilaštvo je naložilo ovu akciju kako bi se računari i telefoni vještačili u okviru istrage koja se vodi protiv Salihovića, a kojom je, po svemu sudeći, obuhvaćen i Pleh.

Naredba o sprovođenju istrage protiv Salihovića donesena je 12.10. ove godine. 

U saopštenju Tužilaštva BiH navedeno je da će u istrazi biti prikupljani dokazi i utvrđivane okolnosti u vezi sa sumnjom da su počinjena krivična djela koja su i predmet disciplinskog postupka pri Visokom sudskom tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH.

Disciplinski tužilac je krajem septembra suspendovao Salihovića, a 20.10. ta suspenzija je i definitivno potvršena.

Salihović se tereti da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu ovlaštene zakonom, te se miješao u postupanje sudije ili tužioca. 

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva. 

Salihović je ranije sve navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Interesantno je da je Salihović smijenio Pleha početkom avgusta ove godine i optužio da je glavni krivac za opstrukciju brojnih istraga, među kojima su i one oko "Pavlović banke", "Bobar banke", kao i istrage vezane za afere sa kojima se u vezu dovodi Nikola Špirić.

Salihović je tim potezom pokušao anulirati činjenice koje su se pojavile u javnosti i koje svjedoče da je upravo Glavni tužilac, (istina, uz pomoć Pleha), opstruisao brojne istrage.

Smjenom Pleha Salihović je tada, defakto, priznao opstrukcije Tužilaštva i sve ono što mu se stavlja na teret u javnosti.

Umjesto da odmah tada bude suspendovan i pod istragom, Pleh je smješten u Odjeljenje tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, što je paradoks: Upravo je Pleh trebao već tada biti meta tog odjeljenja zbog svojih nezakonitih aktivnosti.

Na kraju je i postao, a cijela ova Salihovićeva igra oko Pleha imala je za cilj njegovo spasavanje.

I jedna bizarnost vezana za Pleha: Dok je (nakon smjene) boravio na novom radnom mjestu u Tužilaštvu BiH, Pleh mobilni telefon držao u frižideru.