четвртак, 13. октобар 2016.

Lukač nastavlja sa promjenama kadrova u privatizovanom MUP RS

piše: Slobodan Vasković

Režim nastavlja sa promjenom kadrova u MUP RS i uklanja sve one za koje smatra da nisu ispunili njihove stranačke zahtjeve u proteklom periodu. 

Jedan od njih je i Radomir Domuzin, aktuelni načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS. 
On će biti pomjeren na poziciju zamjenika direktora policije, čime se otvara prostor da na njegovo mjesto dođe Nedeljko Lubura. 

Lubura je trenutno Domuzinov zamjenik, a već dugi niz godina je zet Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.
Ukoliko Lubura zaista i postane načelnik UKP MUP RS ta institucija se slobodno može preimenovati u porodični kartel Dragana Lukača.

Unaprijeđen je i Vlado Jovanić, koji je jako dugo bio u nemilosti Režima, jer su ga doživljavali kao opoziciju. Međutim, Jovanić je uspio da ubijedi Predraga Ćeranića da on nije nikakva opozicija, već da je itekao lojalan stranci i vođi i postavljen je za zamjenika načelnika Uprave za podršku MUP RS.

Za načelnika te, nove Uprave, nedavno je imenovan Boško Pandža, koji je prethodno bio na čelu CJB Banjaluka, ali se pokazao "nedovoljno energičnim". 

Jovanić ima značajnu mrežu unutar Saveza za promjene, kojima se predstavio kao prijatelj, ali ih je, ustvari, iskoristio za rušenje izbornih šansi tog političkog bloka. 

Iz špajza je izvučen i Dragi Milošević, poznat po tome što je svojevremeno maltretirao i progonio Milana Vukelića, nekoliko mjeseci prije nego što je Vueklić brutalno likvidiran.
Milošević je postavljen za zamjenika načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

To je nova Uprava, na čijem čelu je Darko Ilić, bivši šef Odjeljenja za istrage u nekadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS. Preciznije, bio je šef odjeljenja za zataškavanje teških krivičnih djela. 

Ilić i Milošević trenutno su najangažovaniji na protivzakonitom prisluškivanju i praćenju kritičara Režima i šefova opozicionih stranaka. Rade to bez naloga suda, čak i bez naloga tužilaštva, a ovi nezakoniti akti omogućeni su im internim Pravilnikom, koji je potpisao Dragan Lukač. 

Osim navedenih, slijede brojne nove rokade, smjene i imenovanja u MUP RS.