петак, 28. октобар 2016.

Crknuti “Farmland” i dalje muze milione iz Budžeta RS

piše: Slobodan Vasković
Vasiljević i Dodik u Kini
Nedavno je MUP RS podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv 
Milenka Obradovića, direktora Agencije za agrarna plaćanja; razlog nezakonita dodjela podsticaja za tri firme, među kojima je i po zlu čuveni “Farmland”. 

Njima je tokom 2012. dodijeljen novac iako nisu imali pravo na to prema Pravilniku o podsticajima. 

Za 2011. godinu, “Farmland” je dugovao 2,2 miliona KM za poreze i doprinose, iako im je u perodu 2007.-2011. isplaćeno 11 miliona KM za podsticaje.

Obradović je osumnjičen da je odobrio i isplatio podsticaje Poljoprivrednom dobru Semberija, Planinskom dobru Nevesinje i famoznom "Farmlandu" iz Nove Topole u iznosu 5,24 miliona KM, iako te firme nisu izmirile svoje ranije obaveze prema Agenciji, nadležnom ministarstvu i jednom javnom preduzeću iz Banjaluke. 

Obradović je član vladajuće garniture u RS, a u pitanju je ogromna šteta.

Primjera radi, “Farmlandu” je na ime premija za mlijeko te 2012. godine isplaćeno 2.418.000 KM, dok je u periodu 2007.-2014., po istom osnovu isplaćeno 19.961.242 KM.

Obradović djeluje kao žrtveni jarac, kojeg su Milorad Dodik i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, prinijeli na Oltar, kako bi se sakrile malverzacije sa “Farmlandom” iz 2013. i 2014. i 2015. godine. 

Nije nerealno da pod udar “zakona” i Dodikovu “borbu” protiv kriminala dođe i Miroslav Milovanović koji je 2012. godine bio ministar poljoprivrede.

Milovanović je poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, ali je potpuno marginalizovan u toj stranci.

Obradović će da obere bostan, a Dragan Vasiljević, vlasnik “Farmlanda” i dalje bere budžetske pare, iako ne plaća nikakve obaveze prema državi.

Ukupni gubici “Farmlanda” su 27 miliona maraka, a od 11.03.2016. godine Poreska uprava RS blokirala im je sve račune. Poreskoj upravi su, zaključno s 2015. godinom, ukupno dužni 6.2 miliona KM. Samo u prošloj godini napravili su 817.000 KM duga, koji je dio pomenutih 6,2 miliona.

U decembru prošle godine Milorad Dodik i Dragan Vasiljević boravili su u Kini, gdje su navodno razgovarali o investicijama. 

Sad je jasno da su razgovarali o prodaji “Farmlanda”, koji je, navodno, prodan za 27 miliona evra.

Predrag Zgonjanin, član UO “Farmlanda”, najavio je da će prodaja te propale firme biti završena do 20.10.2016. Od toga, bar zvanično, nije bilo ništa. Izvjesno ni nezvanično.

Već ranije sam objavio da grla na “Farmlandu” crkavaju.

Potvrđuju to i mjesečni podaci o proizvodnji mlijeka: u januaru ove godine proizveli su 144.000, dok su u junu proizveli gotovo upola manje - 85.000 litara. 

Prosto su nevjerovatne ovolike razlike u proizvedenom mlijeku i jedino se može zaključiti da im krave i dalje crkavaju, a spasa nema na vidiku. 

Najinteresantnije od svega je da je mlijeko sa “Farmlanda”  i dalje “ekstra klasa”. I to svaki litar, jer se na taj način izvlači najviše novca za podsticaje i najefikasnije pljačka budžet. 

Kako stvari stoje, i kada ne bude više nijedne krave u “Farmlandu”, oni će i dalje nastaviti da muzu budžet.