среда, 19. октобар 2016.

Varnice između Vučića i Dodika; Vučić osniva svoj SNS u RS/BiH

piše: Slobodan Vasković

Nakon izbora došlo je do primjetnog zahlađenja odnosa između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Vučić je zatražio od Dodika da nakon izborne pobjede Režimskih snaga ne bude likovanja niti euforije, posebno ne radikalizacije stavova spram Bošnjaka, sa akcentom na Bakira Izetbegovića i SDA.

“Vučić je tražio od Dodika da prestane sa udarima na Bakira, ali ga ovaj nije poslušao i to je drugi veliki razlog zahlađenja odnosa”, tvrde moji izvori.

Očito je da je Vučićeva namjera bila da pokuša SNSD ugurati u Savjet ministara BiH, ali da Dodikovo postizborno djelovanje predstavlja smetnju tim naporima.

“Vučić je istrajno radio na rušenju Saveza za promjene, u čemu mu je pomogao Mladen Ivanić, ali Dodik ima svoj plan i Vučić smatra da ga je Dodik iskoristio”, tvrde moji sagovornici.

Stoga je srpski premijer već krenuo da “kruni” Dodikov integritet u Beogradu, tvrdnjama da je “Dodik alav, samo grabi sebi, nikada mu dosta”.

Dodik je, zasad, nadigrao Vučića, uz njegovu i Ivanićevu pomoć teško uzdrmao Savez za promjene i SDS posebno. Uspjeli su ukloniti Mladena Bosića sa čela te stranke, što im je bio prioritet, ali tu nije kraj igre ovog dvojca. 

Vučić će sada da lagano krene na Dodika, istovremeno će nastaviti da ruši SDS, kako bi, u završnici, sebe doveo u situaciju da upravlja Republikom Srpskom i ima uticaj na Savjet ministara.

Cijela ta Vučićeva igra Dodiku je itekako poznata i on neće bez velike borbe dozvoliti da Vučić uruši i njega.

Prvi razlog zahlađenja odnosa jeste postreferendumski Dodikov udar na Vučića, kroz tekst njegovog propagandiste Dževada Galijaševića u kojem je srpski premijer teško izvrijeđan.

“Dodik (je) veliki lider srpskog naroda i svih porobljenih naroda na Balkanu. Da je Aleksandar Vučić slučajno Srbin, sam bi se postidio zbog pohvala koje dobija od dokazanih neprijatelja srpskog naroda i činjenice da je tako jadno postupio prema posljednjoj srpskoj državi, posljednjoj slobodnoj enklavi s druge strane granice na Drini. Da je slučajno Srbin, Vučić nikada ne bi priznao postojanje takve granice”, napisao je u postreferendumskom zanosu, 27.09., Dževad Galijašević, propagandista Milorada Dodika, u tekstu "Neprijatelji RS ohrabreni kukavičlukom Vlade Srbije". 

Tekst je objavljen na proruskom sajtu “Fond strateške kulture”, što je posebno pogodilo Vučića.

“Vučić priprema i osnivanje SNS-a u RS/BiH, koji će imati otvorenu podršku Beograda, i namjera mu je da stranku osnuje najkasnije do proljeća iduće godine, kako bi se mogla kvalitetno pripremiti za izbore 2018. Nekoliko imena je u igri za šefa Vučićeve igračke u RS/BiH”, istakli su moji sagovornici.