четвртак, 6. октобар 2016.

Delegitimizacija Srba kao naroda

piše: Slobodan Vasković

Edvard Munk: Krik
1.
Dodikova prevara sa referendumom, uz svesrdnu Vučićevu podršku, počinje da daje svoje stvarne rezultate. Koji su katastrofalni po Srbiju, RS i Srbe.

2.
Srbija je na udaru zbog avanturističke, antinacionalne, politike Milorada Dodika i vjetra u leđa koji je Beograd više nego otvoreno davao toj politici. 

Srbiji je već onemogućen pristup EU fondovima za poljoprivredu (cca 750 miliona Evra u nekoliko narednih godina); Od Srbije se traži da imovinu Telekoma na Kosovu preda Kosovu (U Briselu se pregovaralo u četvrtak i tog zahtjeva nije bilo; pojavio se u petak); Ukoliko ne preda imovinu Telekoma nema otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU; Ukoliko preda imovinu, ode odmah, po istom principu, i energetika, Trepča (3.000 zaposlenih), sve u svemu milijarde Evra.

3. 
Aleksandar Vučić se precijenio, pokušao je nastaviti igrati i sa SAD-om i Rusijom, uzgred paleći vatre u BiH; Ni Najveći ni Veliki neće to više da trpe,  a epilog njegovih sumanutih političkih eksperimenata će biti Kosovo potpuno bez Srba i Srbija bez ikakve imovine na Kosovu - brutalni gubici u ljudstvu i materijalnim dobrima.

4.
Nastavak prijateljske saradnje Vučića i Dodika i nastavak politike koju su do sada vodili jedino garantuje dalju devastaciju Srbija, RS i Srba.
 

5.
U RS su još uvijek svi šokirani: I Režim veličinom pobjede i Opozicija veličinom poraza.

6.
Niti Režim, realno, zna šta će sa svim tim opštinama, uz tako malo, gotovo ništa, para u budžetu, niti Opozicija zna hoće li uopšte preživjeti?!

7.
Režim je sofisticiranom političkom prevarom pobijedio, ali nije riješio nijedan jedini problem - ni ekonomski, ni finansijski, ni privredni, a odnosi sa Zapadom su se dodatno zakomplikovali i dobili na negativititetu.

8.
Postoje tri scenarija za Režim: Prvi je da uspiju da se izmire sa SAD/Zapadom, uđu u institucije BiH i ovladaju potpuno cijelom BiH; Sa stalno otvorenom mogućnosti za otcjepljenje.

U ovom scenariju, Režim je pobijedio i Zapad; Milorad Dodik je postao vlasnik BiH, BiH postoji dok on to hoće; Institucije BiH bi prestale da postoje, jer bi bile artikulisane kroz Dodika&Oligarhiju…, Opozicija bi potpuno nestala.

Realizacija ovog scenarija bi značila kraj međunarodnog prava, uvođenje bezvlašća u BiH kao društvenog sistema i kraj Zapada. 

SAD bi doživjele težak poraz i on se ne bi mogao opravdati nikakvom tezom o pragmatičnosti.

Ovaj scenario je najmanje realan, u domenu teorije, ali ga Režim pokušava materijalizovati.

9.
Drugi scenario je da pravosudne institucije BiH ubrzaju procese u brojnim gotovim predmetima koje imaju/drže u ladicama, što bi dovelo do velike nervoze unutar Režima i, u nekom doglednom vremenu, stvaranja alternative unutar Režima vrhu Režima. 

Prema ovom scenariju, upotrijebio bi se i set sankcija - prema pojedincima, ali i prema građanima; Režim bi sve to vrlo teško izdržao, jer je finansijski iscrpljen, a sve bi se završilo obračunom naroda sa Režimom. Istog onog naroda koji je na prethodnim izborima dao plebiscitarnu podršku Dodiku.

Da se razumijemo, sukob je, kad tad, neizbježan, jer Dodik neće mirno otići, ukoliko na djelu bude scenario broj 2.

10. 
Treći scenario je podvarijanta drugog i on je najgori, jer podrazumijeva dalje iscrpljivanje i Srbije i RS - Srbije, kojoj bi se postavljali sve novi i sve teži uslovi za EU integracije, primarno vezani za Kosovo i za RS;  dok bi se, istovremeno, veoma veoma sporo odvijali pravosudni procesi, sankcije bi se u određenoj dinamici pojačavale iz mjeseca u mjesec; Sve to Režim bi držalo u permanentnoj nervozi, ali i dalje na vlasti u RS i tjeralo ih u nove i nove velike greške. 

I u ovoj varijanti, sukob je neizbježan, a podatak da su u MUP-u RS trenutno velika kadrovska prestrojavanja i dovođenje najlojalnijih umjesto lojalnih, indirektno svjedoče o pripremama Režima za odbranu od nekoga i nečega.

11.
Cijena koja će biti plaćena u sva tri scenarija (i u onom prvom, najpozitivnijem po Režim) biće strašna.

12.
Režim čini sve da se ostvari Scenario 1 i u tom smislu su i izjave Dodika i Igora Radojičića o “delegitimizaciji Saveza za promjene” u institucijama BiH, jer su doživjeli veliki izborni poraz.

Problem Dodikove i Radojičićeve teze jeste što se upravo Režim mnogo teže delegitimizovao za obnašanje vlasti u Sarajevu, jer su udarili direktno na Ustavnopravni poredak BiH - provođenjem referenduma i, posebno, nepoštivanjem Privremene mjere Ustavnog suda BiH o njegovoj zabrani.

Nepoštivanje Privremene mjere mnogo je teže krivično djelo od samog Referenduma i Režim svjesno izbjegava da uopšte pominje tu činjenicu. 

Režim je tvrdio da “referendumom sprovodi odluku Ustavnog suda”, ali je ignorisanjem Privremene mjere derogirao Ustavni sud BiH i pokazao da mu je stvarna namjera rušenje te institucije i u prvom i u drugom slučaju.

U nepoštivanju Privremene mjere je najveća Dodikova odgovornost, jer je on, kao osoba koja obnaša funkciju predsjednika RS, zadužen za očuvanje Ustava, zakona…, a upravo je on pozivao na rušenje Ustava i zakona! Ali to su već Scenario 2 i 3.

Činjenica je i da je Režim izgubio izbore 2012. godine i nisu napustili vlast na nivou RS, iako su bili delegitimizovani, ali ona u ovom trenutku nije od prevelike važnosti. 

13.
Savez za promjene se raspao; Na nivou BiH vlast drži SDS, koji je, opet, doživio debakl.

14.
Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić su osobe koje su zadale smrtonosne udarce Savezu. I Dodiku, koji je polovinom godine bio na koljenima, dali šansu da se pridigne. 

Dodik je iskoristio šansu, ojačao (iako nije riješio nijedan od gorućih problema) što je dovelo do situacije da se Srbija sve više približava klečanju, RS nestanku, Kosovo ostaje definitvno bez ikakvog srpskog traga; Aleksandar Vučić je, iz dana u dan, sve slabiji, Rusija i Rusofili sve jači, Zapad sve dalje….

Mladen Ivanić je javno prokazan kao najveći Papak u BiH, osoba koja je uništila velike šanse RS i jednu dobru ideju, što Savez jeste bio, samo da bi povećala sopstveni politički značaj.

15.
Ivanić je premali da bi bio nacionalni problem kao Dodik, ali jeste bio i ostao Veliki Srpski Neprijatelj. Ivanić je najcrnji ljudski talog!

16.
Ivanić je, uz Savez, uspio da uništi i PDP, ali i svog naslednika Branislava Borenovića, koji je bio tek njegova igračka, daljinski bez baterija.

Ivanić će nastaviti da uništava PDP, Borenović, koji bi trebao razmišljati o povlačenju zbog poraza, to ne čini i na ovu stranku više ne treba računati ni u kom scenariju. Oni će postojati još neko vrijeme kao fusnota i ništa više od toga.

17. 
NDP Dragana Čavića je završio - to je subjekt i bez sadašnjosti i bez budućnosti. I sam Čavić trebalo bi da razmisli o što skorijem odlasku sa političke scene.

18.
Ostao je još od opozicionih stranaka teško poraženi SDS i njihov lider Mladen Bosić, koji je, po svemu sudeći, odlučio da se povuče sa pozicije predsjednika. Što će biti, ukoiko se i desi, dobar potez, ali pod određenim uslovima.

Ukoliko tranzicija vlasti u SDS-u bude brza i efikasna, praćena “masakrom” kadrova koji jesu realno izdali i stranku i njene političke ciljeve, onda SDS ima šanse za oporavak, (koji će, u svakom slučaju, biti jako dug, bez obzira na koji način završi Režim). 

U suprotnom, SDS odlazi u istoriju.

19.
Dani i nedelje pred nama jesu istorijski, događaji koji slijede označiće kretanje ovih prostora i političkih dešavanja u njima u narednim decenijama. 

Šta god da se ostvari od ovih scenarija, RS i Srbi su na gubitku, samo je pitanje njegove veličine. I do sada izgubljeno je gigantskih razmjera, ali, očito, nije kraj gubicima. 

20.
Jedini na dobitku do sada su Rusi, koji nisu uložili ni u Srbiju ni u RS/BiH ništa, ali su uspjeli i Srbiju i RS izložiti udaru Zapada, koji će, realno, postati sve jači i jači. 

P.S. Delegitimizacija Radojičića: Stara Klika i dalje vlada i pokazuje da će to činiti i u godinama koje dolaze, a da Radojičić može o vlasti u Banjaluci i dalje da sanja

U tekstu “Vi ste njima oprostili, oni Vama sigurno neće” citirao sam jednog uvaženog kolegu Igora Radojičića (Praznog skupa), iz vrha SNSD-a.

“On ne znači u stranci ništa, ali ćemo iskoristiti činjenicu da nije upetljan ni u jednu aferu. Kad ga izguramo za gradonačelnika, on opet neće predstavljati ništa, Dodik i mi ćemo voditi Grad”, rekao mi je visoki funkcioner SNSD-a, govoreći o Radojičiću.

Dan nakon što sam to objavio pokazalo se koliko je moj sagovornik bio u pravu, jer su Oni Koji Vladaju Gradom demonstrirali svoju moć i imenovali direktora “Toplane” u Banjaluci.

Radojičić se javno žestoko usprotivio tom činu, ističući da “stara vlast ne može imenovati direktore”.

Niko se nije ni počešao. Uzgred, pitanje je kako je Radojičić zaboravio da je upravo on izbor te “stare vlasti” i da on nije nikakva nova vlast, već dio dvodecenijskog kontinuiteta vladavine SNSD u Banjaluci.

Najkorisniji Idiot Milorada Dodika baš se zanio!!! Iako je delegitimisan i prije nego je sjeo u fotelju gradonačelnika.

P.P.S. Spasavanje najkorisnijeg Idiota (dopisano u 19h i 05')
Ovaj tekst sam objavio u 15h i 36'; Već u 16h i 05', odnosno 17h i 37' režimski mediji su objavili da je "NO smijenio direktora Toplane", koji je postavljen prije samo dva dana.

Spasavanje Redova Radojičića, Najkorisnijeg Idiota Milorada Dodika, zaista je ekspeditivno.
I pokazuje i nasilan karakter onih koji njime upravljaju, jer mimo zakonskih procedura, smjenjuju tek postavljene direktore. Bez objašnjenja.

Slobodan Gavranović, aktuelni gradonačelnik, rekao je da "nema nikakvu informaciju" o smjeni. 

Uopšte me ne bi iznenadilo da su režimski mediji smijenili direktora "Toplane", a da će NO tek da učini.