понедељак, 10. октобар 2016.

Bijeljina: Vučić, Dodik i Trišić zajedno u Konačnom obračunu sa SDS-om

1.
Mićo Mićić je uspješan politički menadžer koji je SDS koristio/koristi kao okvir iz kojeg djeluje. Drugim riječima, Mićić nije tipični SDS-ovac, već pragmatik koji je ukorijenjenost SDS-a u Bijeljini/Semberiji shvatio kao odličnu potku za realizovanje sopstvenih političkih ambicija. 

2.
Mićić nije potcjenjivao stranku koju je koristio kao okvir, pa je držao SDS jakim u Bijeljini, kako bi i sam ostao jak.

3.
Tokom karijere Mićić je napravio jednu veliku grešku: stavio se na čelo paraudbaških igrača unutar SDS-a, pokušao da sruši Bosića, izgubio, shvatio da je kolo u koje se uhvatio i protiv njega samog (danas mu je to više nego jasno), vratio se radu u SDS-u i opet napravio kvaltetan rezultat.

4. 
Mićić je, tako, došao u priliku da je postao simbol odbrane SDS-a, iako nije tipični SDS-ovac; Nepriznavanje rezultata izbora u Bijeljini od njegovog protivkandidata Zlatka Maksimovića, koji je nastupao ispred Režimskih stranaka, nije udar na gradonačelnika Bijeljine, već na SDS; To je pokušaj potpunog satiranja te stranke.

5. 
SDS jeste doživio debakl na izborima u liniji trke za načelnike, ali je stranka osvojila više od 120.000 glasova, što je baza dovoljna za oporavak.

Uz to, ostala je netaknuta “linija odbrane” SDS-a - osovina Bijeljina-Doboj, istina uzdrmana, ali i ojačana Teslićem i Šamcem. 

Udarom u Bijeljini Režim želi da polomi ovu osovinu i otvori mogućnost potpunog nestanka/marginalizacije SDS-a.

6.  
Zato se Bijeljina pretvara u “ratište”, gdje će vladati permanentna politička kriza; Cilj je stvoriti političku nestabilnost i omogućiti, nakon proglašenja zvaničnih rezultata, opoziv Mićića sa pozicije gradonačelnika. 

Mićićev pad doveo bi, po automatizmu, do daljeg galopirajućeg urušavanja SDS-a.

7.
Naravno, cilj je i odvući pažnju sa činjenice da Režim jeste pobijedio, ali da nije riješio nijedan jedini problem. Dapače, multiplikovao ih je.

Cilj Režima je i kontrola što većeg dijela teritorije RS, kako bi organizovali što širu odbranu Milorada Dodika, jer oni očekuju napade od nekoga i nečega i vrlo intenzivno se pripremaju za to.

8.
Uz to, cilj Režima i Aleksandra Vučića, koji stoji iza cijelog ovog koncepta rušenja SDS-a, jeste ulazak SNSD-a u Savjet ministara BiH, što bi omogućilo Vučiću vladanje sa BiH, izazivanje novih kriza i odvlačenje pažnje od debakla u “Kosovskom boju”.

9.  
Cilj je to bio i prije izbora, znalo se za njega, ali SDS nije adekvatno odgovorio izazovu iz Beograda. Pitanje je koliko su i mogli, sa toliko krtica u sopstvenim redovima, sa Mandžurijskim kandidatom Mladenom Ivanićem i brojnim drugim sličnim o kojima sam već pisao; Sada su dovedeni u situaciju da se brane u još nekoliko preostalih snažnih uporišta.

10. 
Vučić je vrlo osvetoljubiva osoba - nikada nije oprostio Bosiću odbijanje da se formira Velika Koalicija SNSD-a i SDS-a, koja je, po automatizmu, značila i aboliranje Režimske mafije. Nije mu oprostio ni pres konferenciju u Beogradu, nakon majskih protesta.

Nije mu oprostio ni smanjenje cijene impulsa, kojim je građanima ostalo u džepu 35 miliona KM, a Vučićevi impulstajkuni su toliko izgubili. 

Stoga je Vučić (kao značajan dio Dodikovog Velikog Tima) učinio sve da Režim pobijedi na izborima; Referendum je njegova ideja, sve vrijeme su institucije Srbije učestvovale u njegovoj pripremi, kao što sada učestvuju u pripremi odbrane Milorada Dodika pred Tužilaštvom BiH. 

Kao što učestvuju i u pokušaju rušenja Mićića, kako bi do kraja doveli satiranje SDS-a.

11.
Politička kriza u Bijeljini, koju generišu Režim&Beograd, ujedno je i bezbjednosna kriza: Grad je podijeljen i mala varnica može izazvati sukobe.

Režim organizuje demonstracije, pa je sva odgovornost na njemu. I Beogradu.

12.
Biti protiv demonstracija, protesta, i kada ih organizuje Režim je necivilizovano; To je demokratski institut na koji imaju pravo svi koji su nezadovoljni, iako je Režim to pravo pokušao uskratiti pripadnicima Opozicije u maju ove godine. 

Tada su svi koji su podržali Protest okarakterisani kao Izdajnici, a Vučićevi mediji satirali su i Opoziciju i narod koji ih podržava najvulgarnijim uvredama.

Režim je tada organizovao Kontramiting.

Od maja je krenuo Vučićev brutalni “konačni udar” na SDS i Bosića.

13.
Mićić je izjavio da neće da organizuje nikakav Kontramiting; Dobar potez, jer bi tada karakter sopstvene vlasti (iako lokalne), izjednačio sa karakterom režimske vlasti. I one beogradske, koja je svakim danom sve totalitarnija. I sve sličnija Dodikovoj. I jedini uspjeh joj je izazivanje sve jače mržnje među Srbima u Srbiji.

14.  
Režimske demonstracije u Bijeljini su u biti besmislene, jer se glasovi broje u CIK-u u Sarajevu, ali to i jeste najbolji dokaz stvarnih namjera kreatora.

15. 
Činjenica je i da Režim ne može smijeniti Mićića ni demonstracijama ni na bilo koji drugi način sve do proglašenja zvaničnih rezultata izbora, odnosno do implementacije vlasti u Bijeljini. A to je tek u novembru.

I taj momenat ukazuje da je Mićić samo simbolična meta novog frontalnog udara na SDS, pokušaj davanja sve vlasti Dodiku u ruke. 

Vrlo mračni i izrazito antisrpski planovi, što i ne čudi, ako se zna da je Vučić kreator, a Dodik izvođač radova. Ili obrnuto, potpuno je svjedeno.

16. 
Sam Zlatko Maksimović je nebitan, groteskna politička kreatura.

17.
Ipak, njegova kandidatura i sve što se dešavalo tokom kampanje i nakon izbora ukazuje da je on odigrao značajnu ulogu u jednoj drugoj ravni: Maksimović je ujedinio Dodika i Vladu Trišića, vlasnika BNTV, na projektu rušenja prvo Mićića, a sada već i SDS-a.

18.
Maksimović je zajednički kandidat Dodika i Trišića, njihov borbeni ovan za osvajanje i pokazivanje moći, kako na niovu RS, tako i u lokalu.

Pragmatičnost i želja za moći je jača od svih međusobnih uvreda. 

“Nema vječnih prijatelja, samo su interesi vječni”, rekao je Čerčil.

Kada se ova njegova misao primijeni na Dodika i Trišića, glasi: “Nema vječnih NEPRIJATELJA, samo su interesi vječni”.

19.
SDS bi morao naći način da pomogne odbranu Mićića, jer brani sam sebe od pokušaja potpunog uništenja. Najefikasniji je da prekinu sa razvlačenjem korjenitih promjena i tranzicije vlasti u stranci, kada je Bosić već saopštio da je demisionirao.

U suprotnom, teško će se moći spasti od nasrtaja koji tek slijede. Bijeljina je samo uvertira! 

vezani tekstovi: