недеља, 9. октобар 2016.

Sapunica: Odvlačenje pažnje i Prava Preventiva

piše: Slobodan Vasković

1.
U Beogradu ponovo “Drama”: Kosovo preuzelo “Trepču”, a i imovinu “Telekoma”, koja je na njihovoj teritoriji, će uskoro.

Glavni junak najnovije “Drame” je ponovo Aleksandar Vučić, koji “zasjeda”. S kim stigne. 

2.
Kosovo je nezavisna država, sviđalo se to kome ili ne. Vučićeva “Drama” je samo predaja “Trepče” i imovine “Telekoma” na teritoriji Kosova Kosovu.

3.
Srbiji je bilo najpametnije priznati Kosovo i tražiti nadokdanu za to; Između ostalog i “Trepču” i brojne druge usluge/kredite/investicije.… Uz to bi se sačuvalo i nešto Srba na Kosovu. 

Politikom koju vodi Vučić neće se sačuvati ni jedan jedini Srbin, niti ijedna jedina materijalna vrijednost.

Kako stvari sada idu, Srbija priznaje Kosovo u epizodama (prava sapunica), Na kraju sapunice učiniće to i zvanično; Srbija neće dobiti ništa, Kosovo će uzeti sve. 

4.  
Neće se sačuvati ni Crkve. Lažu da hoće. Pripašće državi Kosovo.

5.
Međutim, Vučić neće da bude “vladar” koji je “zvanično” predao Kosovo i važniji mu je njegov narcisoidni ego od bilo kog Srbina sa Kosova, “Trepče”, “Telekoma”, “Gazivoda”, Hramova…

Iako on svakako nije vladar koji je omogućio nezavisnost Kosova. Kosovo je izgubljeno prije četiri, pet, šest, sedam… decenija. 

6.
Da bi prikrio kako Kosovo uzima sve što smatra da mu pripada, da bi prikrio kako je Srbija dalje od Kosova nego od Novog Zelanda, da bi prikrio kako je on preuzeo obavezu da Kosovu preda ono što se smatra imovinom Kosova, Vučić je pravio/pravi haos u BiH/RS. Kako bi Odvukao Pažnju. 

Odvlačenje Pažnje važnije je od nacionalnih interesa. Već predugo. I tu je kvaka propasti srpske politike i Srba kao naroda. 

Da bi se propadanje zaustavilo Srbiji i Srbima je potreban Državnik. A ne Odvlačenje Pažnje. Posebno ne Narcis ili Primitivac, koji Uzurpira sve institucije namećući sebe umjesto njih.

Vučić nije Državnik, Narcis je vrlo malih/nikakvih sposobnosti. (Već deceniju je poznato ko je Primitivac).

7.
Podržao je Milorada Dodika i njegovu Zločinačku organizaciju čime se Vučić potpuno delegitimisao (vrlo popularna riječ u poslednje vrijeme) kao prijatelj RS. I BiH. 

Legitimisao se kao Neprijatelj. 

8. 
Bizaran detalj, koji potvrđuje stvarnu ulogu Vučića u RS/BiH: Gojko Radić, Vučićev savjetnik za bezbjednost, nekakav policijski general, u Teslić je, na dan izbora, doveo pedeset osoba sa priznanicom da su predali dokumente za ličnu kartu, kako bi glasali za Dragana Bogdanića, kandidata SNSD-a.

Radić, koji je rodom iz Teslića, čak je nudio novac za glasove kojim bi bio podržan Bogdanić! Dotle je to došlo. 

Radić, izvjesno, nije došao zato što voli da glasa, već što mu je naređeno.

Takvih kao Radić bilo je i previše na dan izbora, što ne umanjuje ni pobjedu Režima/SNSD-a niti debakl SDS-a/SzP-a, ali svjedoči o nekim od segmenata mehanizma koji su doveli do poznatog rezultata. 

9.
Nastaviće Vučić da zakuhava u BiH, kao što sada njegovi seizi zakuhavaju u Bijeljini, ne bi li se izazvali sukobi u tom gradu. O Bijeljini detaljnije nešto kasnije.

10.
Vučić bi što prije trebalo da ode; nanio je teške štete i Srbima i Srbiji i RS/BiH.

Što duže opstane štete će biti strašnije. Ponovljeni “slučaj Dodik”.

10.
Povukao se Mladen Bosić, o kojem nemam napisati ništa što već nisam napisao. Sem sitnice da njegova odluka o povlačenju pokazuje političku zrelost, koja je stigla u zao čas i po njega i po SDS.

11.
Nakon povlačenja Bosića očekivao se u SDS-u Klimaks, ali se desio Antiklimaks.

Klimaks je trebalo da bude inauguracija Vukote Govedarice kao kandidata za novog predsjednika, o čemu je postojao konsenzus, ali je sam Govedarica izazvao Antiklimaks, tražeći još sedam dana “za konsultacije”. Iako SDS, nakon objavljenih rezultata, više nema ni sedam sekundi, ukoliko želi da pokuša da se spase.

12.
Govedarica je povukao potez koji je neshvatljiv; Konsultacije sa onima (iz SDS-a) koji su direktno doprinijeli sunovratu SDS-a pretpostavio je samom SDS-u.

Ne miriše na dobro. Po SDS, jer su i drugi visoki funkcioneri te stranke, koji su postigli konsenzus oko Govedarice (I na Trebeviću i u Doboju), pristali na razvlačenje procesa tranzicije vlasti u stranci.

I dali priliku onim koji su ih srušili da nastave da ih ruše.

13.
I nastavili su emitujući informacije da “nije postignut konsenzus oko Govedarice”. Te informacije emitovane su iz Centrale stranke i laž su, sračunata na rušenje Govedarice, koji nije još uvijek ni prihvatio ponudu da bude predsjednik SDS-a i uopšte koncepta oporavka SDS-a, koji nije još ni počeo.

To se zove Prava Preventiva.

14. 
Uzgred, vrlo je interesantno da BN TV “ne zna” da je postignut konsenzus, već objavljuje da je nepostignut?! 

15.
Ključno pitanje nije da li je ili nije bilo konsenzusa (iako ni ono nije nebitno), već da li SDS uopšte ima snage za bilo kakvu reorganizaciju i novu organizovanost?

Sudeći po prvim postupcima nakon debakla, malo je šanse za to.

Snage destrukcije unutar SDS-a su tolike da njima za predsjednika treba Bager!

16.
Zlatko Maksimović, kandidat Režima, izgubio je izbore i priprema se za nasilje. Poziva navijače-razbijače na proteste; Cijena 150 KM po glavi. Navijača. Koliko je po razbijenoj glavi, tek će se utvrditi. 

Da se razumijemo, Maksimović i svako ko ga podržava, ima pravo na proteste, ali ne i na nasilje. 

Da li će nasilja u Bijeljini biti? Sasvim moguće.

Napad je naredio Dodik, sprovodi ga CJB, na čelu sa načelnikom Žarkom Ćosićem, pojačanim sa stotinjak pripadnika Jedinice za prevenciju (Dodikova lična Udba), plus srbijanska pojačanja; Maksimović je tek Klovn opasnih namjera. 

17.
Interesantno je da Vučićevi mediji nisu Maksimovićev poziv (podržan od Dodika) na proteste okarakterisali kao “čin izdaje”, već ćute. Valjda ih ne zanimaju “lokalni ratovi”. Samo Regionalni i Globalni.

U kojma Srbi nestaju.