уторак, 25. октобар 2016.

Opozicija ne odustaje od uloge Topovskog Mesa Dodikovog Režima

piše: Slobodan Vasković

Referendum, koji je održan povodom odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju datuma Dana Republike, nije bio ni anketa; Bio je ništa. Potpuno nepotreban, što je pokazalo i usvajanje Zakona o Danu Republike Srpske.

Četiri člana tog Zakona, plus Zaključak SNSD-a, mogli su se donijeti i bez Referenduma. U jedno prijepodne.

Ali, bez Referenduma Dodik&SNSD nisu mogli pobijediti na izborima. Jer je Referendum, i sve što ga je pratilo, bio sredstvo kanalisanja nezadovoljstva naroda protiv Režima, (protiv teškog života, protiv kriminala, protiv svega i svačega)… u otpor prema Sarajevu i Savezu za promjene, kao nametnutom simbolu tog Sarajeva. Iako to uopšte nije tačno, ali moć Dodikovih medija, njegovo dominiranje u njima i istrajavanje na optužbama za izdaju, kao i neadekvatan odgovor Opozicije, uspjeli su proizvesti fenomen da se sve što je Režim poradio zaboravi, a da se njegovim protivnicima uknjiži kao kazna i ono za šta nisu krivi.

Režim je to odlično uradio, što su pokazali i izborni rezultati. Savez je oduvan.

Režim je dobio izbore na Referendumu, ali šta je dobila Republika Srpska:
-   Prevaru Naroda,

  • Izolaciju,
  • Probleme sa Zapadom, dodatno multiplicirane u odnosu na one koji su bili prije Referenduma,
  • Probleme sa Beogradom,
  • Probleme sa parama,
  • Probleme sa Sarajevom, znatno pojačane u odnosu na one koji su bili prije Referenduma,
  • Proces protiv članova Komisije za Referendum, kojim je obuhvaćen i Milorad Dodik, 
  • Gubitak novca za održavanje nepotrebnog Referenduma… Moglo bi se nabrajati još, nepotrebno je.


Referendum je pokazao i jednu korisnu stvar: Dok god Opozicija bude djelovala u Političkom Okviru koji joj omeđava Dodik, dok god se budu vrtili unutar tema koje on zadaje kao “domaću zadaću”, oni neće biti Opozicija, posebno ne Alternativa. Biće samo Topovsko Meso Dodikove medijske mašinerije.  

Da je Opozicija otpočetka bila protiv nikom potrebnog referenduma, danas bi, nakon usvajanja Zakona o Danu RS, postala veliki pobjednik i pokazala da ima stav i da Režim laže i vara građane. 

Izgubili bi na izborima i u toj varijanti, ali svakako su izgubili i pored djelovanja u Dodikovom Okviru.

Danas bar ne bi bili Topovski Meso.

Nastavili su to da budu, glasajući zajedno sa Režimom za Zakon kojim je jedino dokazano da su građani 25. septembra namagarčeni i RS dovedena u izuzetno težak politički položaj.

Skrivanje iza floskula, lažnog patriotizma, dalje djelovanje iz Dodikovog okvira samo ukazuje da će Opozicija nastaviti da tone, dalje se rastače i služi kao Hrana Režimskim medijima i samom Režimu.

Savez za promjene je kapitulirao, vrijeme je da to priznaju, pokušaju se reorganizovati, uzgred i promisliti o sopstvenom okviru, sopstvenim stavovima, sopstvenom patriotizmu i načinu njegovog ispoljavanja. Sopstvenom stavu koji će biti autentičan, a ne Kopija Falsifikata.

SNSD je Falsifikat SDS-a, onog poratnog; SNSD je, bez sumnje, jedinstven Falsifikat, jer je uspio da nadmaši Original.

Kopija Falsifikata teško može postići isti uspjeh. Preciznije, ne može nikako.  

Lideri Opozicije to ne vide i dalje strpljivo čekaju svoj red za mete Režimske Artiljerije.