петак, 28. октобар 2016.

Šarene Čarape, Slijepac i Godišnjice

piše: Slobodan Vasković

1.
Izvori bliski Miloradu Dodiku i dalje tvrde da su njegovi odnosi sa Beogradskim Fantomom veoma zategnuti.

Ali i da je Dodik počeo težak rad na njihovom popravljanju. Bar u nekoj mjeri i na neko vrijeme.

U prevodu, Dodik je i dalje veoma veoma ugrožen od BF-a, iako su njemu bliski ljudi ubijeđeni da će Opstati.

2. 
Sam Dodik, pak, ponaša se kao da će Opstati hiljadu godina. 

Daje intervjue, vergla li vergla svoju priču, insistira na “izvornom Dejtonu”, njegovi savjetnici pozivaju na “raspakivanje Dejtona”, “održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH”; referenduma o “Nezavisnosti RS unutar BiH”; Sve to djeluje kao prijetnja zbog mogućeg novog poziva za saslušanje Dodiku…

Dodiku, kako sam kaže, ne pada na um da ide na saslušanje u Sarajevo, iako se svi ostali pozvani redovno odazivaju na pozive.

3.
Dodik se ponaša kao da je iznad Zakona; Ništa novo, i dosad je tako funkcionisao.

Ipak, nije mu sve to prijatno. Ovaj put je, za razliku od ranijih, za nijansu, možda čak i tri, oprezniji. 

4.
Dodik za saslušanje kandiduje i Mladena Bosića i Mladena Ivanića, tvrdnjama da su i oni podržali referendum.

Nije precizirao da li Bosić i Ivanić treba da daju izjave linkom iz RS ili direktno u Tužilaštvu BiH. I da li ih treba u apsanu?!

5.
Iznenađen sam da Dodik nije predložio Tužilaštvu BiH da sasluša i Edvarda Fergusona, britanskog ambasadora, za kojeg tvrdi da je podržao i referendum i referendumsko pitanje.

Dodik je to ustvrdio Otvorenim pismom Fergusonu 16.08. o.g., a Ferguson je to, ne baš ubjedljivo, pokušao demantovati, takođe 16.08.

Dodik je sve ponovio 27.10.o.g. u intervjuu TV1.

Ferguson se nije oglasio, bar ja nisam upratio novi demanti.

6.
Ako Dodik izmišlja, to je još samo jedan koračić u njegovom sukobu sa Britancima. Što je problem.

7.
Problem je i ako Dodik ne izmišlja, niti umišlja.

8.
U toj varijanti sasvim je nejasno zašto Ferguson igra vrlo prljavu igru - podrži Referendum u razgovoru sa Dodikom, a onda javno sve opovrgne i još traži vladavinu prava. A sam svojim postupcima poziva na njeno kršenje. 

Nije to baš diplomatski, više djeluje cinično. 

Ako je tačno što Dodik govori, onda Ferguson ovdje, u BiH, svjesno doliva ulje na vatru.

Ili se, u najboljem slučaju, politički izgubio. Što ne čini dotok ulja na vatru manjim, niti vatru manje opasnom. 

Ili su mu Đurđevdani kod Dodika skroz “ubili Aždahu”. 

8.
Ferguson bi, zbog sveukupne bh. javnosti, trebalo vrlo jasno i javno da se očituje da li je ili nije u razgovoru sa Dodikom podržao referendum. I, ako jeste, pojasni precizno zašto je to uradio. Otprilike, kao što je pojasnio zašto stalno nosi šarene čarape.

I zašto je, potom, sam sebe demantovao. 

I da li mu je bio cilj da “navuče” Dodika na referendum, kako bi, kasnije, imao čime da ga disciplinuje?!

9.
Dodik se, sa i bez Fergusona, “navukao” na Referendum i tu smo gdje smo: Usred krize svega i pravosudnog procesa za koji se ne može ni pretpostaviti kako će završiti/eskalirati.

A RS je u sve većoj izolaciji.

10.
Britanija i Njemačka su tvorci Reformske agende. 

Referendum nikako nije doprinio njenom razvoju, ma šta o tome govorio Lars Gunar Vigemark. Koji se pravi Slijepac. I govori o “sjajnom napretku BiH” u situaciji kada se sve raspada.

Ne mogu se oteti utisku da “Slijepac” ima, vjerovatno, plemeniti cilj: utopiti BiH, ovakvu kakva je, na bilo koji način u EU, pa onda rješavati stvari. 

11.
“Slijepčev” problem je samo jedan: BiH je dobro urušena, vladavina prava ne postoji u ovdašnjim jezicima, korupcija i kriminal su endemski, najviši funkcioneri kriju pokušaje atentata na njih, nose neprobojne mantile, štite interese kriminalaca, zastupaju kladionice, a ne građane, vodeći političari zajedničkim snagama ruše državu… i sasvim je nepoznato šta Vigemark pokušava uvući u EU. Sodomu i Gomoru?!

12.
Agenda je ugasila visokog predstavnika. Ne može i put ka EU i visoki predstavnik.

Valentin Incko je tu još kao blijeda refleksija nekadašnjeg moćnog činioca ovdašnje političke scene - Međunarodne zajednice. 

13. 
Incko se oglasio povodom Svečane sjednice i dodjele Povelja licima presuđenim/osuđenim za ratne zločine pred Haškim tribunalom i oštro kritikovao predsjednika Skupštine. Koji se (bez ikakvog razloga) vrlo uplašio i “potrčao” da podijeli krivicu na više časti.

Jasno je da Povelje nije trebalo dodijeliti, jasno je i da je Incko u pravu, nejasno je zašto je onda OSCE primio Povelju, zašto je nije vratio i zašto je svemu prisustvovao predstavnik Britanije. I niko nije napustio salu. (Tokom pisanja ovog teksta, objavljeno je saopštenje OSCE u kojem navode da ne mogu prihvatiti Povelju. Trebalo im je pet dana da "shvate"!).

Jasno je i da Incko puca iz prazne.

14.
Vojnik EUFOR-a napao je u Banjaluci konobara i policajca. Vojnik je, tvrdi se, Turčin, koji je konobara udario dvaput, a policajca triput. Katastrofa, skandal i bruka.

Možda nema kvalitetnijih, ali, svakako, ima manje nasilnih, a dovoljno efikasnih, reklama u korist ovdašnjeg Režima, što nikako ne znači i da je Režim takvu reklamu naručio.

15.
Vukota Govedarica dao je svoj prvi veliki intervju kao predsjednik SDS-a. Jako dobar nastup.

Za dalju promociju Govedarice dobro bi došao jedan fizički napad vojnika EUFOR-a na nekog od pripadnika Saveza za promjene, može i člana SDS-a. 

Predlažem da nekog iz Saveza napadnu Britanci. U šarenim čarapama.

16.
Digresija: Mediji javljaju da su se i u BiH pojavili “opasni klovnovi” koji plaše građane. Kakva je to vijest? Nikakva. Opasni Klovnovi ovdje vladaju već decenijama. 

17.
Andrej Plenković posjetio je BiH.

Stereotipno je i nema se šta komentarisati.

18.
Aleksandar Vučić, Beogradski Fantom, otkrio je svu silu špijuna. I to na pres konferenciji. I niko ih ne hapsi; Neki, za koje BF mediji tvrde da su Špijuni, čak daju izjave u kojima naglašavaju da ne mogu ništa izjaviti, jer im to ne dozvoljavaju pravila MUP-a Srbije.  

Groteska.

19.
Krajnje je nepristojno i drsko od premijera Srbije da Srbe javno tretira kao strane špijune. 

20.
Uskoro će punih osam godina kako je Vlada RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, podnijela protiv mene (i još osam osoba) Krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH “Za lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u Republici Srpskoj - OHR-ovo kreiranje i održavanje nestabilnosti u BiH kroz djelovanje Rafija Gregorijana i drugih protiv Republike Srpske”.

Krivična prijava protiv Slobodana Vaskovića i Drugih podnesena je 26.11.2008. godine, a na osnovu Zaključka Vlade RS sa sjednice održane 24.11.2008.

21. 
U novembru 2009., Vlada RS, na čelu sa MIloradom Dodikom, svečano je obilježila godišnjicu podnošenja Krivične prijave protiv Slobodana Vaskovića i Drugih, odštampala je kao publikaciju (na 22 strane) i u desetine hiljada primjeraka podijelila Narodu putem brojnih dnevnih listova. 

22.
Godišnjicu ću proslaviti u krugu porodice i najbližih prijatelja.

23.
Isto sam učinio i početkom oktobra, kada sam proslavio četvrtu godišnjicu štampanja i dijeljenja hiljada i hiljada flajera SDS-a na kojem sam, zajedno sa Pedijem Ešdaunom, Miloradom Dodikom… predstavljen kao “najveći neprijatelj SDS-a”.

Autor flajera sada je u Dodikovom skupštinskom timu. 

24.
Vrijeme baš leti; Istorija je tek pred nama. Ostanite sa mnom.