петак, 28. октобар 2016.

Avdo Avdić - PORODIČNI BIZNIS DRAGANA ČOVIĆA: Bernadica Čović bila je pravna zastupnica kladionica Williams!


Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović tvrdio da njegova stranka nema nikakve veze sa kladionicama, dokumenti potvrđuju da je njegova supruga Bernadica bila pravna zastupnica Kladionica Williams

Bernadica Čović, supruga lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, primala je novac od kladionice Wiliams d.o.o Široki Brijeg, saznaje Žurnal.

ČISTA IZMIŠLJOTINA
Ona je, naime, bila pravna zastupnica te kladionice u najmanje jednom procesu protiv Porezne uprave Federacije BiH. Vezu između obitelji Čović i kladionice Wiliams dokazuje dokument Odvjetničkog ureda Bernadice Čović i Drinke Zadro iz marta 2013. godine kada je taj Ured podnio žalbu Federalnom ministarstvu finansija, pokušavajući osporiti Rješenje Porezne uprave FBiH, kojim je Wiliams kažnjen sa 3000 KM. 

U navedenoj žalbi je navedeno da je Bernadica Čović generalna punomoćnica kladionice Wiliams d.o.o. Široki Brijeg. U periodu, kada je nastao ovaj dokument, kladionica Williams imala je dug prema Federaciji u iznosu od 5,4 miliona konvertibilnih maraka. Kako saznaje Žurnal, ova kladionica godinama je koristila usluge Odvjetničkog ureda Bernadice Čović.

Podsjećamo, u junu ove godine, lider HDZ-a BiH kazao je kako nikad nijedna kladionica nije bila u bilo kakvoj vezi sa tom strankom.
"Mogu govoriti o vremenu od kako sam predsjednik stranke, a to je 11 godina - iz te sfere nikad niko nije bio u vezi s nama. To je izmišljotina, koje sam se naslušao",  kazao je tada Dragan Čović.

No, dokument zaveden pod brojem 13-9-8-15-2099/13 dokazuje da Čović ipak nije bio iskren kada je govorio da on i njegova stranka nemaju nikakve veze sa kladionicama. I, da pojednostavimo, ukoliko Porezna uprava FBiH utvrdi da je Williams poslovao suprotno zakonu, o sankciji će, kao drugostepeni organ, odlučivati federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koja je kadar HDZ-a BiH. A ministrica će odlučivati  po žalbi koju napiše supruga njenog stranačkog šefa Dragana Čovića.

JASNI MOTIVI

Stoga su jasni motivi HDZ-a BiH da u parlamentima u FBiH blokira izglasavanje zakona koji će regulirati poslovanje kladionica čije je sjedište, uglavnom, u gradovima u kojima apsolutnu vlast ima HDZ.