петак, 30. октобар 2015.

Tužilaštvo BiH istražuje poslovanje „Unisa“ iz Dervente, Džombića i Tegeltiju

 Piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi intenzivnu istragu o poslovanju firme Farbika cijevi „Unis“ Derventa. Istragom su, osim rukovodstva te firme, obuhvaćeni i bivši premijer RS Aleksandar Džombić, aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija, kao i niz osoba iz bankarskog sektora.

Moji izvori iz Tužilaštva tvrde da je poslovanje „Unisa“ ništa drugo do klasična pljačka banaka i dobavljača i da je pranje para njihova jedina istinska djelatnost. Oni dalje navode da je gubitak ove firme 96 miliona KM iznad kapitala.

Istovremeno, obaveze prema dobavljačima u inostranstvu iznose 77 miliona, a u zemlji 37 miliona maraka. Dati avansi u inostranstvu su preko 7 miliona KM.

„Unis“ ne vraća kredit IRB RS od 21 milion, kao i Hypo Banci od 16 miliona KM. 

Jedan krak ove istrage vezan je i sa onom koja se vodi o poslovanju „Bobar banke“, zbog čije propasti je RS oštećena za cca 250 miliona maraka. Vlasnik Fabrike cijevi „Unis“ Derventa je Goran Tomić, koji ćivi u Londonu. On je sin Dragana Tomoća, vlasnika „Simpa“.

Afera “Bobar”: Na udaru tužilaca Injac, Vujnić, Džombić, Dragičević… (19.08.2015.)

Piše: Slobodan Vasković

U optužnici Tužilaštva BiH u aferi “Bobar banka” sigurno će svoje mjesto naći bivši premijer Aleksandar Džombić, direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac, Snežana Vujnić, šefica IRB-a, ali i porodica Željke Dragičević, nekadašnje “vedete” RTRS-a, saopštili su mi izvori iz te institucije.

Džombić je najodgovorniji zbog prevara koje je izvršila firma “Unis” iz Dervente, a to je dovelo do ogromnih problema za Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA). IGA je dala garancije za “Unis” vrijedne cca 100 miliona KM.

Pod istragom je i Branislava Milekić, a istražuje se i ko je direktorici Elektroprivrede RS naložio da sredstva tog JP preusmjeri na račune “Bobar” banke. Isti slučaj je i sa Snežanom Vujnić, direktoricom IRB-a.

Moji izvori smatraju da je Slavica Injac, šefica Agencije za bankarstvo, jedna od najodgovornijih osoba za propast “Bobar banke” i nestanak stotina miliona KM.

Oni još navode da je porodica Željke Dragičević pokušala da sakrije malverzacije svoje firme “Ranchy” sa Bobar bankom, praveći fiktivne ugovore o otkupu potraživanja, ali da im to nije pošlo za rukom.

Na pitanje da li će se u optužnici naći i Zoran Tegeltija, ministar finansija, moji sagovornici su rekli da to primarno zavisi od “svjedočenja Injac, Vujnić i Milekić”.
   
Tužilaštvo istražuje i zbog čega je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević držao milionska sredstva u Bobar banci, koja su, nakon sloma banke, propala.

Agencija za bankarstvo RS izdala je, krajem prošle godine, saopštenje sa imenima firmi koje duguju novac Bobar banci. Nije navela imena vlasnika tih firmi, što je bilo itekako potrebno, jer bi na taj način javnosti saopštili ko su stvarni dužnici i ko je opljačkao novac uzimajući kredite od Bobar banke, koje nisu vraćali.


Dospjela potraživanja od neurednih dužnika (ima ih 31), iznose gotovo 40 miliona maraka. Ujedno, to znači da su dugovi navedenih firmi mnogo veći, jer je Agencija objavila dospjela potraživanja, a ne ukupna kreditna zaduženja tih subjekata. I na taj način obmanjuje se javnost i minimizira kataklizma u Bobar banci.

Tomić
Listu najvećih dužnika predvodi "Unis - Fabrika cijevi" iz Dervente, sa 6.058.741,60 KM.

Vlasnik “Unisa” je Goran Tomić, koji živi i radi u Londonu. On je većinski vlasnik kompanije „Balkan Steel Internacional Establishment“, koja je vlasnik “Unisa” (posjeduje 65% akcija).

Goran Tomić je sin Dragana Tomića, vlasnika “Simpa”, poznate srbijanske firme.

Ukupne obaveze te firme odavno su prešle fantastičnih 300 miliona KM.

IRB RS je kupila obveznice preduzeća Unis fabrika cijevi a.d. Derventa u iznosu od 20 milona KM, u sedmom mjesecu 2011. godine, sa rokom dospjeća od 8 godina i kamatnom stopom od 7,5 %.

Unis fabrika cijevi a.d. Derventa je u tom momentu imala ukupne obaveze u iznosu od 161.110.398 KM; osnovni kapital u iznosu 26.526.872 KM (ukupne obaveze veće za više od šest puta od osnovnog kapitala), a preduzeće je 2010. godinu završilo sa 96 milona KM ukupnih prihoda  i ostvarilo dobitak od 170.847 KM (prva otplata po obveznici je iznosila 2 milona KM).

Na osnovu ovih podataka moglo se zaključiti da preduzeće ne ostvaruje dovoljno dobiti da može da otplatiti emitovane obeznice i da je izuzetno prezaduženo. Uprkos tome, dato im je 20 miliona maraka.

Učinjeno je to po nalogu tadašnjeg premijera Aleksandra Džombića.
  
Željka Dragičević
Višemilionska dugovanja prema Bobar banci u likvidaciji ima i firma  "Ranchy" iz Gradiške. Prema saopštenju Agencije, ta firma dužna je 2.606.634,71 KM. Međutim, to su dospjela potraživanja, a “Ranchy” je dužan pet miliona KM, bez kamata.

Vlasnik kofer-firme “Ranchy” je porodica Željke Dragičević, nekadašnje voditeljke RTRS-a, nekadašnje šefice kabineta Aleksandra Džombića.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je 23.12. 2014. dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije u Bobar banci.

Vezani tekst: Unis fabrika cijevi Derventa: Cijev kroz koju je u nepoznatom pravcu „oteklo“ 300 miliona maraka