недеља, 25. октобар 2015.

Pavić zatajio 50 miliona; Ratoborna Željka i Duško Dugouško u akciji spasavanja Dodika

piše: Slobodan Vasković

Najvažniji događaj protekle sedmice je odlazak Marka Pavića u Beč, gdje je sa vlasnicima “Mitala” pravio strategiju kako da spriječi odliv 50 miliona KM iz te firme; Odliv u Budžet RS, jer je Poreska uprava RS u martu ove godine utvrdila da je “Mital” u samo tri godine utajio 50 miliona KM poreza.

U te tri godine Pavić je bio predstavnik državnog kapitala u Ljubiji. I “žmurio” je na utaju. A onda je Milorad Dodik htio da proda rudnik Ljubija svojim prijateljima, što je Pavića natjeralo da progleda i podnese ostavku u NO, nakon čega je Dodik poslao Poresku upravu u “Mital”. I oni su otkrili 50 miliona KM utaje. MUP je pokrenuo istragu, što će reći da Dodik ucjenjuje Pavića da mora ostati u Koaliciji… Zato svi šute o utaji, iako je otkrivena prije sedam mjeseci. I niko se ne pita šta je Poreska radila godinama ranije i zbog čega nije išla u kontrole. Ipak, pitanja će ubrzo uslijediti.

Toliko sam saznao svojim vezama iz SNSD-a, koji mi tvrde da su pomenutih 50 miliona tek mrva i da je riječ o nemilosrdnoj pljački.

Zato i ne čudi što je Željka Cvijanović van sebe i na sam pomen Opozicije, vrišti: “Sa njima samo rat, rat, samo rat”!

Odvrištala je to Cvijanovićka dan uoči Posebne “Izdajničke” sjednice, kada je Nedeljko Čubrilović, blizak Pavićev saradnik, od nje zatražio razumno djelovanje i odustajanje od suludih Zaključaka, koji parlament pretvaraju u gubilište.

Cvijanovićka je ljuta na Opoziciju, jer nisu spriječili Pavića i Mital da utaje 50 miliona KM. Nema drugog razloga, pošto vlast ne stiže baš o svemu da misli, budući da čuva RS od napada izvana. A 50 miliona KM i nisu neke pare, čim je pospani Pavić uspio da ih sa Mitalovcima mazne. Ili, pak, Željka zna samo tablicu sabiranja do 100. Preko joj i ne treba, pošto Dodik ionako o svemu vodi računa. Kada Cvijanovićka nauči da zbraja i veće cifre, tek će onda shvatiti da Pavić i kad žmuri zarađuje.

Pavić jeste lopov, ali nije i Izdajnik, pa je sasvim u redu da nastavi svoj boravak u vladajućoj koaliciji. Možeš krasti koliko hoćeš, bitno je da ne izdaš, jer Srpstvo se ovdje mjeri uspješnim pljačkaškim pohodima. Zato su najveći Srbi Dodik, Pavić, Đokić, Stankovići, Čičići…

Protiv njih je Savez za promjene, koji sve uspješnije sabira sopstvene propuste i pokušava da ih prevaziđe. Savez za promjene je u fazi sabornosti: Skupljaju se da bi jače udarili. Već su dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima, što je sasvim OK. A dogovorili su i zajednički udar na Režim, što je takođe OK. Još da udare, pa da bude baš OK.

Spremaju raznovrstan napad, samo trebaju paziti da ne izdriblaju sebe. Premda će to biti jako teško, pošto je Režimska odbrana u fazi raspada.

Drma ih “Podgorički sindrom”, da im zubi cvokoću. Da bi to prikrili, isključili su “Toplanu” u Banjaluci. Kako bi djelovalo da je od hladnoće, ali Miholjsko je ljeto baš upeklo.

Dodik nije ništa rekao 24 časa, smišlja kako da udari na SDS-ove načelnike opština. Koje je na Pomenu Krajišniku i njegovom Mrtvom Orkestru optužio da ne žele da sprovedu Referendum. Iako ga nije još ni raspisao.

I Dodik cvokoće. Približava se dan raspisivanja Referenduma, a SzP je sve dalji i sve saborniji. Dodik ima još jednog Zeca u Šeširu. Irineja. Zvanog Grebo. Gdje god je otišao, nešto mu je trebalo. Nikada u ruci nije donio, ali je itekako odnio. Za jednog Zeca i previše.

Sad bi Zec trebao da smiri Dodikovo cvokotanje. I bude “Toplana” među blokovima. Na šta spade SNSD-ov Vuk: Da ga Zec spasava!

Stariji će se sjetiti i da je Patrijarh Pavle 1997. pokušao da primiri tada dva zavađena bloka. Nakon sastanka je tek puklo do nebesa. A Pavle jeste bio Patrijarh, za razliku od Irineja. Zeca.

Možda nakon Irineja, Dodik pokuša angažovati Duška Dugouška. Preko stranih lobista. Koliko su para dobili, ima da ga nacrtaju.

Dok čekamo misiju Duška Dugouška, u PDP-u slijedi promjena. Umjesto Ivanića dolazi Borenović. Odličan Ivanićev potez, a Borenovića bi mogao dodatno ojačati ukoliko natjera Crnatka da zaledi svoj status u stranci; Da se zaledi uopšte i prestane glumiti političara. Čak i Irinej bolje igra Zeca.

Sedmica pred nama biće uzbudljiva. Podgorica ante portas.

P.S.  Premlaćivanje
DNS baš ne ide: Prije par dana teško je pretučen Dragan Banjac, otac Darka Banjca. Nije riječ o političkom, već fudbalskom obračunu. Dragan Banjac je uticajan u Fudbalskom savezu, pa od njegove riječi zavisi ko će biti sudija Premier lige, a ko ne. U Oštroj Luci su baš oštro reagovali na njegove “sudijske” odluke: dva zuba, proteza, povrede po tijelu i licu. Cijeli slučaj se zataškava.