уторак, 6. октобар 2015.

Fukare, Sačekuša i Sveta vodica


piše: Slobodan Vasković

Prije par dana upitali su Milorada Dodika zbog čega je toliko odlučan da eliminiše Igora Radojičića?
„Previše sere“, jezgrovito je pojasnio Dodik.

Nakon njegovog „genijalnog“ odgovora više nije bilo pitanja o Radojičićevoj političkoj sudbini unutar SNSD-a. Koja je zapečaćena.

Dodikova ocjena Radojičićevog petnaestogodišnjeg političkog djelovanja precizno oslikava njegov vulgarni prezir spram negdašnje vedete stranke; Ujedno je to i najkvalitetnija slika odnosa unutar SNSD-a, koji hronično pati od nedostatka vode.

Jezgroviti Dodik nije se u istupu na N1 bavio Radojičićem, a za sve što je rekao i okean bi bio malo da opere.

Intervju je bio „Klasična Sačekuša“: Dodik je sačekan sa zicer pitanjima koja su mu trebala omogućiti da se iz „Sačekuše“ izvuče neozlijeđen. I uz to energičan i šarmantan. I probosanski. Voditelj je učinio sve da nijedom ne pogodi Dodika, a njegova nastojanja da hini oštrinu kretala su se u rasponu od komičnih do tragičnih. RTRS u njemu svakako vidi svoju budućnost; N1 dokaz da su još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Sa sopstvenim ugledom.

Dodik je iskoristio sve nabačene zicere i prezentovao široku političku paletu lažizma, primitivizma, mahalizma, udvorizma, klovnizma i papanizma kojom raspolaže.
Sve za povratak u Savjet ministara. Zaista, ako je Pajac Opasnih Namjera makar i u tarot kartama budućnost ove zemlje i naroda, onda je istorijska činjenica da su i zemlja i narod već odavno prošlost. Posebno narod, kojeg će se teško naći i u arheološkim iskopinama.

Dodik je uveo novu kategeriju u politički simbolizam: Fukare.
Ističući kako se nikoga ne boji, ali Fukara svakako.

I tu je u pravu: Kada se sagleda kakvim sve Fukarama se Dodik okružio, čovjek se naprosto naježi od straha. Te Fukare danas pokušavaju namjestiti „žuto“ bez imalo „bijela“ njegovim kritičarima, što implicira da bi sutra i Dodik mogao biti njihova ciljna grupa. Kada se Fukare uvjere da agent njihovih fukarskih interesa više nije u stanju da ih artikuliše.

Dodik je lagano i priprijetio „O“ otporom, zaboravljajući da Dežavi Sindrom u kojem živimo svjedoči da Legije uvijek okreću leđa Gospodaru. Pa će tako biti i u njegovom slučaju.

Do tada on preventivno djeluje kontra opozicije, a ključni dio strategije mu je „transfer odgovornosti“: Savezu za promjene transferiše sve za šta je on, Dodik, odgovoran. Veleizdaju posebno.

Savez, ta rašivena vreća, iz koje na sve strane ispadaju velike sujete njihovih malih vlasnika, nedorečenost, neopredijeljenost, hedonizam, dezorjentisanost... uspijeva čak i svoje ofanzivne poteze predstaviti kao defanzivne. Poput Milinića, koji je rastočio Dodika, ali Savez to nije uopšte kapitalizovao.

Jer nikom nije palo na pamet da bi Trojka Bosić, Ivanić, Čavić mogla zajedno istupiti i zatražiti istragu/ostavku/pobunu; Ako ništa, otćutati zajedno bar pet minuta...

Bosić je tu, u singlu, nešto mrmljao, Čavić zatražio ostavku, pa otišao da se bori iza Sedam gora i Sedam mora, a Ivanić od izbora sebe doživljava kao Arhijereja SPC-a, pa bi da miri na sve strane. U „Crkvi“ čiji je i temelj srmvljen.

Dok Dodik i SNSD na Savez istresaju Septičku Jamu deset godina punjenu ogavnim sadržajem, iz Ivanićevih usta ne izlazi kritika, već Sveta vodica. Koju škrto posipa skriven iza Borenovića, Brčkala i ostalih članova „Živog zida“ sopstvenog hedonizma, konvertitstva, vanvremenske lijenosti i političkog kurvaluka marke „kamenjarka i dalje na štrafti uprkos poznim godinama“.

Ivanić će nastaviti svoju „arhijerejsku“ šarenu lažu, sve dok ga Režimski mediji doživljavaju „bitnim“. Niko nije sa manje napora amortizovan od njega.   

Ipak, ni ovako loša, razjedinjena, bezidejna opozicija ne može spriječiti odlazak Dodika, koji već desetu godinu predvodi nemilosrdni, brutalni, smrtonosni varvarski napad na sistem društvenih vrijednosti; Dodika koji je otjerao gotovo sve napredne snage, uništio institucije i pretvorio ih u alate mafije.

Može samo dodatno povećati cijenu njegovog odlaska. Koja je već sada nesnošljiva, a nije ni do pola sabrana.