уторак, 6. октобар 2015.

Povratak Čubrija i Kleopatra za Radojičića

 Piše: Slobodan Vasković

Miloš Čubrilović Čubri, dvodecenijska sjenka Milorada Dodika, nestao je sa „Dvora“, a njegov uticaj je minimiziran. Čubri je sve do unazad godinu i po dana bio najuticajniji Dodikov saradnik, a specifičan je po tome što se nikada nije oglasio u javnosti.

Njegovo sklanjanje počelo je marta 2013. godine, dolaskom Željke Cvijanović  na poziciju premijera, a definitvno je zbrisan krajem prošle godine, kada je za ministra policije imenovan Dragan Lukač.

Lukač i Čubri su neprijatelji, a aktuelni ministar unutrašnjih poslova nemilosrdno je pomeo sve Čubrilovićeve kadrove u policiji. Čubri je, do dolaska Lukača, bio stvarni gospodar u MUP RS.

Čubri je sklonjen i zbog, kako se tvrdi, finansijske nezajažljivosti, jer je direktno uticao na dodjelu kredita IRB-a, potom obezbjeđivao poslove svojoj zaštitarskoj firmi „Alfa“ (suvlasnik je) krajnje brutalnim metodama, a na isti način je promovisao i osiguranje „Aura“.

Ključnu grešku napravio je kada se sukobio sa Dodikom oko njegovog privatnog života, nakon čega je lider SNSD-a odlučio da ga stavi „na led“.

Čubri se nadao da će sjednica Glavnog odbora SNSD-a (održana krajem avgusta o.g.) donijeti preokret i vratiti ga u vrh odlučivanja Dodikove interesne organizacije.

Nade su mu se izjalovile, jer je Dodik izvarao brojne članove GO SNSD.

Dodik je, prije sjednice, lobirao kod članova GO da podrže Cvijanovićku za potpredsjednika stranke, navodeći da joj je to utješna pozicija, „pošto će na sjednici Glavnog odbora biti donenesa odluka o njenoj smjeni sa pozicije premijera“.

Međutim, Dodik je zaboravio na obećanje o njenom uklanjanju sa premijerske pozicije čim su izglasani potpredsjednici.
„Čubri je nakon sjednice GO potpuno potonuo. Bio je ubijeđen da će Dodik skloniti Cvijanovićku, a izigran je i on i mnogi članovi GO“, tvrde moji izvori iz SNSD.

Nominacija Stanislava Čađe, bivšeg ministra policije, za predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka označava i realni povratak Čubrija u vrh Dodikove interesne organizacije.

Čubri je komandovao Čađi dok se ovaj nalazio na čelu MUP RS. Nesporno je da bi Čađino zauzimanje pozicije predsjednika GO SNSD BL značilo i Čubrijev povratak.

Dodik je odlučio da smijeni Igora Radojičića sa mjesta predsjednika GO SNSD BL. Osim Čađe, u igri za tu poziciju su dr Goran Talić i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Niko od njih se previše ne gura za to mjesto, jer nema para, a u gradskoj organizaciji je na terenu pravo rasulo.

Radojičić zna da Dodik hoće da ga smijeni, ali strpljivo čeka da se to i desi da bi povukao neki potez. Njemu bliski članovi SNSD-a tvrde da zaista ne znaju šta će učiniti. Na moj upit da li će bar nešto tvitnuti, samo su se kiselo nasmijali.

„To pitaj Kleopatru“, odgovorili su.

Radojičić se ponaša kao da se baš ništa ne dešava i za četvrtak je zakazao sjednicu GO SNSD BL, na čijem je dnevnom redu usklađivanje akata sa novim Statutom partije.

Na upit nekoliko visokih funkcionera stranke zbog čega mijenja Radojičića, Dodik je prije par dana lakonski odgovorio: „Previše sere“!