субота, 31. октобар 2015.

Veliki povratak Ranka Škrbića preko blokade računa UBKC-a Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, nekadašnji ministar zdravlja u Vladi RS, vratio se na velika vrata u politički život ovog entiteta. Potvrđuje to blokada računa Univerzitetske bolnice-KC Banjaluka, što je Škrbićeva pokazna vježba sopstvene snage i značaja.

Firma „Medikom“ iz Bijeljine blokirala je račun UBKC-u Banjaluka zbog duga od 4,5 miliona KM, iako su u prethodnom periodu od zdravstvenih ustanova RS naplatili više od 64 miliona KM (ATV).

Vlasnik firme „Medikom“ je Ljubo Perić, kojeg je stvorio i kontroliše Škrbić. Perić je zastupnik „Novonordiska“ za inzuline, a poznato je da je Škrbić upravo na nabavci inzulina teško opljačkao Fond zdravstva RS i praktično ga doveo na ivicu uništenja.

Udar na UBKC, osim pokazivanja Škrbićevih povratničkih mišića, ima za cilj i disciplinovanje Mirka Stanetića, direktora banjalučke bolnice.

Poznato je da Stanetić nije bio prvi Škrbićev izbor, već je to Nikola Bojić, koji nije dobio priliku da upravlja sa UBKC. Stanetić ga je smjestio da bude šef rekonstrukcije UBKC-a, ali ga je nedavno smijenio sa te pozicije „zbog sukoba oko nabavke opreme“. Na taj akt Škrbić nije mogao ostati miran.

Činjenica je da se i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja, u poslednje vrijeme ostrvio na Stanetića, kojeg po kuloarima karakteriše „nepouzdanim, lažovom, prevrtljivim, premazanim...“. Bogdanić je vjerni Škrbićev sluga, tako da nema dileme da je blokada računa UBKC-a udar ovog dvojca na  Stanetića. I to vrlo dobro osmišljen.

Osim disciplinovanja Stanetića, Škrbić&co namjeravaju i da zarade, jer se blokadom računa želi nametuti da plaćanje „Medikomu“ bude prioritetno.
IRB RS bi uskoro trebalo da isplati UBKC-u pet miliona KM kredita, što je prilika koju Škrbić ne želi da propusti. „Medikom“ je idelano sredstvo za otimanje ovog novca.