субота, 3. октобар 2015.

Supovi

Piše: Slobodan Vasković

Ni Zapisi nisu što su nekad bili. Sve slabije skidaju uroke, a najslabije dugove.

Aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske u planiranom iznosu od 10 miliona KM koja se treba održati 8. oktobra na Banjalučkoj berzi, već se može smatrati neuspješnom. Jer je bila planirana na 15 miliona, ali očito je da Banke Režimskim Zapisima više ne vjeruju. Pa je Vlada RS uspjela obezbijediti samo deset i na toliko i Zapis dala.  

Kako sa 10 miliona vratiti 15, koliko dolazi na naplatu 10.10. o.g. iz Vlade RS nisu još zapisali, a ni slova na papiriću nema o tome kako izmiriti 120 miliona dugova dobavljačima.

Uprkos tome Milorad Dodik tvrdi da ima i para i posla. Ali niko neće da radi, pa se, valjda, zbog toga ne pune fondovi. Niko nije ni sumnjao da je narod kriv. Sve lijenština do lijenštine.

Dodik je to rekao u Trebinju, gdje su on i Biskup Grigorije ponovo poletjeli sa Trebinjskog aerodroma poput dva Bjeloglava supa. Iznad Potemkinovih gradova. Sa njima je bio i Emir, ali taj nije letio otkako je zadnji put pao sa magarca.

Biskup Grigorije mi djeluje botoksiran, što me navodi na jeres da se priprema za posao na RTRS-u. Gdje od botoksa ne možeš vidjeti vijest.

Botoksirani Grigorije bi se odlično uklopio u shemu RTRS-a: već ga vidim kako egzaltirano izvještava iz središnjice HDZ-a o povoljnim izlaznim anketama nakon održanih izbora. Ili o susretu Čovića i Dodika na kojem se dogovorio treći entitet, u čijem je sastavu Posavina; Bjeloglavi botoksirani Grigorije bio bi veoma upotrebljiv i u živim javljanjima ispred Palate predsjednika, a ako bi ga neko kritikovao, on bi ga “pojeo ko šampitu”. U zanosu posla.   

Mala digresija: Dodik je posebna vrsta Bjeloglavog supa - Zlatoglavi i jedini je primjerak svoje vrste u regionu.

Zato ponekad djeluje nervozno. Usamljen je.

I ljut na Savez za promjene, koji mu prlja zlatnu krletku svojim izdajničkim postupcima. Zato je Zlatoglavi, poput Tomasa de Torkemade, najavio Javno suđenje.

Do tada će Vlada RS izdati Uputstvo: Kako prepoznati Izdajnike i Veleizdajnike. Koje će blagosloviti Biskup Grigorije. Cijeli obred će biti upriličen u Banci Srpske, kako i doliči pravim vjernicima.

Egzekucije će, kada krenu, biti direktno prenošene na RTRS-u.

Dodiku se suprotstavio Ivanić. I njegovoj namjeri za Javnim suđenjem. Nije bio baš upečatljiv, tek se vratio iz Banje. Gdje tradicionalno odmara od nerada.

Ako Ivanića presude za izdaju, a morali bi, samo zbog činjenice da je izdao narod jer je pobijedio Željku, vješanje ne dolazi u obzir. Preopasno je za vješala. Polomiće ih. Ivanića bi trebalo strijeljati. I to humano. A onda ga rafalno potvrditi. Za svaki slučaj.

Ivanićev egzekutor mogao bi biti bilo ko ko je napustio PDP i prešao u SNSD. Ima ih za deset streljačkih vodova.

Sa Ivanićem obavezno zajedno strijeljati i Crnatka, jer se rukovao sa Lavrovom. Bonus strijeljanje.

I Bosić je problematičan za vješala. Lagan je. Njega bi trebalo razapeti. I baciti Supovima. Kao i Ivanića. Bosić za Supove na dijeti; Ivanić za Supove koji ne drže do nutricionističkih novotarija.

Bosića će, izvjesno, razapeti Ognjen Tadić i Vlado Babić. Poznati i kao ½ Udbaškog smeća, preostalog u SDS-u u Banjaluci. Druga polovina je izbačena proljetos. Divan, virtuozan način da se polovine stope u Jedno Veliko Smeće.

Kada se to desi, svi će konačno uvidjeti strašnu Bosićevu manu: Obožava da u svojoj kancelariji skuplja Smeće. I zelenaše. Kao da je stranka herbarijum deponije.

Čaviću treba prvo iščupati jezik (Kosu mu ne vrijedi čupati). Pa mu polomiti ruke. Previše maše njima. A onda ga spaliti na balvanima koje proizvodi “Nova Borja”.

Jezik će mu iščupati Vojin Mitrović. Golim rukama. A onda će mu, sa osmijehom, polomiti i ruke, nakon čega dolaze javnoprivatni partneri iz Teslića. Holceri Balvana.

Novac za ubojna sredstva uništenja koja će poslužiti za eliminaciju izdajnika i veleizdajnika će obezbijediti Vlada RS. Novom aukcijom trezorskih zapisa.    

Možda se nakon svih ovih rodoljubnih prizora narod konačno osvijesti i pohrli u širom otvorene fabrike. I napuni fondove. I budžet. Kako bi Supovi, Bjeloglavi i Zlatoglavi, mogli nastaviti da lešinare.

P.S. Javnosti se obratila i Srebra, poznata kao “Duboko Grlo” SNSD-a. Srebra odgovorno tvrdi da su Vikiliks i Milinić pogriješili i da ona u inkrimisano vrijeme nije bila nikakvo “Duboko Grlo”, već je samo imala Upalu Grla. Pa je neko permutovao.