среда, 28. октобар 2015.

150 AFERA DODIKOVE VLASTI: Kriminal, nepotizam, pljačke, prevare, ucjene, laži...

Piše: zurnal.info

Tim Partije demokratskog progresa (PDP), prije svega poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini RS, sačinili su spisak od 150 slučajeva, kojima je pričinjena ogromna šteta po interese Republike Srpske.
PDP smatra da bi u vezi sa svim ovim slučajevima trebalo da se preispita odgovornost osoba, koje su proizvele takvo štetno dejstvo po intetrese RS, tako što su djelovale protivustavno, nezakonito, koruptivno, neodgovorno i nepotistički.
Šef poslaničkog Kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da je na pravljenju spiska radio uglavnom tim poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini RS.
“Ima tih slučajeva još mnogo. Na mnoge od njih smo svi zaboravili, jer je aktuelna vlast počinila toliki kriminal da smo i zaboravili šta su sve činili”, kazao je Borenović za Žurnal.
On je kazao da je većinu pitanja koja su navedena u spisku definisana na osnovu izvještaja Glavne službe za reviziju od 2006. godine do danas, posebno iz revizorskih izvještaja nekoliko ministarstava koji su davali grantove.
U navedenih 150 slučajeva neki su dobro poznati javnosti, poput privatizacije Robne kuće “Boska”, afere “Grand Trejd”, ubistva Milana Vukelića i Nikole Đurovića, afere “Papak”, ali i manje poznatih slučajeva nenamjenskog trošenja novca čime su građani i budžet RS oštećeni za milionske iznose. 
Prema riječima Borenovića, navedeni slučajevi su samo kap u moru kriminalnih i koruptivnih radnji, za koje niko nije odgovarao.

PDP ovaj spisak nije iznio u Narodnoj skupštini RS, jer je opozicija prethodno napustila posebno skupštinsko zasjedanje održano 19. oktobra, zato što ih je aktuelna vlast proglasila izdajnicima RS i srpskih nacionalnih interesa.
Žurnal objavljuje kompletan spisak slučajeva koje je sačinio tim PDP-a, a koji su Republiku Srpsku koštali milione maraka.


Zanimljivo je da su u spisku PDP-a naznačene mnoge teme koje bi, po sadašnjim aršinima SNSD-a, stranku Milorada Dodika mogle optužiti za “probosansku i izdajničku” politiku u Sarajevu. Navedeni su i slučajevi nepotizma, koji pokazuju kako visokim funkcionerima državne institucije nisu bile mrske kada su u njih zapošljavali članove svojih najužih porodica.